Black Friday 2021

Dit jaar valt Black Friday op 26 november 2021, bij veel winkels starten de acties echter al eerder en lopen ze langer door.

Hieronder houden we je op de hoogte van de Black Friday deals zodra deze bekend worden.

Black Friday Updates
Als SuperSales member ontvang je de nieuwste Black Friday acties van je favoriete merken in je mailbox zodra ze beschikbaar komen.
Gratis en voor niets, want shoppen is al duur genoeg.
Schrijf je gratis in

Wat is Black Friday?

Black Friday is een jaarlijks terugkerend shoppingevent waarbij je kan profiteren van scherpe aanbiedingen. Zowel bij fysieke winkels als online shops scoor je op deze dag aantrekkelijke acties. In Nederland wordt Black Friday ook wel zwarte vrijdag genoemd.

Waar komt het vandaan?

Black Friday komt overgewaaid uit Amerika, waar je op de dag na Thankgiving goede deals kan vinden. De meeste Amerikaanse werknemers zijn op deze dag vrij en doen dan uitgebreid hun kerstinkopen. De kortingen in Amerika zijn zeer hoog waardoor er lange rijen ontstaan voor de winkels. Sommige winkeliers openen daarom zelfs al om 3 uur ’s nachts hun deuren. Hoewel we in Nederland geen Thanksgiving vieren, is Black Friday sinds een aantal jaar wel razend populair.

Wanneer is Black Friday?

Black Friday vindt ieder jaar plaats op de dag na Thanksgiving. Deze Amerikaanse feestdag valt altijd op de vierde donderdag van november. Wanneer Black Friday precies is verschilt per jaar, maar wel valt het event, zoals je waarschijnlijk al had verwacht, altijd op een vrijdag. In 2021 vindt Black Friday plaats op vrijdag 26 november.

Hoelang duurt Black Friday?

Hoewel Black Friday officieel alleen op de vrijdag na Thanksgiving wordt gevierd, is er sinds de laatste jaren een verschuiving te zien in Nederland. De meeste acties zijn tegenwoordig niet meer alleen geldig op de vrijdag, ze gelden vaak het gehele weekend en soms zelfs de hele week. Hiermee geven retailers gehoor aan consumenten die op vrijdag niet in de gelegenheid zijn om te shoppen. Houd wel in gedachte dat hoe later je bent, hoe groter de kans is dat producten al zijn uitverkocht. Het is aan te raden om al vanaf 22 november onze Black Friday actiepagina in de gaten te houden zodat je als eerste bij de beste deals bent. Ook kan je je inschrijven voor de SuperSales mails om automatisch een bericht te ontvangen zodra de acties van start gaan.

Hoe is Black Friday ontstaan?

Er bestaan verschillende theorieën over hoe Black Friday precies is ontstaan. De eerste theorie komt uit 1965. In de Amerikaanse stad Philadelphia dook de naam Black Friday voor het eerst op de dag na Thanksgiving. De term Black Friday werd gebruikt om de enorme drukte en verkeerschaos in de stad te omschrijven.

In 1981 ontstond er een nieuwe theorie. Volgens deze theorie zou het zo zijn dat retailers op Black Friday voor het eerst in zwarte cijfers staan in plaats van rode. Dat betekent dat ze op de dag na Thanksgiving voor het eerst van dat jaar winst maken. Toch worden er vraagtekens gezet bij het feit of dit wel helemaal waar is. Deze theorie wordt voornamelijk gebruikt om aan te geven in wat voor grote getalen er wordt verkocht op Black Friday.

Sinds 2015 is Black Friday ook een begrip in Nederland. Steeds meer shops spelen in op het shoppingevent met aantrekkelijke kortingen, vaak op de nieuwe collectie.

Zijn de aanbiedingen op Black Friday echt zo goed?

Daar verschillen de meningen over. In tegenstelling tot Amerika zijn de kortingen in Nederland een stuk minder spectaculair. Kortingen van 50% tot 80% komen hier zelden voor. Toch is het wel aantrekkelijk om tijdens Black Friday te shoppen. De kortingen zijn bij veel shops geldig op de nieuwe collectie. Zo scoor je gerust een paar nieuwe sneakers, een warme winterjas of een fijne jeans met 20% korting. Na het Black Friday Weekend koop je dezelfde kleding weer voor de gewone vraagprijs.

Ook het kopen van gadgets en elektronica met een hoge prijs zijn aantrekkelijk om tijdens Black Friday aan te schaffen. Wanneer je 20% korting ontvangt op een laptop van €500,- bespaar je maar liefst €100,-! Dat is toch snel verdient?!

Daarnaast is Black Friday het ideale moment om sinterklaas- en kerstinkopen te doen. Naast kleding en elektronica zijn er namelijk ook kortingsacties op populaire cadeaus als parfum, cosmetica en speelgoed.

Op welke dag kun je de beste aanbiedingen vinden?

Dat is verschillend per (web)shop. De meeste retailers hebben een actie die het gehele Black Friday weekend geldig is. Bij een aantal winkels shop je zelfs de hele week leuke aanbiedingen. Het gaat dan om iedere dag een nieuwe aanbieding of één aanbieding die de hele week geldig is. Wanneer je precies de beste aanbiedingen vindt is afhankelijk van welk product je zoekt en bij welke shop je winkelt.

De maandag na Black Friday, ook wel Cyber Monday genoemd, staat bekend om het vinden van de beste internet aanbiedingen. In Amerika scoor je dan restanten met soms wel 90% korting. In Nederland zal je niet snel dit soort hoge kortingen tegen komen. Wel is Cyber Monday de laatste dag van het shoppingevent. De korting kan bij sommige winkels dan het hoogst zijn, maar houd er wel rekening mee dat veel producten al uitverkocht zijn.

Hoe lang is de levertijd tijdens Black Friday?

De precieze levertijd hangt af van bij welke shop je uiteindelijk bestelt. Het is wel verstandig om rekening te houden met een langere levertijd dan je van een winkel gewend bent. Door de vele bestelling tijdens Black Friday is het vaak erg druk bij de bezorgdiensten. Het kan daardoor voorkomen dat de bezorging van je bestelling wat vertraging oploopt. Meestal gaat het om 1 á 2 werkdagen extra.

Wat voor acties zijn er op Black Friday?

De acties tijdens Black Friday zijn erg divers. De kortingen liggen meestal tussen de 10 en 70%, echter zal je niet snel 70% korting op de nieuwe collectie tegen komen. In veel gevallen zijn lage kortingen tot 30% geldig op de nieuwe collectie. Voor outletcollecties zien we tijdens Black Friday regelmatig een korting tot 70%. 

Ook zijn er shops die gebruik maken van een ‘dagactie’. Alleen op deze dag koop je bepaalde merken of een specifiek product met korting. Het is daarom aan te raden om in de week van 22 t/m 29 november iedere dag even de Black Friday actiepagina te checken. We updaten de pagina iedere dag zodat jij altijd goed op de hoogte blijft van de beste (dag)deals.