Nu het einde van het jaar nadert ga je steeds meer nadenken wat 2019 je gebracht heeft. Ook in de modewereld was 2019 een bewogen jaar, met veel ups en helaas ook een aantal downs. Zo werd duurzaamheid afgelopen jaar in de fashionscene belangrijker dan ooit tevoren, kondigde Amazon aan om in 2020 naar Nederland te komen, overleed modeontwerper Karl Lagerfeld en ging de Nederlandse tak van warenhuis Hudson’s Bay failliet. Kortgezegd, er gebeurde in 2019 veel, en dan hebben we het nog niet eens over alle grote modetrends gehad. We blikken terug op 2019; dit zijn 10x grote modetrends van het afgelopen jaar.

1.      Dierenprint

We geven het toe, dierenprint is al langer een trend dan alleen in 2019. Toch verdient het wilde printje een plek op dit lijstje. Waar de dierenprint voorgaande jaren vooral in een bescheiden vorm werd gezien, domineerde het motiefje afgelopen jaar menig modewinkel. Het liefst zo groot mogelijk en zoveel mogelijk. Van schoenen tot jassen tot tassen, om de dierenprint trend kon je in 2019 niet meer heen. 

2.      Neon

Fluoriserende kleuren als neongeel, felroze en wat dacht je van knaloranje? We zagen alle neon kleuren voorbij komen in 2019 en dat gaat voorlopig niet veranderen. De trend bloeide op in de zomer, maar heeft het nu ook gehaald in de winter. Van felgekleurde sjaals, tot knalkleur truien en zelfs puffer jassen in een neon tintje zijn het winterseizoen hot. 

3.      Dad-sneakers

De één noemt het orthopedische schoenen, de ander is er dol op: Dad- sneakers. De sneakers, vernoemt naar de lelijke gympen die vaders droegen in de jaren ’90, is kenmerkend door zijn grove uiterlijk. Balenciaga showde de sneaker al op de catwalk in 2017, maar bij het grote publiek werd de dad sneaker pas in 2019 echt populair. De chunky sneaker werd gedragen in alle kleuren, waarvan de witte variant een favoriet was. Goed nieuws voor de fans: de dad-sneaker nemen we gewoon mee naar 2020! 

4.      Dr. Martens met plateauzolen

Dr. Martens is al jaren razendpopulair en de 1460 is inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar afgelopen jaar kreeg de 1460 concurrentie, van de Jadon welteverstaan. De plateauzool was wat de Jadon zo geliefd maakte, terwijl je daar wel de comfortabele laars van Dr. Martens bij kreeg (we hebben het niet over de blaren tijdens het inlopen natuurlijk). Andere merken speelde in op de populariteit van de Jadon, en violá, er werd een nieuw mode icoon geboren. 

5.      Witte laarzen

Wit, witter, witst, hoelang ze wit blijven is de vraag, maar witte laarzen waren in 2019 hot! Tijdens het festivalseizoen zag je de één na de andere influencer met witte laarzen voorbij komen op je Instragram tijdlijn, en ook in de winter bleef de witte laars geliefd. Van stoere boots tot hoge laarzen, de witte laars was er in 2019 voor iedereen. 

6.      Fietsbroek

Van die korte wielrenbroekjes waarvan we jarenlang zeiden dat ze een no-go waren, al droeg je ze onder een jurkje. Diezelfde broekjes waren dus in de zomer van 2019 een grote trend. En voor degene die dacht dat je het alleen kon dragen naar de sportschool, die had het mis. Voor vrijwel iedere gelegenheid werd de fietsbroek uit de kast getrokken, het liefst gecombineerd met een oversized shirt en een heuptas.

7.      Duurzame merken

Duurzame merken is misschien een vreemde eend in de bijt, maar mag niet ontbreken op de lijst van grote fashiontrend. De vraag naar duurzaam kleding wordt groter en als antwoord daarop zijn steeds meer merken in 2019 bezig geweest met het verduurzamen van hun bedrijf. Zo werd onlangs bekend dat H&M bestellingen gaat bezorgen met fietskoeriers en bij Omoda kan je schoenen laten leveren in een speciale ecobox. Ook opende duurzaam merk Ecoalf in 2019 de eerste Nederlandse winkel in Amsterdam.

8.      Schotse ruit

Het is het handelsmerk van Burberry, maar afgelopen jaar zagen we de ruitpatronen in alle kleuren, vormen en maten. In 2019 sloten we de Schotse ruit in ons hart, maar ook andere ruitmotieven waren populair. De print werd gespot op alle soorten kledingstukken, van jassen tot laarzen, tot sjaals. Zelfs de houthakkersblouse mocht dankzij deze trend weer zijn rentree maken. Van de ruitjesprint kan je nog wat langer genieten, we nemen hem met liefde mee naar 2020.

9.      Kniehoge laars

Goodbye overknee laars, welcome kniehoge laars. In 2019 maakte de laars die je kent uit de jaren ’70 een comeback en wat voor één! Tuurlijk kan je de overknee laars met een gerust modehart nog dragen, maar voor de echte trendliefhebbers stond het afgelopen jaar in het teken van de kniehoge laars. Elegant en klassiek, past onder iedere outfit. Zelfs onder een mom jeans met je broek in je laarzen.

10.      Utility wear

Het leven wordt steeds hectischer en multitasken is een begrip geworden in onze samenleving. De Utility trend van 2019 was het antwoord op de vraag naar multifunctionele kleding .Bij de kleding met militaire invloeden draaide het allemaal om de bruikbaarheid en niet zo zeer de schoonheid. Cargo broeken, safari jassen, grove ritssluitingen en gereedschapsriemen, we hebben ze allemaal voorbij zien komen afgelopen jaar.