’s Ochtends opstaan, in de spiegel kijken en schrikken van je eigen spiegelbeeld; het is weer eens zover, je hebt een bad hair day. Met alle mankracht probeer je jouw coupe nog te redden, maar wat je ook doet, je haar zal de rest van de dag net even anders zitten dan anders. Zoals oma altijd al zei ‘voorkomen is beter dan genezen’ en daarom hebben we 8 tips voor je waarmee je een bad hair day kan voorkomen.

via GIPHY

#1 Slaap op een zijden kussensloop

Bij de meeste dekbedovertrekken krijg je een bijpassend katoenen kussensloop en hoewel dat heel leuk staat, doet een katoenen variant niets voor de conditie van je haar. Een zijden kussensloop is een beter idee als je een bad hair day wil voorkomen. Katoen absorbeert namelijk vocht terwijl zijde het vast houdt. Slaap je met een zijden kussensloop dan neemt je haar meer oliën op en zijn gespleten haarpunten en klitten verleden tijd. Daarnaast is een zijden kussensloop ook nog eens goed voor een gezonde huid!

#2 Investeer in de juiste haarborstel

Een goede haarborstel is het halve werk om een bad hair day te voorkomen. Dezelfde haarborstel gebruiken als de rest van het gezin is geen goed idee. Iedere haarsoort behoeft namelijk een andere soort borstel. Heb je de juiste borstel gevonden voor jouw haartype dan zal je haar minder snel afbreken. Borstel overigens ook nooit op nat haar, maar wacht liever tot je haar handdoek droog is.

#3 Was je haar niet té vaak en ook niet té weinig

De meningen over hoe vaak je je haar moet wassen zijn verdeeld. Sommige zweren bij de no-poo methode, waarbij je je haar alleen wast met water, terwijl de ander liefst iedere dag hun haar wast. Kappers adviseren iets daar tussen in; 2 tot 3 keer per week je haar wassen zou het beste zijn voor een gezonde conditie van je haar. Hoe vaak je precies je haar wast is afhankelijk van je haartype en je levensstijl. Zo zal iemand na het sporten vaker zijn haar wassen en ben je met sterk krullend haar wat voorzichtiger met shampoo.

#4 Gebruik droogshampoo

Droogshampoo is niet meer weg te denken uit het badkamerkastje, gelukkig maar, want het middeltje zorgt dat je haar minder snel vet wordt en geeft je meer volume. Zo kan je met droogshampoo je wasbeurt wat langer uitstellen en kan je een bad hair day voorkomen. Ben je op zoek naar een minder chemische variant? Gebruik dan babypoeder; het middeltje heeft dezelfde werking maar is een stuk huidvriendelijker.

#5 Spoel je haar altijd uit met koud water

Na het wassen kan je het beste je haar uitspoelen met koud water. Misschien voelt dat niet zo lekker als je net een warme douche hebt genomen, maar heet water zorgt dat de glans uit je haar verdwijnt. Koud water zorgt daarentegen dat je haar glanzend blijft waardoor je niet langer bang hoeft te zijn voor een bad hair day. Nog een extra voordeel; het schijnt goed te zijn voor je doorbloeding om een douchesessie af te sluiten met 30 seconde ijskoud water!

#6 Blijf van je haar af

Eigenlijk weten we het allemaal en toch blijft het hartstikke moeilijk. Meestal zit je ongemerkt aan je haar te friemelen of ben je de hele tijd bezig om lokken uit je gezicht te houden. Helaas is het zo dat hoe vaker jij aan je haar zit, hoe viezer het wordt. Bedenk maar dat alle bacteriën van je handen in je haar terecht komen met als gevolg een vette coupe. Probeer daarom zoveel mogelijk van je haar af te blijven en de loshangende lokken door middel van speldjes uit je gezicht te houden.

#7 Gebruik de juiste verzorgingsproducten

Het gebruik van de juiste verzorgingsproducten is essentieel bij het voorkomen van een bad hair day. Iedere haarstructuur en haar conditie heeft een ander product nodig. Als jij van nature al snel vet haar hebt, is het niet verstandig om een overload aan voedende producten te gebruiken. Hierdoor zal je haar nóg sneller vet zijn omdat de voedende middelen niet goed worden opgenomen door je haar. Hetzelfde geldt voor droog haar; een verzorgingsproduct voor meer volume of anti-roos shampoo doen meestal niet veel goeds voor de gezondheid van je haar.  

#8 Leg de nadruk ergens anders op

Mocht je ondanks al deze tips toch wakker worden met een bad hair day, dan is er nog maar één oplossing; leg de nadruk op iets anders. Denk bijvoorbeeld aan knalrode lippenstift of een grote big chain ketting. Wedden dat niemand meer oog heeft voor je ontplofte kapsel?