Wat doe jij met je kleding die je niet meer draagt? Ja, het ligt eerst nog minimaal 1 seizoen bij je in de kast totdat je besluit er echt afstand van te doen. Maar wat doe je er dan mee? Doneren? Maar hoe werkt dat en wie help je er nou eigenlijk mee?

 

Een koffer vol kleding

Elk jaar gooien we met elkaar zo’n 220 miljoen kilo textiel weg (een groot deel hiervan is kleding, maar denk ook aan beddengoed, handdoeken, schoenen, etc.). Dat komt neer op ongeveer 13 kilo per persoon. Ofwel, meer dan een halve vakantiekoffer vol.

Het is lastig voor te stellen wat 220 miljoen kilo is. Als we het omrekenen naar auto’s is het iets makkelijker.

200.000 auto’s.

Juist. Omgerekend weegt de grote hoop kleding hetzelfde als 200.000 auto’s. En ja, dat is best wel veel. Heel veel.


Als je die auto’s vervolgens achter elkaar zet dan krijg je een file van 50,000 km - ofwel, die file is langer dan de omtrek van de aarde. Oh, je hebt niets met auto’s? Zet 1000 Boeing 787 Dreamliners bij elkaar, je weet wel, het vliegtuig waarmee je naar jouw verre vakantiebestemming vliegt. Die vliegtuigen wegen bij elkaar net zoveel als alle kleding die we z’n allen per jaar afdanken.

 

Meer dan de helft van de kleding wordt verbrand

Van 220 miljoen kilo kleding die ieder jaar wordt weggegooid wordt zo’n 60% verbrand en dat is best wel zonde want je kan er nog zoveel mee doen. Gelukkig wordt voor de overige 40% een nieuwe bestemming gevonden via inzamelende organisaties.

De werkwijze is bij veel organisaties ongeveer hetzelfde. Kleding wordt ingezameld en gescheiden op basis van nog bruikbare kleding en onbruikbare kleding. Bruikbare kleding krijgt een 2e leven in Nederland of daarbuiten. De kleding die te slecht is wordt verkocht aan een textielinzamelaar. Die verkopen het weer aan andere partijen die er bijvoorbeeld vilt, isolatiemateriaal of matrasvulling van maken. Van de opbrengst ondersteunen de inzamelende organisaties hun organisaties en projecten.


Doneren - veel keuze

Ok, goed, je bent overtuigd dat je kleding niet bij het afval moet zetten en dat je op zoek moet gaan naar het alternatief: kledinginzamelaars. Maar dan?

Nu weet ik bijvoorbeeld dat er in mijn gemeente (Leiderdorp) in de mileustraat een container staat voor kleding. Maar ik weet ook een container te staan bij de Willibrordkerk in Oestgeest. Zijn dit vergelijkbare containers? En is er een verschil tussen de organisaties die de kleding inzamelen?

Waar kan je kleding doneren? En voor wie kies je?

 

Wie wil je helpen?

Een simpele zoekopdracht laat zien dat er twee grote kledinginzamelaars zijn: Reshare (Leger des Heils) en Sympany. Beide organisaties schrijven op hun website dat ze 24 miljoen kilo kleding inzamelen, meer dan de helft dus van wat er in Nederland aan kleding ingezameld wordt. Naast deze grote zijn er ook nog Sam's Kledingactie en Stichting Dierenlot.

Met doneren aan Reshare help je het Leger des Heils. Breng je kleding naar Sympany, dan help je indirect mensen in Nederland, Afrika en India zelfredzaam te worden, door opleiding en training. Ben je fan van de maatschappelijke organisatie Cordaid? Doneer je kleding dan bij Sam's Lledingactie, want zij ondersteunen Cordaid. Ben je gek op dieren, dan is Stichting Dierenlot de best keus.

Klik op de organisaties hieronder om een container in jouw buurt te vinden:

 

Overigens zag ik boven mijn zoekopdracht twee advertenties staan, een van Packmee en een van Curitas. Packmee zamelt kleding in via de post. Je kleding stop je in een doos en stuurt deze naar hen op. Curitas zamelt kleding in net als Reshare en Sympany - met containers en participaties met gemeenten en bedrijven.

Curitas en Packmee verschillen van de eerder genoemde organisaties hierboven, het lijken namelijk commerciële bedrijven. Het feit dat ze adverteren op kledinginzameling is daarom niet vreemd. Wel moet ik erbij vermelden dat Packmee erg duidelijk is over wat er met de winst gebeurt, 50% gaat naar Packmee zelf, en 50% wordt gedoneerd. Curitas is wat onduidelijker, ze zijn sponsor van Pax Kinderdorpen. Naast Curitas heb je overigens ook nog de bedrijven Sita, Van Gansewinkel en Drietex die textiel inzamelen.

Je moet dus even opletten welke naam er op je container staat om te weten wie je helpt.

Directeur Marc Vooges van Sympany klaagt in Elsevier dat de burger voor de gek wordt gehouden:

‘Ze denken dat hun kleding, of het geld dat ermee wordt verdiend, belangeloos naar een goed doel gaat. Op containers staat niet dat het voor een bonus van de directeur van een commercieel bedrijf is’.

Ook Trouw schreef al eerder dat het opletten geblazen is:

'Commerciële bedrijven als Sita, Van Gansewinkel, Curitas en Drietex onderhandelen met gemeenten om hun eigen textielcontainers neer te mogen zetten, tot onvrede van goede doelen als het Leger des Heils, Sam's Kledingactie en Kici (nu Sympany).'

Op zich is er natuurlijk niets mis met een commerciele insteek, maar ben je bewust bij wie je de kleding inlevert.

In een reactie liet Robin van Wechem, schrijfster van het artikel in Trouw, het volgende aan ons weten: 

'Het belangrijkste is dat kleding (en textiel) niet bij het afval belandt want dat is echt zonde. Elke kledingstuk dat hergebruikt wordt helpt de wereld weer een klein beetje beter te maken. Daarnaast adviseer ik de consument kritisch te zijn met wat je koopt en niet te impulsief te kopen.

En daar sluiten we ons helemaal bij aan, het is beter om kleding te hergebruiken, dan het nutteloos te verbranden. Bedenk dus goed wat je met je oude kleding doet!