De trend van het moment zijn Dr. Martens en iedere fashionista heeft wel een paar in de kast staan. Iedere Dr. Martens fan weet dat blaren er in het begin bij horen, maar na een tijdje inlopen voelen de laarzen als kussentjes voor je voeten. Ze zijn misschien niet goedkoop, maar van een paar Dr. Martens kan je je leven lang plezier hebben. Dat is te danken aan de bijzondere manier waarop Dr. Martens laarzen worden gemaakt, en daar vertellen we je alles over.

Hoe worden Dr. Martens laarzen gemaakt?

Je denkt misschien dat de populaire Dr. Martens modellen net zo worden gemaakt als iedere andere laars, maar niets is minder waar. Het productieproces van een Dr. Martens laars is behoorlijk ingewikkeld. Het merk doet daar overigens niet geheimzinnig over, ze zijn juist trots op hun uitzonderlijke technieken. We leggen je stap voor stap uit hoe jouw Dr. Martens laars tot stand is gekomen.

1.     Injection Melting Machine

Voor het maken van een Dr. Martens laars wordt begonnen met de PVC-zool. Om de juiste vorm van de zool te krijgen maakt het bedrijf gebruik van een speciale gietmachine. Er wordt vloeibare PVC in een vorm gespoten, vervolgens wordt dit samen geklemd onder warme omstandigheden waardoor de substantie samensmelt. Doordat PVC olie-en zuurbestendig is, en de zool zachter wordt door slijtage, vermindert dat de kans op barsten en splijten.

2.     Clicking Room

De volgende stap vindt plaats in de Clicking room. Hier worden op basis van een standaard mal alle onderdelen van het bovenwerk uit het leer gesneden. Zoals de naam van de kamer al zegt worden de vormen als het ware uit het leer geklikt met behulp van een hydraulische persmachines. Nadat alle stukken leer zijn uitgesneden wordt de dikte van het leer gecheckt en de maat erin genoteerd. Dat laatste wordt gedaan met een metalen reliëf en folies.

3.     Closing Room

De productie van een Dr. Martens laars vervolgt zich in de Closing Room, waar alle losse stukken leer aan elkaar worden genaaid. Je denkt misschien dat alle machines in de Closing room hetzelfde zijn, maar eigenlijk heeft ieder apparaat een andere functie. De belangrijkste machine is de ‘Puritan Machine’. De Puritan zorgt voor de look & feel waar de Dr. Martens zo om bekend staan.

Voordat de Dr. Martens laars de Closing Room verlaat worden er nog veterogen in het leer geslagen en de neus van de laars verstevigd met een soort tenenbescherming.

4.     Lasting Track Room

In de Lasting Track Room wordt het leren bovenwerk naar de vorm van een voet gemodelleerd. Eerst wordt er een mal in het leer aangebracht en vervolgens wordt het leer strak getrokken om de vorm van een voet in het leer te creëren. Voordat de schoen aan de zool bevestigd kan worden, wordt het overtollige leer weggesneden.

Hierna wordt eerst nog de gele draad waar Dr. Martens om bekend staat toegevoegd. De gele draad wordt gebruikt om een randje PVC aan het leren bovenwerk te bevestigen. Volgens Dr. Martens is dit een uniek concept omdat de meeste schoenfabrikanten bijvoorbeeld een leren rand gebruiken. Doordat Dr. Martens PVC gebruikt kan dit samen met de PVC-zool worden gesmolten waardoor er één geheel ontstaat. Tijdens dit proces wordt er geen lijm gebruikt, en dat maakt de Dr. Martens laars onverwoestbaar.

Als laatste stap in de Lasting Track Room wordt al het overtollige PVC weg geslepen. De slijptol heeft een gegroefde rand waardoor er kleine lijntjes ontstaan op de zool. Dit is wederom een typisch kenmerk van de Dr. Martens laarzen.

5.     Shoe Room

Voordat de Dr. Martens laars klaar is voor de verkoop gaat het nog naar de Shoe Room. Hier worden de schoenen gecontroleerd, gepoetst en worden de veters ingeregen. Als de Dr. Martens laarzen zijn goedgekeurd krijgen ze een plekje in de doos en zijn ze klaar voor de verkoop.

Productie van Dr. Martens laarzen

Dr. Martens is in de jaren ’60 van de vorige eeuw opgericht uit frustratie voor de harde zolen die destijds onder alle schoenen van arbeiders zaten. Dr. Martens verzon hiervoor een alternatief en zo ontstond de AirWair: een met lucht gevulde zool. De AirWair is tot op heden onderdeel van de Dr. Martens laarzen, maar ook kwaliteit, eenvoud en stevigheid vindt het merk na al die jaren nog steeds belangrijk. Deze eigenschappen staan centraal bij de productie van Dr. Martens laarzen.

Tot 2003 produceerde Dr. Martens al hun schoenen in de Cobbs Lane fabriek in Wallaston. Doordat de laars sindsdien extreem populair is geworden, is de productie verhuisd naar Azië. De customized Dr. Martens edities worden nog wel gemaakt in de 120 jaar oude fabriek in Wallaston. Onderstaand filmpje legt nogmaals haarfijn uit hoe Dr. Martens laarzen in deze fabriek worden gemaakt. 


Ook een paar toffe Dr. Martens kopen? Shop ze hier in de sale!

-41%

Dr. Martens 1460 Pascal Virginia Black

€117,95 €199,95
Beschikbaar bij 12 webshops
-43%

Dr. Martens Laarzen Jetta Sendal

€130,53 €229,00
Beschikbaar bij 7 webshops
-43%

Dr. Martens Laarzen 1460 Burgundy Smooth

€113,43 €199,00
Beschikbaar bij 5 webshops
-39%

Dr. Martens 1460 Greasy Black

€114,95 €189,95
Beschikbaar bij 10 webshops
-30%

Dr. Martens Dr.Martens Veterboot Zwart VEGAN 1460

€132,99 €189,99
Invito
-52%

Dr. Martens Veterlaarsjes 'Pascal'

€89,90 €189,00
Beschikbaar bij 5 webshops
-15%

Dr. Martens Laarzen SINCLAIR AUNT SALLY

€194,65 €229,00
Beschikbaar bij 11 webshops
-43%

Dr. Martens Laarzen Molly

€130,53 €229,00
Beschikbaar bij 3 webshops