De kledingindustrie is, na de olie-industrie, de meest vervuilende sector voor het milieu. We weten inmiddels al hoe vervuilend één kledingstuk is en jeans staat daarbij stipt op nummer één. Alleen het verfproces van een jeans verbruikt al 7000 liter water; genoeg voor een gezin om 5 jaar van te drinken. Daarbij hebben we het nog niet eens over de bewerkingsprocessen die bij jeans om de hoek komen kijken. Behoorlijk shocking en dat terwijl je met deze 5 simpele tips al een stuk duurzamer je jeans shopt.

#1 Kies voor Raw Denim

Raw Denim wordt vaak in verband gebracht met G-star, maar eigenlijk betekent het niks anders dan ongewassen spijkerstof. Ook andere merken als Denham gebruiken ongewassen denim, alleen vaak onder een andere naam. Waar het eigenlijk allemaal omdraait is dat het katoen voor de laatste keer water heeft gezien tijdens het verven van de garens. Hierdoor blijft de jeans onbewerkt en worden technieken als zandstralen en bleken achterwege gelaten.

Een Raw Denim kan je herkennen aan de donkere kleur en stugge stof die gedurende het dragen mooier zal worden. De slijtage plekken worden niet gemaakt door middel van technieken, die komen als het ware vanzelf door de jeans te dragen. Een ongewassen jeans wordt daarom het mooiste als je hem zo min mogelijk wast.

#2 Vermijd stretch in jeans

Tegenwoordig bevat een jeans naast katoen ook vaak elastaan om de jeans wat flexibeler te maken. Wellicht vind je een jeans met stretch lekkerder zitten, voor het milieu is het beter als je kiest voor een jeans van 100% katoen. Katoen is namelijk een volledig recyclebaar product in tegenstelling tot elastaan. Wil jij milieubewust een jeans kopen, let er dan op dat je voor een product van 100% katoen gaat.

#3  Gerecycled of biologisch katoen

Wanneer je op zoek bent naar een duurzame jeans is het handig om de compositie van de stof te checken in het label. Gerecycled of biologisch katoen zijn namelijk een stuk duurzamer dan ‘gewoon’ katoen. Een jeans van biologisch katoen verbruikt namelijk maar liefst 76% minder water! Is de jeans van milieuvriendelijk katoen gemaakt, dan kan je dat herkennen aan een label zoals het GOTS certificaat.

#4 Was je broek koud

Hoewel velen een spijkerbroek na slechts één keer dragen al in de was gooien, is dat helemaal niet nodig. Veel wassen is niet alleen funest voor het milieu, ook je spijkerbroek zal er niet mooier op worden en sneller verslijten. Laat je broek liever (buiten) luchten. Als je je broek wel wast, was hem dan liever met koud water in plaats van warm en gooi je jeans nooit in de droger.

#5 Repareer je jeans

Een gat in je jeans betekent niet meteen dat hij rijp is voor de prullenbak. Jeans wordt gemaakt van katoen in een keperbinding waardoor de stof extreem sterk is. Bij een scheurtje is het de moeite waard om je jeans te (laten) repareren, net als bij een kapotte rits of afgetrapte pijpen. Een kleermaker kan jouw jeans weer als nieuw maken zodat je nog jaren plezier ervan kan hebben. Zo bespaar je naast veel geld ook een hoop leed voor de natuur.