Duurzame sneakers, de combinatie klinkt bijna net zo vreemd als geitenwollen sokken in je sandalen. Toch vinden steeds meer mensen het belangrijk om de planeet te beschermen en is duurzaam kleding kopen een serieuze zaak geworden. Ook binnen de sneakerindustrie speelt het issue rondom duurzaamheid en gelukkig komen steeds meer brands met een milieuvriendelijk alternatief. Met deze 5x sneakers voor heren draag jij je steentje bij aan een betere wereld.

Veja

Veja is een sneakermerk dat sinds de oprichting van het bedrijf al duurzaam produceert. Ze laten met hun diverse assortiment sneakers zien dat duurzaamheid en een mooi uiterlijk uitstekend samen gaan. Veja ontwerpt tijdloze sneakers van biologisch katoen en natuurrubber dat rechtstreeks afkomstig is uit Brazilië. In hetzelfde land worden de sneakers geproduceerd onder eerlijke omstandigheden. Het produceren van een paar Veja sneakers kost 6x zoveel als een vergelijkbare sportschoen van een ander merk, maar daar zal de consument nooit iets van merken. Veja bezuinigd namelijk liever op andere kosten, zoals advertenties, zodat de prijs voor de klant nog steeds betaalbaar blijft.  

Toms

Wellicht ken je Toms al van de zomerse espadrilles, maar het merk heeft ook sneakers in de collectie. Bij alles wat Toms verkoopt, doet het merk iets terug voor de wereld. Bij elke schoen die wordt verkocht schenkt het Toms een paar nieuwe schoenen aan een verarmd kind. Inmiddels zijn er 86 miljoen schoenen weggegeven aan kinderen uit meer dan 70 verschillende landen en Toms blijft zich in de toekomst inzetten om mensen in armoede te helpen.

Nike

Hoewel je het waarschijnlijk niet verwacht, is Nike één van de grootste sneakermerken dat gebruik maakt van gerecycled polyester. En dat is nog niet alles, want maar liefst 75% van alle Nike-producten wordt gemaakt van gerecycled materiaal. Ook de Nike Air wordt steeds duurzamer: 99% van het verfwater wordt gerecycled, de sneaker bestaat voor 50% uit gerecycled afvalmateriaal en de Air zool wordt sinds 2006 ingespoten met het klimaatvriendelijke nitrogeen.

Adidas x Parley

Plastic in de zee is een ernstige milieukwestie, en om daar iets aan te veranderen besloot sneakermerk Adidas de handen in één te slaan met milieuorganisatie Parley for the Oceans. Het plastic afval dat Parley onderschept en verzamelt tovert Adidas om tot een draad die kan worden gebruikt voor het maken van schoenen en kleding. Inmiddels is door de Adidas x Parley collectie a ruiml 2810 ton aan plastic uit de oceaan gered.

Saola

Saola is een ecologisch sneakermerk dat uitsluitend gebruik maakt van gerecyclede, organische en bio-based materialen. Het bovenwerk van een Saola sneaker is gemaakt van 100% gerecyclede plastic flessen en de zool uit algen foam (een foam dat ontstaat uit overtollige algen resten). Daarnaast zijn zelfs de veters van biologisch katoen gemaakt voorzien van het klimaatvriendelijke GOTS label.