Luxe designer kleding is wellicht wat slecht voor je portemonnee, we denken altijd dat het onze gezondheid niet zo snel zal schaden. Integendeel juist, want van een nieuwe luxe tas of designer outfit worden we meestal hartstikke happy. Toch schijnt dat niet altijd het geval te zijn; als je lijdt aan het Fashion Imposter Syndroom kan dure designer kleding slecht zijn voor je gezondheid.

Onderzoek naar het Fashion Imposter Syndroom

Een onderzoek van Harvard University en Boston College stelt dat luxe-consumptie niet altijd positief uitpakt voor je mentale gezondheid. Het kan enerzijds statusvoordelen opleveren, maar het kopen van luxe designer items kan ook een niet-authentiek gevoel geven. Dat gevoel geeft consumenten minder zelfvertrouwen en zet aan tot het vertonen van minder zelfverzekerd gedrag.

Bij het Fashion Imposter Syndroom ontstaan gevoelens van onechtheid door luxe-consumptie, omdat consumenten de dure artikelen als een soort voorrecht zien. Bij mensen die vinden dat ze altijd recht hebben op luxe items én mensen die dat normaal niet hebben, maar dat door een dure aankoop wél vinden, zijn de gevoelens van het Fashion Imposter Syndroom minder sterk aanwezig.  

Wie krijgt het Fashion Imposter Syndroom?

Fashion Imposter Syndroom of ook wel afgekort als FIS, lijkt misschien een ver van je bed show, uit het wetenschappelijke onderzoek blijkt dat maar liefst 2/3 van de kandidaten last heeft van de aandoening. De deelnemers gaven aan dat luxe aankopen, alleen om te ontdekken hoe ‘luxe’ ze daadwerkelijk waren, hen uiteindelijk het gevoel gaven dat ze het niet waard waren.

Dat houdt echter niet in dat iedere luxe aankoop leidt tot het Fashion Imposter Syndroom. Als jij altijd al een pak draagt en besluit een Dolce & Gabbana pak te kopen, leidt dat niet direct tot het FIS. Het wordt een ander verhaal als je in je dagelijks leven altijd in een joggingsbroek loopt en speciaal voor een feestelijke gelegenheid een fleurige Isabel Marant jurk aanschaft. Grote kans dat het té veel voelt en het item niet-authentiek voelt voor jouw levensstijl. Dat laatste zou onvermijdelijk leiden tot het Fashion Imposter Syndroom.

Voorkomen van het Fashion Imposter Syndroom

We kennen allemaal het oude gezegde van oma ‘voorkomen is beter dan genezen’ wel en dit geldt ook voor het Fashion Imposter Syndroom. Aangezien een appeltje per dag dit syndroom niet gaat tegenhouden, doe je er goed aan om verstandig te shoppen. Volg je deze tips op, dan loop jij de minste kans op het Fashion Imposter Syndroom:

  • Draag geen luxe kleding als dit niet bij je past. Kies vooral wat goed voelt voor jou.
  • Koop nooit een designer item omdat je denkt dat je er dan bij hoort. Uiteindelijk geeft het je namelijk niet het gevoel wat je van tevoren bedacht had.  
  • Merken zeggen eigenlijk niets, kijk liever naar het product zelf. Koop een tas omdat je hem mooi vindt, niet omdat hij van een designer merk is.
  • Luxe producten thuis houden helpt niet om FIS te voorkomen; zelfs luxe make-up en skincare kunnen het syndroom opwekken.
  • Doe niet aan luxe-consumptie omdat je je verdrietig, eenzaam, boos etc. voelt. Als de emoties over zijn, zal de aankoop niets meer voor je betekenen.
  • Hou je bij een feestelijke outfit vast aan je eigen stijl. Blijf in je comfort zone als jij je kleding wat wil opfleuren.