Geen shampoo, maar alleen water gebruiken om je haar te wassen. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch is er een steeds grotere groep vrouwen en mannen die gelooft in het haren wassen zonder shampoo. Of het echt werkt? We zetten alles op een rijtje over je haar wassen met alleen water.

No-poo methode

Wanneer je haar vet is grijp je direct naar de shampoofles. Een logische keuze, maar volgens de no-poo methode is dat niet nodig. Alleen je haar wassen met water is al voldoende om het haar te reinigen. Oké daar gaat wel een periode aan vooraf waarbij het haar vet wordt en tegenstribbelt, maar daarna beloofd de methode dat shampoo niet meer nodig is voor een schone en frisse coupe.

No-poo staat letterlijk voor no shampoo. Het klinkt bijna ongeloofwaardig, maar een leven zonder shampoo is volgens de methode mogelijk. We wassen ons haar veel te vaak, wat slecht is voor ons haar én voor het milieu. Met een klein beetje doorzettingsvermogen kan jij je haar reinigen met alleen water en kan die fles shampoo voorgoed de prullenbak in.

Waarom je haar wassen met alleen water?

Waarschijnlijk vraag je je nu af waarom je je haar alleen met water zou willen wassen. Er wordt toch niet voor niets shampoo verkocht? Klopt, maar de meeste shampoos en conditioner zitten vol met chemicaliën. We smeren dagelijks een goedje op onze hoofdhuid waarvan we eigenlijk niet precies weten wat erin zit. Om er zeker van te zijn dat je hoofdhuid en haar niet in aanraking komen met chemicaliën is het beter om geen shampoo te gebruiken.

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk thema binnen onze samenleving, en door geen shampoo meer te gebruiken kan jij je steentje bij dragen. De shampoo, vol met chemische middelen, verdwijnt nu na een wasbeurt in het afvoerputje. En wat dacht je van al die plastic shampooflessen? Ook zit in de meeste shampoos palmolie, wat een enorm milieuvervuilend product is.

Naast dat de no-poo methode goed is voor je hoofdhuid, haar en milieu, heeft het nog één laatste voordeel: het bespaart je flink wat geld. Een shampoo kan nog zo goedkoop zijn, no-poo is altijd gratis.

How to: haar wassen met alleen water

Je haar wassen met alleen water klinkt simpel, maar om het gewenste resultaat te bereiken zal je je haar wel op een bepaalde manier moeten ‘wassen’. We hebben stappen voor je op een rijtje gezet.

 1. Maak je haar klitvrij door een borstel. Een tangle teezer of een borstel van zwijnenhaar is prettig om mee te werken.
 2. Spoel je haar met warm water
 3. Masseer het water goed in. Door het masseren van je hoofdhuid stimuleer je je doorbloeding.
 4. Krab zachtjes over de hoofdhuid. Dit voorkomt een build-up van talg en schilfers.
 5. Spoel je haar uit met lauwwarm water.

Tips voor je haar wassen met alleen water

Het klinkt allemaal nog zo simpel, maar we weten allemaal dat na een paar dagen je haar zo vet wordt, dat je direct naar de fles shampoo grijpt. Daarom is het slim, wanneer je wil starten met de no-poo methode, om jezelf goed voor te bereiden. Met deze tips gaat het je lukken om je haar alleen met water te wassen.

1.      Bouw je shampoogebruik af

Van dagelijks je haar wassen met shampoo, tot alleen wassen met water, dat is een behoorlijke overgang. Je haar zal snel vet worden, en de kans dat je opgeeft is groter. Door in de weken voor je met de no-poo start alvast je shampoogebruik af te bouwen, laat jij je haar en hoofdhuid rustig aan het idee wennen. Trek er gerust een aantal maanden voor uit om van dagelijks wassen naar één á twee keer in de week te gaan.

2.      Accepteer vet haar de eerste weken

De eerste twee tot drie weken zal je haar vet zijn. Het zijn een soort ontwenningsverschijnselen waarbij je hoofdhuid veel talg produceert. De meeste mensen haken op dit moment op, maar door het simpelweg te accepteren dat je haar vet is gaat het jou wel lukken. Na deze weken raakt je hoofdhuid eraan gewend dat je geen shampoo gebruikt en zal je haar minder vet worden.

3.      Wees creatief tijdens de overgangsfase

Tijdens de overgangsfase zal je vet haar hebben, wat je het beste kan accepteren. Maar je kan het wel een stuk makkelijker maken. Een knot, vlecht of staart verhult de vettigheid en daardoor heeft niemand meer oog voor jou vette coupe. Probeer eens iets anders dan hoe je het normaal draagt, en iedereen in je omgeving zal daar een opmerking over maken (en dus niet over je vette haar).

4.      Zijde kussensloop

Uiteindelijk doe je dit natuurlijk allemaal voor zijdezacht haar. Maar zijde kan je letterlijk helpen om de no-poo methode vol te houden. Een zijde kussensloop zorgt namelijk ervoor dat je haar niet wordt beschadigd. Doordat de wrijving van je haar minder is dan bijvoorbeeld op katoen geeft een zijde sloop je minder klitten en houdt het je haar beter in model. Ook slapen met een zijde sjaaltje of bonnet heeft een positief effect op je haarstructuur.

Het resultaat van je haar wassen met alleen water

En dan nu de grote vraag: werkt het echt? Het antwoord is ja, je haar wassen met alleen water werkt echt. Het lastigste gedeelte zit hem in de eerste weken. Je haar wordt vet, daar kan je niks tegen doen. Het vergt daarom een flinke dosis doorzettingsvermogen, en een goede reden waarom je niet meer met shampoo wil wassen. Als je dat voor jezelf op een rijtje hebt, lukt het je zeker.

Beelden zeggen meer dan woorden, en daarom hierbij een aantal bewijzen dat je haar wassen met alleen water echt werkt.

Alternatief voor haar wassen met alleen water

Gelukkig voor jou zijn er ook nog goede alternatieven voor shampoo. Zo hoef je niet bang te zijn dat je je haar nooit meer kan wassen. Met een aantal huis,-tuin,- en keukenmiddeltjes maak je gemakkelijk je eigen shampoo. Je mengt het met een beetje water en voilà, daar is je eigen gemaakte natuurlijke shampoo. Zo weet je precies wat er in zit, en laat je chemicaliën buiten de deur. Goede alternatieven om shampoo te maken zijn: 

 • Groene thee, muntthee of kamillethee
 • Baksoda
 • Eieren
 • Appelciderazijn
 • Citroensap
 • Appelsap
 • Kokoswater
 • Aloë vera