Hé rugzak, waar ga jij met die jongen naar toe? Grote rugzakken gevuld met zware schoolboeken, je kent het vast nog wel van je eigen tijd als brugpieper. Hoewel er in de afgelopen jaren veel is veranderd in het onderwijs, blijft het sjouwen van zware boeken op de meeste middelbare school nog steeds bestaan. Nu jouw beginnende puber de basisschool heeft verlaten is het hoog tijd om een goede rugzak aan te schaffen. Maar hoe groot moet een rugzak zijn voor de middelbare school? We vertellen je alles over het kopen van een geschikte rugzak voor het voorgezet onderwijs. 

Welke maten rugzak zijn geschikt voor de middelbare school?

Klein, middelmaat of groot, rugzakken zijn in alle maten en vormen verkrijgbaar. Dat betekent alleen niet dat ook alle rugzakken geschikt zijn voor middelbare scholieren. Een kleine hippe rugzak ziet er misschien leuk uit, het is vaak niet mogelijk om er alle boeken in te vervoeren. Laat staan dat het comfortabel is voor je kind. Het is van essentieel belang om de juiste maat rugzak te kiezen. Deze drie formaten zijn geschikt voor de middelbare school. 

Small: 15 tot 20 liter

Een kleine rugzak tot 20 liter is vooral geschikt voor middelbare scholieren die onderwijs krijgen met een laptop of tablet. Ook op rustige dagen of bij intensief gebruik van het kluisje biedt een compacte rugzak voldoende ruimte. Kies wel voor een kleine rugzak met meerdere vakken zodat kleine spullen veilig opgeborgen worden. Gebruik je kind een laptop of tablet? Kies dan voor een kleine rugzak met een laptopvak, dat beschermt de apparatuur tegen krassen en beschadigingen. 

Medium: 20 tot 30 liter

Een medium rugzak van 20 tot 30 liter wordt door de meeste middelbare scholieren gebruikt. Hij is groot genoeg om alle boeken mee te sjouwen, maar niet groter dan noodzakelijk. De meeste middelmaat rugzakken hebben voldoende kleine vakjes om overige spullen mee te nemen als een etui of rekenmachine. 

Large: 30 tot 40 liter

Neemt je kind graag alles mee voor de zekerheid, van sportkleding tot woordenboeken en moet alles in één tas worden gepropt? Een grote rugzak is dan het meest geschikt. Een large rugzak biedt de meeste ruimte om spullen mee te nemen, het nadeel is dat je moet opletten dat de tas niet té zwaar wordt. Dat kan vervelende gevolgen hebben voor de rug van je kind. 

Welke maat rugzak past het beste bij je kind?

Hoe groot de rugzak voor de middelbare school moet zijn heeft vooral te maken met wat je kind allemaal mee moet nemen naar school. In een kleine rugzak kunnen veel minder spullen dan in een grote rugzak. Het is handig om bij het kopen van een rugzak hier rekening mee te houden. Besef ook dat de tas helemaal volproppen niet slim is; een rugzak is gemaakt om een bepaalde inhoud te kunnen verdragen. Wanneer je het maximale gewicht overschrijdt door te veel spullen in de tas te stoppen loop je een grote kans dat de rugzak snel kapot gaat én voelt het minder comfortabel aan voor je kind.

Naast het formaat van de rugzak speelt ook het lichaamsgewicht van je kind een rol. De inhoud van een rugzak mag namelijk nooit meer wegen dan 10% van het lichaamsgewicht. Wanneer de rugzak méér weegt dan 10% van het lichaamsgewicht is dat slecht voor de ontwikkeling van de wervelkolom. Weegt je kind 50 kilo? Dan is het aan te raden om maximaal een rugzak van 5 kilo te tillen. Hoe groter de rugzak is, hoe meer spullen je waarschijnlijk mee zal nemen en hoe groter de kans dat je het maximale gewicht overschrijdt. 

Waar let je op bij het kopen van een rugzak voor de middelbare school?

Een tas uitzoeken is in de meeste gevallen een fluitje van een cent, het draait er alleen om of hij mooi is en wellicht een beetje functioneel. Bij het kopen van een goede rugzak voor de middelbare school is het echter wat ingewikkelder. Uiteraard speelt het uiterlijk voor de meeste pubers een grote rol, maar daarnaast zijn er ook andere tips waar je op kan letten. 

 • De rugzak heeft voldoende ruimte. Alle benodigdheden voor school passen er goed in en de sluiting gaat gemakkelijk dicht.
 • De rugzak heeft voldoende vakken. Naast grote boeken en een laptop is het handig als er een apart vakje is voor kleine spullen als een portemonnee, huis- en fietssleutel en een mobiele telefoon. Wanneer je kind een laptop of tablet meeneemt naar school is het aan te raden om een rugzak te kopen met een speciaal laptopvak.
 • De rugzak is waterdicht. Je kind zal ,dankzij het Nederlandse klimaat, regelmatig een regenbui over zich heen krijgen. Een waterdichte tas zorgt ervoor dat de inhoud van de tas goed droog blijft.
 • De rugzak is niet té groot. Hoe groter de rugzak, hoe meer je meeneemt. Houdt er rekening mee dat de tas samen met de inhoud niet meer dan 10% van het lichaamsgewicht mag wegen. 
 • De rugzak is gemaakt van lichtgewicht materialen. Lichte materialen zorgen ervoor dat de rugzak van zichzelf niet te veel weegt. Denk hierbij aan materialen als katoen en polyester, maar vermijdt liever leer. Hoe mooi het ook is, leer heeft een zwaarder gewicht van zichzelf.
 • De rugzak heeft verstelbare en gewatteerde schouderbanden. Dit zorgt ervoor dat de rugzak precies op maat gemaakt kan worden en comfortabel zit op de schouders.
 • De rugzak heeft een verstevigde onderkant. Zware boeken, een laptop en gymspullen, een rugzak krijgt het flink te verduren bij een middelbare scholier. Een verstevigde onderkant geeft de rugzak, en daardoor ook je kind, meer steun in de rug.
 • De rugzak is voorzien van een goede ritssluiting. Zo hoef je niet bang te zijn dat je kind onderweg spullen verliest.

Meest geliefde rugzakken voor de middelbare school

Een goede en mooie rugzak kiezen is niet niks. Hoe groot de rugzak moet zijn voor de middelbare school is nu wel duidelijk, een keuze maken tussen al die rugzakken blijft enorm moeilijk. Toch is voor de meeste tieners ‘erbij horen’ een stuk belangrijker dan functionaliteit. Om ouders én middelbare scholieren tegemoet te komen hebben we een lijstje gemaakt van de meest geliefde én geschikte rugzakken voor de middelbare school.

Fjällraven Kånken

Met zijn 16 liter is de Fjallraven Kånken niet de grootste rugzak, maar door de slimme indeling en het optimale draagcomfort is de rugzak zeer geschikt voor de middelbare school. De rugzak is speciaal ontworpen in 1978 om rugproblemen te voorkomen onder Zweedse schoolkinderen. Inmiddels is de Kånken wereldwijd populair.

De sterke lichtgewicht Vilylon stof weert al het vuil en nattigheid. De rits opening van het grote hoofdvak is ruim waardoor je gemakkelijk in en uitpakt. De twee losse zijvakken en het voorvak zijn handig om kleinere spullen in op te bergen.

Liever een grotere rugzak met apart laptop vak? De Kånken laptoprugzak is verkrijgbaar in 18 liter met vak voor een laptop van 15 inch of in een in 20 liter rugzak met een vak voor een 17 inch laptop.

1. Kånken grijs, Fjällräven 2. Kånken zwart, Fjällräven 3. Kånken deep forest, Fjällraven

Eastpak Padded Pak’R

De Eastpak Padded Pak’R is al jarenlang één van de meeste gebruikte rugzakken op de middelbare school. De Padded Pak’R kan met recht een icoon worden genoemd. De rugzak is verkrijgbaar in tal van kleuren en prints, zodat er voor iedereen wel een geschikte Padded Pak’R te koop is.

Dat de rugzak populair is komt onder andere door de extreme functionaliteit die hij biedt. De 24 liter rugzak heeft een groot hoofdvak waar gemakkelijk al je boeken en schoolspullen in passen. Voorop de tas vind je een apart voorvak voor al je kleinere spullen en beide vakken zijn voorzien van een stevige ritssluiting. Ook is de onderkant van de rugzak verstevigd voor extra steun in de rug.

De meeste middelbare scholieren vinden een 24 liter rugzak voldoende, maar wil je toch liever een maatje groter, dan is de Eastpak Out of Office misschien wat voor jou. Met zijn 27 liter inhoud is de Out of Office rugzak net iets groter dan zijn broertje. Ook heeft dit model rugzak een geïntegreerd vak voor een laptop van 13 inch.

1. Padded Pak´r zwart, Eastpak 2. Padded Pak´r denim, Eastpak 3. Padded Pak´r print, Eastpak

Herschel Little America

De Herschel Little America heeft het allemaal; hij is functioneel en heeft een spectaculair uiterlijk. Het is een ruime, veelzijdige tas en heeft veel tools om het middelbare scholieren zo makkelijk mogelijk te maken. De Herschel Little America is een favoriet bij velen pubers.

De Herschel Little America is voorzien van een groot hoofdvak, een gevoerd laptopvak voor een 15 inch laptop en een voorvak. Het hoofdvak van de 23,5 liter rugzak wordt afgelopen door middel van een trekkoord en twee magneetsluitingen. Als kers op de taart heeft de Herschel Little America een mediavak met een doorgang voor een hoofdtelefoon. Zo kan er altijd en onbezorgd muziek worden geluisterd. 

1. Little America zwart, Herschel 2. Little America grijs, Herschel 3. Little America army, Herschel

Zo voorkom je een te zware rugzak

Een te zware rugzak is niet goed voor de ontwikkeling van de wervelkolom van je kind. Dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen, maar hoe zorg je ervoor dat de rugzak niet te zwaar wordt? Met deze tips blijft de rugzak voor de middelbare school onder het maximale gewicht.

 • Gebruik een kluisje. Op de meeste middelbare scholen is dit geregeld voor iedere leerling, zo niet, ga er even achteraan. Het scheelt je kind veel sjouwen wanneer hij op school is.
 • Neem gymkleding mee in een aparte sporttas. Het is een extra tas dragen, maar het scheelt flink wat gewicht in de rugzak.
 • Neemt je kind een laptop mee naar school? Kies voor een klein formaat en een lichtgewicht laptop.
 • Pak je rugzak slim in. Stop de zwaarste spullen zo dicht mogelijk tegen de achterkant van de rugzak, tegen de rug. Ook helpt het om gebruik te maken van een multomap in plaats van losse schriften; zo neem je nooit teveel papier mee in je rugzak naar de middelbare school.