Met de zomer in het vooruitzicht is er maar één accessoire die niet mag ontbreken; een zonnebril. Het is niet alleen praktisch, beschermt je ogen tegen UV licht, maar ook is het dé accessoire om je zomerse outfit compleet mee te maken. Van Cat-eye, wayfarer en pilotenbrillen, jij kiest een zonnebril die bij je gezicht past en die je mooi vindt. Maar als je eenmaal verliefd bent op een zonnebril, hoe weet je dan of de bril ook goed zit? Daarom vertellen we je precies hoe een zonnebril hoort te zitten en waar je op kan letten.

De juiste maat zonnebril

Net zoals dat je kleding niet te groot of te klein koopt, is het ook bij een zonnebril belangrijk dat je voor de juiste maat kiest. Misschien is het je nog nooit opgevallen, maar bij veel zonnebrillen staan er maten vermeld aan de binnenkant van het montuur. Meestal is dat op de linker brillenpoot, maar het kan ook over beide pootjes verdeeld zijn. Wat de maten precies inhouden en hoe je erachter komt welke maat je precies nodig hebt leggen we je graag uit. 

Model en kleurnummer zonnebril

Als alleen de linker brillenpoot cijfers bevat, begint de maat vaak met een code voor het modelnummer gevolgd door het kleurnummer. Het kan ook zijn dat het model en kleurnummer juist op het rechterpootje staan, en de rest van de maten op de linkerpoot. In principe heeft een model en kleurnummer weinig te maken met de juiste maat kopen. Tenzij je een model hebt gevonden dat helemaal naar wens is, dan is het handig om de codes bij de hand te hebben als je de zonnebril nogmaals wilt bestellen.

Lensbreedte zonnebril

Het volgende getal dat je in het montuur van je zonnebril tegenkomt is de lensbreedte. Dit is het breedste gedeelte van de lens wanneer je dit horizontaal opmeet. Er bestaat ook nog zoiets als lenshoogte, maar dit wordt zelden tot nooit vermeld bij een zonnebril. De lensbreedte wordt weergegeven in millimeters en betreft slechts één lens. Dat houdt in dat het getal dat in de bril staat aangegeven niet de breedte van de gehele bril weergeeft. Wil je wel de hele breedte weten van je bril exclusief het montuur? Verdubbel de lensbreedte (een bril heeft tenslotte twee glazen) en tel daar het aantal millimeters van de neusbrug bij op. Een zonnebril zit goed als de breedte van de bril overeen komt met de breedte van je gezicht. Een klein beetje speling daarin is niet erg, maar zorg er in ieder geval; voor dat je bril nooit 1,5 centimeter breder of smaller uitvalt dan je hoofd.

Ook bestaat er een handig trucje om uit te zoeken welke breedte maat jou het beste past. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een bankpas of credit card. De maten van het pasje komen namelijk overeen met een standaard lensmaat. Om de juiste maat te ontdekken houd je het pasje verticaal onder je oog. Komt de maat van het pasje overeen met de breedte van je oog? Dan heb jij een standaard lensbreedte maat nodig, vaak aangeduid met medium of 56. Als het pasje breder is dan je oog, ben je beter af met een smalle lensbreedte zoals een maat 54. Is je oog breder dan het pasje, kies dan voor een brede lens van minimaal 58 mm.. 

Neusbrug zonnebril

Na de lensbreedte vind je het getal van de neusbrug. Met de neusbrug wordt de afstand bedoelt tussen twee zonnebrilglazen. Hoe smaller je neus is of hoe dichter je ogen op elkaar staan, hoe kleiner de neusbrug kan zijn. Voor een smalle neus raden we een neusbrug van 14 tot 16 millimeter aan, voor een normale neus van 17 tot 20 millimeter en voor een brede neus vanaf 20 millimeter. Door de juiste breedte te kiezen zorg je ervoor dat de bril goed op je neus blijft zitten. Wanneer je neus vrij vlak is aan de bovenkant, bijvoorbeeld bij een wipneus, doe je er slim aan om een bril te kiezen met neusvleugels.

Brilpoten zonnebril

De een na laatste code die je in het montuur van je zonnebril vindt, is de lengte van de brilpoten. De lengte van de brilpoot is de afstand tussen het scharnier van de bril tot aan de achterkant van je oor. Hierbij is de bocht die de brilpoot heeft meegerekend. Afhankelijk van de afstand tussen jouw oog en oor kan je de juiste maat vinden. De brilpoot maten lopen meestal van 140 millimeter tot 150 millimeter.

Lensfilter zonnebril

De code aan de binnenkant van je zonnebril montuur wordt afgesloten met de sterkte van het lensfilter. Hoe hoger het getal, hoe sterker het filter van de lens is. Dat houdt in dat bij een hoge filter er minder licht door je zonnebril komt. Afhankelijk van waarvoor je de zonnebril gaat gebruiken kies je de lensfilter, waarbij 0 de minste bescherming biedt en 4 de meeste.

  • Lensfilter 0 : Een zonnebril met filtercategorie 0 is geschikt tijdens bewolkt weer of binnenshuis.
  • Lensfilter 1: Een zonnebril met filtercategorie 1 is geschikt bij matig licht, bijvoorbeeld tijdens sluierbewolking
  • Lensfilter 2: Een zonnebril met filtercategorie 2 is geschikt bij zonnig weer,
  • Lensfilter 3: Een zonnebril met filtercategorie 3 is geschikt voor sterke zon bijvoorbeeld op zee of in de bergen.
  • Lensfilter 4:Een zonnebril met filtercategorie 4 is geschikt voor extreem fel licht bijvoorbeeld in de hooggebergte.

One Size zonnebrillen

Maar wat als de zonnebril waar je voor gevallen bent geen brilmaten bevat? In dat geval gaat het om een zonnebril in één maat. Vaak wordt dit aangeduid met een ‘one size’ code. Wanneer een zonnebril one size is betekent dat helaas niet dat hij ook daadwerkelijk iedereen past. One size fits all is bij zonnebrillen niet relevant. Een zonnebril in één maat zal je zelf moeten opmeten om de maten te achterhalen.

Dat is makkelijk als je al een zonnebril hebt liggen, maar hoe achterhaal je de maten als je een zonnebril online besteld? Om te achterhalen of een bril goed zal zitten kan je letten op het soort montuur. Is de zonnebril die je wilt kopen breed, maar heb jij een smal gezicht, dan kan je er op rekenen dat de bril niet zit zoals het hoort. Kijk kritisch naar de bril en je gezicht om te ontdekken of de zonnebril je past. 

Zonnebril passen; hoe hoort een zonnebril te zitten?

Tijdens het kopen van een zonnebril kijk je naar wat je leuk vindt, wat bij je past en naar de maten. Eenmaal thuis geleverd, kan het passen beginnen. Hoe perfect de maten op papier ook kunnen zijn, uiteindelijk kan toch blijken dat een zonnebril niet goed zit. Daarom is het belangrijk om tijdens het passen van een zonnebril kritisch te kijken hoe de zonnebril op jouw gezicht aansluit. Dit is hoe een zonnebril hoort te zitten.

Hoe hoort een zonnebril te zitten bij de neus?

De neusbrug van een zonnebril  rust als het ware op je neus, daar haalt het steun vandaan. Het is daarom belangrijk dat de neusbrug goed aansluit. Hou je een stuk ruimte over tussen de neusbrug en jouw neus? Dan is dit niet de juiste bril voor jou. Hij steunt namelijk op je oren, en dat gaat op termijn pijn doen. Ook zal de bril snel heen en weer gaan als je in beweging bent. Voor degene met een vrij vlakke neus aan de bovenkant is het soms lastig om de juiste bril te vinden; zij hebben vaak moeite om een zonnebril te vinden die bij de neusbrug netjes aansluit.

Hoe hoort een zonnebril te zitten achter de oren?

De lengte van de brilpoten heeft alles te maken met hoe de bril achter je oren valt. Als een bril goed zit, valt de ronding van de poot ongeveer op de bovenkant van je oor. Zit de ronding  ver voor of ver achter de bovenkant van je oor, dan past de bril niet goed. Wanneer de bril te strak zit zal het pijn doen achter je oren terwijl als de zonnebril te los zit, blijft hij niet goed zitten. Ook wanneer de poten te ver achter je oor vandaan komen sluit de bril niet goed aan. Probeer tijdens het passen van een zonnebril even flink te headbangen. Misschien is het een vreemd gezicht, maar daardoor heb je meteen door of de bril goed zit.

Hoe hoort een zonnebril te zitten bij de wangen?

Tijdens het passen van een zonnebril kan je letten op hoe de zonnebril zit bij je wangen. Een zonnebril hoort namelijk aan de onderkant niet je wangen aan te raken. Bij een goed zittende zonnebril blijft er ruimte tussen de bril en je wang, Als je het idee hebt dat deze ruimte te weinig is, kan je dat testen door even een flinke glimlach op te zetten. Blijf de zonnebril netjes zitten zonder omhoog te schieten of je wangen te raken? Dan heb jij een zonnebril in handen die zit hoe het hoort!

Hoe hoort een zonnebril te zitten bij de wenkbrauwen?

Hoort een zonnebril nu onder je wenkbrauwen te zitten of juist erboven? Dat is gedeeltelijk een kwestie van smaak, maar wij raden aan om te kiezen voor een zonnebril die tot onder je wenkbrauwen komt. Je wenkbrauwen bepalen namelijk voor 80% je gezichtsuitdrukking. Als je ze door de zonnebril bedekt, zal je gezicht minder goed tot zijn recht komen.

De hoogte van een zonnebril, en het feit of de bril tot onder of boven je wenkbrauwen komt, heeft te maken met de hoogte van de lens. Helaas staat dit maar zelden tot nooit aangegeven op een zonnebril en kan je tijdens het bestellen moeilijk achterhalen of de bril goed zal zitten. De enige manier om hierachter te komen is  door de bril te passen en door rekening te houden met het model zonnebril dat je besteld. Als jij bijvoorbeeld kleine ogen hebt, is een grote zonnebril af te raden.


Shop je favoriete zonnebril in de sale


Michael Kors zonnebril AZUR goud -40%
€185,00 €111,00
CALVIN KLEIN JEANS zonnebril CKJ19105S transparant -40%
€115,00 €69,00
Zonnebril -42%
€240,00 €138,12

Ralph Lauren
Zonnebril

Miinto
Guess Zonnebrillen - GU7620 5501B in zwart -52%
€99,00 €47,90

Guess
Zonnebrillen - GU7620 5501B in zwart

Beschikbaar bij 2 winkels