De meeste casual schoenen verslijten niet zo snel, zeker niet als je ze maar slechts één keer in de week draagt. Net zoals bij de meeste sportproducten, is dat bij hardloopschoenen een heel ander verhaal. Doordat je er intensief op loopt zijn deze schoenen juist sneller aan vervanging toe dan een andere gemiddelde casual sneaker. Maar hoelang is de levensduur precies? En waarom is het zo belangrijk om ze op tijd te vervangen? Daarom vertellen we alles over hoe lang hardloopschoenen mee gaan en wanneer het tijd is om nieuwe te kopen.

Waarom is het belangrijk om je hardloopschoenen te vervangen?

Hardloopschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je hardloopuitrusting en het is dan ook essentieel dat je loopt op de juiste schoenen. Voordat we vertellen wanneer het precies het moment suprême is om nieuwe hardloopschoenen te kopen is het handig om eerst te weten waarom het zo belangrijk is om ze op tijd te vervangen. Blijf je doorlopen op versleten hardloopschoenen, dan heb je een grotere kans op een blessure aan je voeten, benen of onderbuik.

Naast dat het risico op blessures groter is, loopt een versleten hardloopschoen ook een stuk minder comfortabel. Dat zal je waarschijnlijk zelf niet doorhebben zolang je ze draagt, maar zodra je een paar nieuwe hardloopschoenen aantrekt voel je het verschil. Mocht je wel voelen dat je hardloopschoenen versleten zijn, dan ben je eigenlijk al veel te laat!

Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?

Wanneer je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn heeft alles te maken met hoe intensief jij ze gebruikt. Zo heb je sneller slijtage als je op geasfalteerde wegen loopt dan op zachte wegen zoals zandweggetjes. Ook als je veel kilometers loopt zijn je hardloopschoenen sneller versleten dan wanneer je slechts één keer in de week een blokje om gaat. Je bent te laat als je voelt dat ze versleten zijn, maar hoe kan je dan herkennen of je hardloopschoenen al aan vervanging toe zijn? Daar hebben we een paar simpele trucjes voor!

Hoelang gaan je hardloopschoenen mee op basis van kilometers?

Op basis van kilometers gaan je hardloopschoenen ongeveer 900 tot 1100 kilometer mee. Hoe snel je dit bereikt hebt hangt af van het aantal kilometers dat je loopt. Voor de één zal dat betekenen dat de schoenen binnen 10 maanden al versleten zijn terwijl een ander met dezelfde schoen wel twee jaar kan doen. Het gaat erom dat hoe meer kilometers je loopt, hoe sneller je demping verslijt. Na 900 tot 1100 kilometer ben je ongeveer 35% van je oorspronkelijke demping kwijt. Dat is het percentage waarop je het beste nieuwe hardloopschoenen kan kopen.

Voor deze methode is het handig om een hardloopdagboek bij te houden zodat je precies weet wanneer je de grens hebt bereikt. Dit kan handmatig in een hardloopdagboek, maar er zijn ook speciale apps die bijhouden hoeveel je hebt gelopen.

Hoelang gaan hardloopschoenen mee op basis van uiterlijk?

Niet iedereen heeft de behoefte om een hardloopdagboek bij te houden. Daarom is er ook nog een alternatief om te zien of je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een kritische blik. Bekijk onderstaande punten op slijtage en je weet of je nieuwe hardloopschoenen nodig hebt. 

  • De buitenzool is versleten tot aan de (meestal) witte middenzool
  • De middenzool is dacht en veert niet meer terug als je deze indrukt. Ook zie je rimpels in de middenzool, dat betekent dat de demping versleten is
  • Het hielcontrefort geeft vrijwel geen steun meer
  • Het bovenwerk van je hardloopschoen vertoont scheurtjes en zwakke plekken
  • De buitenzool is asymmetrisch. Wanneer je de hardloopschoen op een recht oppervlak zet, staan de schoenen scheef.

Hoelang gaat de demping in je hardloopschoenen mee?

Hoelang de levensduur van je hardloopschoen is, hangt volledig af van in wat voor staat de demping zich bevindt. Demping verslijt door er regelmatig op te lopen, maar ook als je de hardloopschoenen oneindig in de kast laat staan verslijt het. Als de demping voor 35% verdwenen is ben je toe aan aan een paar nieuwe hardloopschoenen. Gebruik je de hardloopschoenen niet en staan ze in de kast, dan zal toch na drie jaar 35% demping verdwenen zijn. De kwaliteit van de demping neemt namelijk ieder jaar met ongeveer 10% af. De hardloopschoen droogt als het ware uit, net zoals een spekje dat je onverpakt laat liggen.

Let tijdens het kopen van een paar hardloopschoenen op dat je de juiste maat kiest en dat je niet een jarenoud model aanschaft. Een model dat nog steeds in productie is, is natuurlijk prima, maar als de hardloopschoen al 10 jaar niet meer gemaakt wordt heb je kans dat de schoen al uitgedroogd is voordat je ze gaat gebruiken.

Hoelang gaan hardloopschoenen mee op basis van merk?

Veel sportmerken als Adidas, Nike en Asics bieden hardloopschoenen aan, maar hebben ze allemaal een even lange levensduur? Dat is moeilijk te zeggen. De meeste grote sportmerken bieden hardloopschoenen aan van goede kwaliteit. Ze hebben al jarenlange ervaring met het maken van sportschoenen en er wordt ook regelmatig onderzoek gedaan om de kwaliteit te verbeteren. Je kan verwachten dat de levensduur van deze merk hardloopschoenen om en nabij gelijk is. De prijs die je voor een paar merk hardloopschoenen betaald is daar dan ook naar.

Er zijn ook goedkopere en merkloze hardloopschoenen op de markt. Op zich niks mis mee, iedereen heeft een ander budget. Het verschil zit hem vooral in het materiaalgebruik en de kennis. In vergelijking met een paar Nike's, kan een merkloze hardloopschoen gemaakt zijn van mindere kwaliteit. Ook de kennis die Nike heeft op het gebied van hardloopschoenen is wellicht groter dan bij een merkloze schoen. Dit kan uiteindelijk invloed hebben op de levensduur van de hardloopschoenen.

Tip om langer plezier te hebben van je hardloopschoenen

Als je vaak loopt, kan het best als een schok aankomen dat je binnen een jaar alweer toe bent aan een paar nieuwe hardloopschoenen. We snappen best dat je deze periode wat wil verlengen zodat je langer plezier hebt van je hardloopschoenen. Daarom hebben we nog een laatste tip.

Ga jij bijna iedere dag hardlopen? Schoenen hebben rust nodig om hun oorspronkelijke vormen weer aan te nemen. Na het lopen heeft je hardloopschoen ongeveer 48 uur de tijd nodig om te herstellen. Mocht je dus dagelijks hardlopen, raden we je aan om twee paar hardloopschoenen in de kast te hebben. Zo kan je ze afwisselen en zullen beide hardloopschoenen in een betere conditie blijven. 


Shop hier voor de beste hardloopschoenen

New Balance Running Vaygov1 Sportschoenen Dames -50%
€129,99 €64,99
Loopschoen 'Gel-Contend 7' -15%
€64,90 €54,90

Asics
Loopschoen 'Gel-Contend 7'

Beschikbaar bij 4 winkels
Ultraboost 20 Schoenen -35%
€150,00 €97,50

Adidas
Ultraboost 20 Schoenen

Beschikbaar bij 2 winkels
Asics runningschoenen EVORIDE TOKYO -20%
€87,99 €70,39

Asics
Runningschoenen EVORIDE TOKYO

Beschikbaar bij 6 winkels