Een gouden sieraad kopen is niet niks. Het is speciaal, vaak prijzig en je wil er langere tijd van genieten. De keuze maak je dan ook meestal niet in één dag, maar je slaapt er nog één (of meerdere) nachtjes over. Is dit het juiste ontwerp? Past het bij mijn andere sieraden? Maar misschien nog wel veel belangrijker is het kiezen van de juiste hoeveelheid karaat. Goud wordt altijd aangeduid in karaat en voor de aankoop van je droom juweel is het belangrijk om te weten waar dit voor staat. Als dat eenmaal duidelijk is komt de volgende vraag natuurlijk; hoeveel karaat kan ik dan het beste kiezen? We vertellen je alles over de verschillen tussen 9, 14, 18 en 24 karaats goud. Zo kan jij de juiste keuze maken bij het kopen van je gouden sieraad!



Wat zegt karaat over goud?

De term karaat wordt gebruikt bij gouden sieraden om aan te geven hoeveel puur goud erin verwerkt is. Één karaat staat voor 1/24e deel zuiver goud. Hoe hoger het karaat getal, hoe meer puur goud het sieraad bevat. Een sieraad van 14 karaat bestaat uit 14/24e deel puur goud, ofwel 58,5%. Naast het aantal karaat wordt ook het percentage gebruikt om het goudgehalte in een sieraad aan te duiden. In het geval van 14 karaat kan er dus ook worden gesproken over 585. Het overige deel van het sieraad is aangevuld met koper, zilver of palladium. Dit wordt ook wel legering genoemd.

Karaat gouden sieraden zijn in verschillende zuiverheden te koop, waarbij 9 karaat het minst puur goud bevat en 24 karaat het meest.

  • 9 karaat bestaat uit 33,75% zuiver goud, ook wel aangeduid met 375
  • 14 karaat bestaat uit 58,5% zuiver goud, ook wel aangeduid met 585
  • 18 karaat bestaat uit 75,0% zuiver goud, ook wel aangeduid met 750
  • 20 karaat bestaat uit 83,3% zuiver goud, ook wel aangeduid met 833
  • 22 karaat bestaat uit 91,6% zuiver goud, ook wel aangeduid met 916
  • 24 karaat bestaat uit 99,99% zuiver goud, ook wel aangeduid met 999


Hoewel we het in bovenstaand overzicht over 9 karaat goud hebben, mag dit goudgehalte volgens de Nederlandse wet niet de aanduiding ‘goud’ dragen. Een sieraad mag pas goud genoemd worden wanneer het uit minimaal 14 karaat bestaat. Tot een paar jaar geleden werden 8 en 9 karaats sieraden vooral aangeboden in Duitsland of Engeland, waar het wel verkocht mag worden als goud. Door de hoge goudprijs van de laatste jaren zie je 9 karaats gouden sieraden ook steeds vaker bij Nederlandse juweliers.

Wat is het verschil tussen 9, 14, 18 en 24 karaat goud?

In Nederland zijn 14 en 18 karaats de meest gebruikelijke zuiverheden van goud voor sieraden. Dat komt onder andere door de eigenschappen die deze hoeveelheden karaats bieden als mooie kleur en krasbestendigheid. Maar hoe weet je nu welk goud gehalte je moet kiezen bij het kopen van een sieraad? We zetten de belangrijkste verschillen tussen 9, 14, 18 en 24 karaat voor je op een rij!

Zachtheid van goud

Vaak wordt gedacht dat puur goud van 24 karaats het beste is, omdat hier geen andere metalen aan zijn toegevoegd. Toch is dat niet zo. Puur goud is heel zacht en kwetsbaar, wat de kans op beschadigingen en vervorming vergroot. Juist door de legering, het toevoegen van metalen aan puur goud, wordt het sieraad sterker en heb je minder kans op krassen, deuken en verbuigingen. Een sieraad van 24 karaat is eigenlijk vrij uitzonderlijk. En zeker als je lang plezier van je nieuwe juweel wil hebben, kan je beter kiezen voor 9,14 of 18 karaat.


Ontdek de mooiste 14 karaats sieraden in de sale

-11%

Pandora Charms - Engel mit Herzflügeln Charm-Anhänger in quarz

€52,70 €59,00
Beschikbaar bij 2 webshops
Scherp geprijsd

Isabel Bernard Cadeau d'Isabel Dames Armband/Giftset/Ketting Goud - Goud

€279,00
Beschikbaar bij 3 webshops
Scherp geprijsd

Isabel Bernard Monceau Dames Oorbellen Goud - Goudkleurig

€74,95
Beschikbaar bij 2 webshops
Scherp geprijsd

Isabel Bernard Le Carré Dames Bedel/Hanger Goud - Goud (Letter G)

€79,00
Beschikbaar bij 3 webshops
Scherp geprijsd

Isabel Bernard Rivoli Dames Ring Goud - Goud - 16.50 mm / maat 52

€135,00
Beschikbaar bij 2 webshops
-27%

Isabel Bernard Ringen - De la Paix Emily 14 karat ring diamond 0.05 ct in gold

€344,70 €469,00
Beschikbaar bij 3 webshops
Prijsdaling

Isabel Bernard De la Paix Céline 14 karaat gouden ring | diamant 0.05 ct | - Goudkleurig

€335,00 was €419,00
Beschikbaar bij 3 webshops
Scherp geprijsd

Isabel Bernard 14 Karaat Gouden Le Marais Abelle Ring (Maat: 58) - Goudkleurig

€135,00
Beschikbaar bij 2 webshops
-37%

Isabel Bernard Ringen - Rivoli Laura 14 karat ring in gold

€119,10 €189,00
Beschikbaar bij 3 webshops
-42%

Isabel Bernard Oorbellen - Baguette Brune 14 karat stud ear studs in multi

€68,80 €119,00
Beschikbaar bij 3 webshops
Scherp geprijsd

Isabel Bernard Belleville Dames Armband Goud - Goud

€118,00
Beschikbaar bij 2 webshops
Scherp geprijsd

Isabel Bernard Rivoli Dames Oorbellen Goud - Goudkleurig

€151,00
Beschikbaar bij 3 webshops
-16%

Isabel Bernard Oorbellen - Rivoli Laura 14 karat hoop earrings in gold

€159,60 €189,00
Beschikbaar bij 3 webshops
Scherp geprijsd

Isabel Bernard Rivoli Dames oorringenOorbellen Goud - Goudkleurig

€207,00
Beschikbaar bij 3 webshops


Kleur van goud

Hoe hoger het goudgehalte in een sieraad, hoe warmer de kleur van het goud. Een 24 karaats gouden sieraad heeft een diep warme gele kleur, bij een 9 karaats gouden sieraad is de kleur zichtbaar minder geel. Bij 14 en 18 karaats goud kan je ervan uitgaan dat de kleur nog een mooie warme goudkleur heeft. Bij 9 karaats goud wordt de kleur vaak als nadeel gezien; deze is aanzienlijk minder geel dan bij een hoger goudgehalte.

Goudprijs

Goud is kostbaar, iets wat de laatste jaren alleen maar is gegroeid. De goudprijs is ongekend hoog en dat zorgt ervoor dat je voor gouden sieraden flink wat geld neer mag leggen. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het goudgehalte, hoe duurder het sieraad is. Een sieraad van 24 karaat is voor velen onbetaalbaar, terwijl een sieraad van 14 karaat goud een stuk toegankelijker is. Dankzij de hoge goudprijs zijn sieraden van 9 karaat goud steeds populairder geworden. Voor een redelijk bedrag kan je toch een gouden sieraad dragen.

Allergische reactie

Bij een lager goudhalte kan een allergische reactie optreden. Als je allergisch bent voor het metaal dat voor de legering is gebruikt, dan kan dit een reactie veroorzaken. Over het algemeen gebeurt dit alleen als de hoeveelheid goud minder is dan de legering. In dat geval geeft alleen een sieraad van 9 karaat goud risico op een allergische reactie. 

Hoeveel karaat is puur goud?

Als er over puur goud wordt gesproken, dan gaat het over 24 karaats goud. Het goudgehalte in 24 karaats is 99,99%. Zoals eerder vermeld is één karaat 1/24e deel goud. Bij een 24 karaats gouden sieraad bestaat 24/24e deel uit goud en dit mag dus puur goud genoemd worden. Een andere benaming voor puur goud is ook zuiver goud. Echter blijft de vraag of puur goud wenselijk is. De nadelen van puur goud als kwetsbaarheid en de prijs wegen vaak zwaarder dan de voordelen.

Karaat goud en prijzen

De prijs van goud is hoog, voor een gouden sieraad ben je al gauw honderden euro’s kwijt. Maar naast dat de hoeveelheid karaat goud meespeelt, zijn er ook andere factoren die invloed hebben bij de totstandkoming van de prijs van een sieraad.

  • De kwaliteit en het gewicht hebben invloed op de waarde van een sieraad. Een massief gouden sieraad van 14 karaats kan duurder zijn dan een zelfde soort sieraad van 18 karaats, maar dan in een holle vorm. Eigenlijk kan je zeggen hoe zwaarder het gewicht van een sieraad, hoe duurder het is. Zo kan het voorkomen dat een sieraad van minder karaats toch duurder is.
  • Ook het ontwerp en arbeidsloon zijn van invloed op de prijs van een gouden sieraad. Als het ontwerp van een sieraad ingewikkeld is om te maken en meer arbeid vraagt, dan stijgt de prijs van het sieraad. Het kan daarom gebeuren dat een luxe ontwerp van 14 karaats goud duurder is dan een simpel ontwerp van 18 karaats goud.
  • De goudkoers heeft invloed op de prijs van een gouden sieraad. De goudprijs is ongekend hoog, maar de koers wisselt dagelijks. De verwachting is niet dat het in korte tijd flink zal dalen, maar per dag kan de goudprijs wel verschillen. Vaak gaat het verschil bij een sieraad om enkele tot tientallen euro’s.

Verschil gouden karaat sieraden en goldplated

Goud is verre van goedkoop en toch zie je soms gouden sieraden van 14 karaats voorbij komen voor een klein prijsje. Hoe kan dat? Laten we je direct uit de droom helpen: deze sieraden zijn vaak niet van goud, maar vallen onder de noemer goldplated. Dit houdt in dat de basis van het sieraad zilver of metaal is met slechts een coating van goud als topping. Dat kleine gouden laagje mag dan misschien wel van 14 karaats goud zijn, maar helaas heeft een goldplated sieraad niet dezelfde eigenschappen als een volledig gouden sieraad. Doordat de ondergrond van het sieraad metaal of zilver is, zal de coating van goud binnen de kortste keren verdwijnen. Dit proces wordt versneld als je je sieraad 24/7 om hebt, er mee doucht en de afwas doet. Goldplated is een uitstekend materiaal als je een trendgevoelig sieraad koopt, maar als je er langere tijd mee wil doen, kan je beter voor goud gaan. Een zilveren of metalen sieraad met een gouden coating herken je aan benamingen als goldplated of verguld. 

Hoeveel karaat goud is het beste?

Door de enorme keuze in karaat goud is het soms best lastig een keuze te maken. Als je veel geld besteedt aan een sieraad wil je ook wel het beste van het beste kopen. Maar hoeveel karaat goud is nu eigenlijk het beste? Helaas is er geen eenzijdig antwoord op deze vraag. Welke hoeveelheid karaat goud je het beste kan kiezen, ligt vooral aan jouw wensen.

Wel kunnen we zeggen dat 14 en 18 karaats het meest geliefd is in Nederland. Zowel 14 als 18 karaats zijn het beste als je zoekt naar een sieraad van goede kwaliteit, tegen een reële prijs en met een lange levensduur. Ook hebben 14 en 18 karaats sieraden een mooie warme geeltint.


Ontdek de mooiste 18 karaats sieraden in de sale

-20%

Sif Jakobs Jewellery Oorhangers SJ-E2368-XCZ-YG Zilver 925

€159,20 €199,00
Beschikbaar bij 2 webshops
-40%

Blue Pearls Swarovski - Hanger met zwarte Swarovski-kristallen.

€42,30 €70,00
Secret Sales
-51%

Blue Pearls Ketting verguld met witgoud en zoetwaterparels

€81,00 €165,00
Secret Sales
-53%

Sif Jakobs Jewellery Ringen - Ivrea Grande in gold

€75,20 €159,00
Beschikbaar bij 3 webshops
-20%

Sif Jakobs Jewellery Creolen SJ-E2312-CZ-YG Zilver 925

€95,20 €119,00
Beschikbaar bij 3 webshops


Heb je wat minder te besteden, maar wil je wel een echt goud sieraad kopen? Dan kan je het beste kiezen voor 9 karaats goud. De prijs van 9 karaats goud is een stuk lager, maar het heeft ook een minder warme geelkleur en de kans op een allergische reactie is groter. Het voordeel van 9 karaats in vergelijking met bijvoorbeeld goldplated, is dat het materiaal heel stevig is en het sieraad niet verkleurd.

Een sieraad van 24 karaats is niet aan te raden. De prijs van puur goud is heel hoog en de levensduur is een stuk korter doordat het materiaal zeer kwetsbaar is. Om deze reden zijn er weinig sieraden die in 24 karaats goud gemaakt worden. 


Ontdek de mooiste gouden sieraden in de sale


-36%

Ti Sento Milano Damesring 12217SY/56 Zilver 925

€95,20 €149,00
Beschikbaar bij 4 webshops
Scherp geprijsd

Sif Jakobs Antella Piccolo Ring Jewellery , Yellow

€39,75
Beschikbaar bij 2 webshops
-34%

Michael Kors Creolen Metallic Muse MKJ8075710 Metaal

€118,14 €179,00
Beschikbaar bij 2 webshops
-28%

Swarovski Angelic ketting

€165,60 €230,00
Beschikbaar bij 3 webshops
-47%

Michael Kors Damesring Kors Mk MKJ7961710 Metaal

€68,03 €129,00
Beschikbaar bij 4 webshops
-30%

Michael Kors Collier MKC1591AN710 Kors Brilliance goudkleurig

€104,30 €149,00
Beschikbaar bij 5 webshops
-24%

Swarovski Matrix Tennis ketting

€189,88 €250,00
Beschikbaar bij 2 webshops
-11%

Pandora Charms - Engel mit Herzflügeln Charm-Anhänger in quarz

€52,70 €59,00
Beschikbaar bij 2 webshops

Ja, er zitten nadelen aan het kopen van 9 karaat goud. Officieel mag 9 karaat goud in Nederland niet als goud verkocht worden. Zo heb je in tegenstelling tot hogere goudgehaltes bij 9 karaat goud kans op een allergische reactie, omdat de hoeveelheid goud minder is dan de legering. Daarnaast is 9 karaat goud aanzienlijk minder geel dan hogere goudgehaltes.

Ja, een sieraad van 9 karaat goud blijft het over het algemeen mooi. Doordat er metaal aan het goud wordt toegevoegd, wordt het sieraad sterker en is de kans op krassen, deuken en verbuigingen minder. Ook verkleurt 9 karaat goud niet.

Ja, een sieraad van 14 karaat goud blijft het over het algemeen mooi. Doordat er metaal aan het goud wordt toegevoegd, wordt het sieraad sterker en is de kans op krassen, deuken en verbuigingen minder. Ook verkleurt 9 karaat goud niet.

Ja, 9 karaat goud kan tegen water en verkleurd niet. 

375 goud staat ook wel voor 9 karaat goud. Officieel mag 9 karaat goud in Nederland niet als goud verkocht worden, omdat het slechts voor 33,75% uit zuiver goud bestaat. We spreken officieel pas van goud bij 14 karaat, waarbij een sieraad uit 58,5% zuiver goud bestaat. 

Het hoogste karaat goud staat ook wel gelijk aan 24 karaat goud. Het goudgehalte in 24 karaat goud is namelijk 99,99%. Bij een 24 karaats gouden sieraad bestaat 24/24e deel uit goud en dit mag dus puur goud genoemd worden. 

Ja, je kan met een sieraad van 14 karaat goud douchen. Houd er wel rekening mee dat het sieraad door het gebruik van chemische producten zoals douchegel en zeep doffer van kleur kan worden.

Karaat goud staat voor het percentage zuiver goud in een sieraad. Één karaat staat voor 1/24e deel zuiver goud. Hoe hoger het karaat getal, uit hoe meer puur goud het sieraad bestaat. Bij een 24 karaats gouden sieraad bestaat 24/24e deel uit goud en dit mag dus puur goud genoemd worden.