Je kent het vast wel, net een nieuwe spijkerbroek en na slechts één uurtje dragen lubbert je jeans al aan alle kanten. Het gevolg; te grote knieën en een broek die continue van je billen afzakt. Heel vervelend, terwijl die broek in de winkel toch echt als gegoten zat. Een spijkerbroek loopt uit, dat is algemeen bekend, maar hoeveel precies, dat weet eigenlijk niemand. In de Denim Guide bespreken we van alles over jeans. Deze keer: hoeveel loopt een spijkerbroek uit?

Waarom loopt een spijkerbroek uit?

Je snapt er soms helemaal niets van, een goedkope spijkerbroek die na 10 wasbeurten nog steeds perfect zit, terwijl een dure spijkerbroek binnen een uurtje al uitgelopen is. De prijs van een spijkerbroek zegt dan ook helemaal niets over het uitlopen van een spijkerbroek. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de samenstelling van je jeans. Zo zorgt een broek met veel stretch misschien voor een optimale pasvorm, de kans is ook een stuk groter dat de broek snel gaat lubberen. De elasticiteit gaat in de loop van de tijd verloren, met als gevolg dat de broek zich niet meer goed naar je rondingen vormt. 

Maar niet alleen veel stretch in je broek is een boosdoener. Ook een stugge spijkerbroek zonder elastaan loopt snel uit. Het stugge katoen in de broek zorgt dat de jeans zich niet makkelijk naar jouw lichaam kan vormen. Daardoor ‘veert’ de broek als het ware niet meer terug als hij eenmaal is uitgerekt. Dat uitrekken gebeurt nu eenmaal wanneer je gaat zitten of een keer bukt. Bij een spijkerbroek zonder elastaan heb je daarom eerder last van uitgelopen knieën en een wijdere heupwijdte. 

Hoeveel loopt je spijkerbroek uit?

Hoeveel je spijkerbroek precies uitloopt ligt vooral aan de samenstelling van je broek. Bij een spijkerbroek met een elastaan gehalte van ongeveer 2% zit je het gebakken; de kans op uitlopen is hierbij het minst. Zit er meer of minder elastaan in je broek verwerkt, dan kan de broek ongeveer een halve tot één hele maat uitlopen. Het verschil tussen twee maten bij een jeans is ongeveer 2,5 tot 5 centimeter. Als je broek een flinke maat uit lubbert is hij 5 centimeter groter dan toen je hem kocht.

Hoeveel een spijkerbroek uitloopt heeft ook alles te maken met welk model je draagt. Zo zal je bij een boyfriend of een mom jeans minder last hebben van uitgelopen knieën omdat dit model al wat losser is van zichzelf. Een skinny jeans daarentegen is wel gevoelig voor uitlopen aangezien dit model strak om je lijf valt. 

Zo voorkom je dat je spijkerbroek uitloopt

Voorkomen is beter dan genezen, zei oma vroeger altijd. Ook voor je moderne jeans geldt dit gezegde. Iedereen weet vast wel hoe vervelend een uitgelopen spijkerbroek is, zorg er met deze tips voor dat een uitgelopen jeans vanaf nu verleden tijd is.

  • Let bij het kopen van een nieuwe jeans op van welke materialen de broek is gemaakt. Dé perfecte jeans schijnt te bestaan uit een samenstelling van 92% katoen, 6% polyester en 2% elastaan. Met deze samenstelling bevat de spijkerbroek genoeg strech om comfortabel aan te voelen, maar lubbert hij niet uit. Kies in ieder geval géén spijkerbroek met meer dan 2% elastaan, daarmee vergroot je het risico op teveel uitlopen.
  • Koop je spijkerbroek het liefst altijd ietsje te klein, in ieder geval nooit te groot. Een jeans loopt nu eenmaal uit, hou daar bij het kopen rekening mee. Zorg dat je knoop en rits net aan dicht kunnen als je de spijkerbroek koopt. Na een paar keer dragen zit de broek dan perfect.
  • Was je jeans niet te vaak. Door te vaak wassen verliest een jeans zijn natuurlijke pasvorm. Ook de kwaliteit van je spijkerbroek gaat bij iedere wasbeurt iets achteruit. Hoe vaker je hem wast, hoe sneller je broek dus gaat lubberen. We begrijpen dat het misschien niet heel fris klinkt om je spijkerbroek weinig te wassen, maar er zijn genoeg trucjes om nare geurtjes in je jeans te bestrijden.
  • Was je spijkerbroek altijd met koud water. Net als te vaak wassen is ook te warm wassen funest voor je spijkerbroek. Het tast de garens in je denim aan met als gevolg dat je broek zijn pasvorm verliest. Was het liefst met koud water of leg je jeans een nachtje in de vriezer om de bacteriën te doden.
  • Gooi je jeans nooit in de droger. Het klinkt ideaal, je spijkerbroek in twee uurtjes weer compleet schoon en droog in de kast hebben. Helaas vindt je jeans het een minder goed idee. Door de warmte breken de garens in je broek af. Zeker broeken met elastaan kunnen hier zeer slecht tegen. Als het elastaan in de broek breekt, gaat je broek sneller lubberen. 

Dit kan je doen als je spijkerbroek is uitgelopen

Soms heb je gewoon dikke pech en heb je ondanks alle tips om het te voorkomen toch een uitgelopen spijkerbroek. Geen stress, dit kan je doen om de spijkerbroek weer terug in zijn normale, perfecte vorm te krijgen.

  • Was je jeans op een warmere temperatuur. Door de warmte krimpen de vezels, waardoor je broek weer strakker om je lijf valt. Was alleen iets warmer als de spijkerbroek teveel is uitgelopen en een koude wasbeurt niet voldoende resultaat geeft.
  • Gooi de spijkerbroek in de droger. Hoewel we net zeiden dat je je jeans absoluut niet in de droger moet gooien, is het wel een laatste redmiddel als de broek teveel is uitgelopen. Door de warmte van de droger krimpen de vezels waardoor je broek weer strak zit. Doe dit alleen met een broek zonder stretch, elastaan kan namelijk niet goed tegen warmte.
  • Is je broek erg gaan lubberen en zakt je jeans inmiddels van je billen af? Een elastieken band doet wonderen. Naai een extra stuk elastiek in je tailleband en je broek blijft een stuk beter zitten.
  • Neem eens samen met je spijkerbroek een warm bad. Grote voordeel hiervan is dat de vezels krimpen en je jeans zich direct naar je lichaam vormt. Het nadeel is dat je de broek na het badderen aan moet houden totdat hij volledig droog is.