Hallo eerste zonnestralen, dag witte melkflessen! Zodra het zonnetje schijnt willen we niets liever dan onze gebruinde teint tevoorschijn toveren. Dat kleurtje komt er alleen niet vanzelf, dus is er maar één oplossing: bakken! Met zonnebrand uiteraard! In de kast heb je nog een zonnebrand van vorig jaar staan, maar kan je die wel veilig gebruiken? Wat is de houdbaarheid van een zonnebrand? Om veilig van de zon te genieten vertellen we in dit blog alles over hoe lang zonnebrand goed blijft!

Hoe lang is zonnebrand houdbaar?

Helaas gaat zonnebrand niet oneindig mee. De meeste zonnebrand kan je zorgeloos tot 12 maanden na opening gebruiken. De houdbaarheid van de zonnebrand staat op de verpakking aangegeven met de PNO (periode na opening). Deze herken je aan het tekentje van een open potje met een cijfer en de letter M (van maanden). Meestal staat er 12M op zonnebrand, maar er zijn ook uitzonderingen met 18M of 24M.

Hoewel vaak wordt geadviseerd om een zonnebrand niet te gebruiken als hij al langer dan een jaar open staat, kan je hem prima een tweede jaar gebruiken. Wat je daarbij wel moet weten is dat de factor slechts de helft van de bescherming biedt na een jaar. De SPF neemt af doordat het in aanraking komt met zonlicht, warmte en vocht. Bij een zonnebrand met factor 30 is de bescherming in het tweede jaar na opening ongeveer SPF15. In werkelijkheid ligt de bescherming iets hoger, maar om zeker te zijn van een goede bescherming kan je het beste met de helft rekenen.

Daarnaast is het te aan te raden om een jaar na opening altijd eerst te kijken naar hoe de zonnebrand eruit ziet, voelt en ruikt. Is de zonnebrand verkleurd, voelt het korrelig aan en ruikt het anders dan normaal? Gooi je zonnebrand dan in de prullenbak en shop een nieuwe!

Hoe zonnebrand bewaren?

Niet alleen hoe lang je de zonnebrand bewaart, maar ook hoe je het product bewaart speelt een rol bij de houdbaarheid van zonnebrand. Hoe meer de zonnebrand in aanraking komt met (zon)licht, warmte en vocht, hoe sneller de SPF afneemt. Om langer plezier te hebben van een maximale bescherming is het dus enorm belangrijk om de zonnebrand goed op te bergen.

De belangrijkste tip is om zonnebrand nooit vol in de zon te leggen. Wikkel hem in een handdoek of kledingstuk, of stop hem in een (koel)tas. Bewaar de zonnebrand thuis het liefst op een donkere en droge plaats op kamertemperatuur. Op deze manier kan je zonnebrand zelfs 12 maanden na opening nog te gebruiken.

Hoe lang is ongeopende zonnebrand houdbaar?

De beste zonnebrand inslaan als het in de aanbieding is en vervolgens een aantal jaar in de kast laten staan: het klinkt als een heel goed idee. Voordelig voor de portemonnee en altijd zonnebrand in huis. Toch is het niet verstandig om heel ‘groot’ in te slaan. Een ongeopende zonnebrand is een stuk langer houdbaar dan de geadviseerde 12 maanden bij een geopende zonnebrand, mits je de zonnebrand goed bewaart. Om de SPF niet te beïnvloeden als de zonnebrand nog dicht is, kan je hem het beste niet blootstellen aan (zon)licht, warmte en vocht. Bewaar jij je zonnebrand op een donkere en droge plaats, dan blijft het product zeker goed tot de vermelde houdbaarheidsdatum.

Hoe lang doe je met een fles zonnebrand?

Hoewel veel mensen zich zorgen maken over de houdbaarheid van een zonnebrand, is het eerder de vraag of dit wel een issue moet zijn. Voor een goede bescherming is het namelijk aan te raden om je als volwassene per keer in te smeren met minstens 30 ml zonnebrand. Daarnaast is het belangrijk om dit iedere twee uur te herhalen, omdat door zweten, bewegen en wrijvingen de bescherming vermindert. Iedere twee uur smeren geldt voor alle zonnebrandcrèmes, ongeacht welke SPF je gebruikt. Voor een lange dag strand van acht uur zou je dus per persoon al 120 ml zonnebrand nodig hebben. Aangezien de meeste producten 200 ml bevatten, kan je met één zonnebrand maar maximaal twee lange dagen zonnen!

Checklist: houdbaarheid zonnebrand

Zonnebrand wel of niet langer gebruiken dan een jaar? Het hangt van een aantal factoren. We zetten alles nog eens op een rij met deze handige zonnebrand houdbaarheid checklist!

  • Een zonnebrand met een PNO van 12 maanden is een jaar veilig te gebruiken. Binnen dit jaar biedt het voldoende bescherming zoals op de verpakking vermeldt. De PNO herken je aan het open potje op de verpakking met een cijfer en M.
  • Ook na een jaar kan de geopende zonnebrand nog gebruiken. Belangrijk om te weten is dat de SPF na een jaar ongeveer is gehalveerd. Het biedt dan minder bescherming dan de verpakking aangeeft.
  • Kijk na een jaar altijd hoe de zonnebrand eruit ziet, voelt en ruikt. Bij verkleuring, een korrelige structuur en rare geur is het aan te raden om een nieuwe zonnebrand te kopen.
  • Bij een zonnebrand die al een jaar open staat, kan je jezelf afvragen of je wel goed genoeg smeert. Als volwassene dien je voor een goede bescherming minstens 30 ml zonnebrand per keer te gebruiken. Een zonnebrand van 200 ml is goed voor 6 à 7 keer insmeren.
  • Bewaar je zonnebrand altijd op een donkere en koele plaats. Zonlicht, warmte en vocht beïnvloeden de houdbaarheid van zonnebrand. Om de maximale SPF te behouden, kan je zonnebrand beter niet vol in de zon laten liggen. Dit geldt ook voor ongeopende zonnebrandcrèmes.
  • Sla géén grote hoeveelheden zonnebrand in omdat het goedkoop is. Hoe aantrekkelijk het ook klinkt, zelfs bij een ongeopende zonnebrand kan de SPF afnemen. Bewaar een ongeopende zonnebrand altijd op een donkere en droge plek op kamertemperatuur.