De één houdt het bij een laagje mascara, de ander heeft een hele kast vol met make up spullen en gaat niet uit huis met een blote billen gezicht. Of je nu veel of weinig gebruikt, we hebben allemaal dezelfde intentie: onszelf zo mooi mogelijk maken. Toch vraag je je vast weleens af of al die make up niet slecht voor je is. Daarom zetten we alle feiten en fabels op een rij zodat jij met een gerust hart make up kan gebruiken.

Make up is slecht voor je gezondheid

Fabel. In Europa hebben we de ‘Europese Cosmeticaverordening’, een wetgeving rondom cosmetica producten. Hierin staan regels opgesteld waar make up in Nederland, en de rest van Europa, aan moet voldoen voordat het op de markt mag worden gebracht. De primaire eis van de verordening is dat cosmetische producten niet schadelijk zijn voor de gezondheid mits zij normaal gebruikt worden. Make up producten worden daarom streng gecontroleerd voordat jij ze in de winkel kan kopen.

Hoewel de controle streng is gebeurt het weleens dat er toch giftige stoffen in make up worden gevonden. Dat gebeurde in 2007 ook bij L’oréal waar lood werd aangetroffen in lippenstift. De concentratie lood is echter zo laag dat het ver beneden de geadviseerde dagelijkse inname van het WHO is. Ook al zou je een hele lippenstift opeten is het nog steeds niet schadelijk voor je gezondheid. Lood of andere giftige stoffen worden niet bewust toegevoegd als ingrediënt van een cosmeticaproduct, maar komen vanuit natuurlijke producten die make up bevatten zoals bijvoorbeeld water.  

Make up is slecht voor je huid

Fabel. Make up is in principe niet slecht voor je huid mits je ook voldoende tijd neemt om je huid te reinigen. Zelfs dagelijks een dikke laag make up gebruiken kan geen kwaad als je het ’s avonds maar goed schoonmaakt. Je huid heeft in de nacht de tijd nodig om te kunnen ademen. Doe je dat niet dan zal je huid verstopt raken, met puistjes en oneffenheden als gevolg.

Haal jij regelmatig je mascara er niet goed af aan het einde van de dag, dan kunnen je wimpers uiteindelijk afbreken. Waterproof mascara is lastiger te verwijderen en vergt daardoor meer schoonmaakwerk dan een ‘gewone’ mascara.

Make up over de houdbaarheidsdatum is slecht voor je

Feit. Op cosmeticaproducten staat altijd aangegeven hoelang het product na opening houdbaar is en dat is niet voor niets. Na de houdbaarheidsdatum zullen er bacteriën en schimmels groeien in de make up. Je zult ze niet zien zoals op voedsel, maar ze zijn er wel. Beschimmeld voedsel gooien we in de prullenbak, doe dat ook met make up producten die over datum zijn. Over het algemeen geldt dat je je mascara na drie maanden moet weggooien, je foundation na een jaar en je lipgloss, oogschaduw en poeder na anderhalf jaar.

Het lenen van make up van een vriendin is slecht voor je

Feit. Make up is een broedplaats voor bacteriën en zolang ze van jezelf zijn kan het geen kwaad. Door make up van een vriendin te gebruiken breng je de bacteriën van een ander over op je eigen huid. Het gebruik van andermans make up kan leiden tot onder andere ontstoken ogen en een koortslip. Gebruik daarom altijd je eigen make up en deel liever geen cosmeticaproducten met elkaar.

Make up in combinatie met de zon is slecht voor je

Feit. Hoe dik de laag ook is, make up is geen beschermingsmiddel en bevat in de meeste gevallen geen UV filters. Sterker nog, glanzende make up trekt de zon juist alleen maar meer aan en vergroot de kans op verbranding. Je doet er goed aan om altijd, ook in de wintermaanden, een dagcrème met minimaal SPF 15 onder je make up te dragen. Ga je zonnebaden? Draag dan het liefst helemaal geen make up.

Hypo allergene make up is beter voor je

Fabel. Vaak wordt gedacht dat bij hypo allergene make up geen allergische reactie kan ontstaan, maar helaas klopt dit niet. Als je allergisch bent aangelegd kan je ook van hypo allergene make up een vervelende reactie krijgen. Hypo allergene make up zorgt er alleen voor dat de kans op een allergische reactie minder groot is, daarom wordt het vaak gebruikt door vrouwen met een gevoelige huid.  

Dure make up is beter voor je dan de make up die je bij de drogist koopt

Fabel. Bij de Europese wetgeving voor cosmetica wordt geen onderscheid gemaakt tussen goedkope en dure make up. Hierdoor moet zowel dure als goedkope make up van drogist aan dezelfde eisen voldoen. Voor een onderzoek van Environmental Defence werd naar de aanwezige metalen in make up gekeken. Daaruit bleek dat zowel in goedkope als in dure make up metalen werden gevonden. Goedkope make up is dus niet slechter voor je, maar het verschil zit vooral in de kwaliteit. Bij dure make up kan je uitgaan van een betere kwaliteit die langer blijft zitten.

Het gebruiken van testers in de winkel is slecht voor je

Feit/fabel. Het hangt vooral af van hoe de testers worden aangebracht. Gebruik je de tester direct vanaf het product, dan loop je een groter risico om ziek te worden. Uit een onderzoek van Dr. Elizabeth Brooks bleek namelijk dat 100% van de testers besmet was met E-coli, stafylokok- en streptokokkenbacterie. Een goede drogist of parfumerie brengt de testers echter altijd aan met een penseel of kwast. De kans is daarbij minder groot om ziek te worden omdat het product zelf niet door iedereen wordt gebruikt.