Het zonnetje schijnt, de temperaturen zijn tropisch warm en het liefst trek je zo min mogelijk kleding aan. In je blootje over straat is helaas geen optie, maar welke kleding is dan wel geschikt voor tijdens een hittegolf? Kledingkeuzes maken is al lastig genoeg, laat staan als de temperatuur de 30 graden passeert. We helpen je een handje: deze kleding kan je het beste dragen bij warm weer!

Welke stof bij warm weer?

In de winter draag je waarschijnlijk een warme wollen trui om jezelf warm te houden, in de zomer ben je juist op zoek naar verkoelende materialen. Dat een leer rokje of een synthetisch jurkje niet tot die categorie horen weet je waarschijnlijk al, maar welke materialen zijn dan wél verkoelend? Zomerkleding gemaakt van deze stoffen zijn ideaal bij warm weer!

Katoen

Katoenen kleding is één van de favorieten tijdens warm weer. De stof staat bekend om het ademende effect en vangt nauwelijks hitte op. Ideaal om je koel te houden tijdens de warme dagen. Nog een mooie bijkomstigheid: katoen trekt vocht weg waardoor je minder kans hebt op vervelende zweetplekken. Een katoenen top mag dus absoluut niet in je zomergarderobe ontbreken.

Linnen

Linnen is een echte zomerstof en zeer geschikt om je koel te houden. De stof laat lucht door en neemt vocht op, wat linnen misschien wel de meest koele stof uit dit lijstje maakt. Deze zomerstof wordt ook veel gebruikt voor heren- en damespakken zodat je lekker luchtig naar kantoor kan. Enige nadeel van linnen kleding is dat het snel kreukt en dat je het vrijwel altijd moet strijken.

Zijde

Luxe zijde kledingstukken, ze zijn misschien niet goedkoop, maar wel heerlijk verkoelend bij warm weer. De gladde, zachte stof geeft je een zwierig gevoel en voelt zijdezacht aan op de huid. Let wel op dat je een echt zijde kledingstuk koopt en geen namaak variant van een synthetische stof. 

Welke kleur kleding bij warm weer?

De meesten zeggen dat je met witte en lichte kleding koeler blijft dan bij donkere kleuren als zwart en blauw, maar klopt dit eigenlijk wel? De meningen zijn erover verdeeld! 

Volgens een onderzoek van Huntsman Cancer Institute van de University van Utah blijkt dat donkere kleuren inderdaad meer warmte absorberen dan lichte kleuren. Een wit shirt geeft meer verkoeling omdat het licht van wit de zon weerkaatst. Ook kleding met een heldere kleur zou meer warmte tegenhouden. Zo houdt een felgeel shirt je koeler dan een lichtgeel shirt. Voor degene die een excuus zoeken om nieuwe kleding te kopen: een oud shirt biedt minder bescherming dan een nieuw shirt. Happy shopping!

Een ander onderzoek beweert juist weer dat het niet uitmaakt of je nu lichte of donkere kleding draagt. Tijdens het experiment stond een man een half uur lang in een wit gewaad in de volle zon (met een temperatuur van 46 graden Celsius!), en vervolgens een half uur in een zwart gewaad. En wat bleek; de man werd net zo warm in het witte als in het zwarte gewaad! Volgens dit onderzoek maakt het geen verschil of je wit of zwart draagt tijdens warm weer en kan jij beide kleuren kleding onbezorgd dragen.

Welke pasvorm kleding bij warm weer?

Een strakke jurk staat misschien elegant, bij tropische temperaturen raden we het niet aan. Doordat de stof strak om je lijf valt, gaat het al snel tegen je lichaam aanplakken. Met het gevolg dat je overmatig gaat zweten. Het geldt trouwens voor alle strakke kleding dat je die tijdens het warme weer beter in de kast kan laten liggen. Kies liever voor wijde en luchtige kleding om zo koel mogelijk op pad te gaan.

Zo bloot mogelijk? Of toch bedekken?

Je hebt misschien de neiging om zó min mogelijk kleding aan te trekken bij warm weer, toch kan je eigenlijk beter je hele lichaam bedekken met luchtige en lichte kleding. We snappen dat je graag die sunkissed legs wilt showen tijdens het warme weer, maar wanneer de zon direct op je huid komt warmt je lichaam zichzelf op. Door het te bedekken met (lichte) kleding bescherm je je huid en voorkom je dat je lichaamstemperatuur stijgt. 


Dit is afhankelijk van de activiteit die je gaat doen. Tijdens een drankje op het terras is een kort broekje of korte rok met een luchtig top perfect. Ga je volop in de zon? Probeer dan je huid wat meer te bedekken met bijvoorbeeld een lange luchtige jurk of een lange wijde linnen broek.

Ja een lange broek kan zeker met warm weer. Het dragen van een lange broek zorgt er namelijk voor dat de zon niet direct op je huid schijnt, waardoor je lichaam ook minder snel opwarmt. Kies met warm weer wel voor een luchtige broek van bijvoorbeeld katoen, linnen of zijde. 

Korte zomerjurkjes zijn tijdens warmere dagen altijd een goede optie. Je kan natuurlijk ook voor een midi- of maxi-jurk kiezen met het warme weer. Kies dan wel voor een luchtige jurk van bijvoorbeeld katoen, linnen of zijde.

In de zomer kan je het beste kleding van katoen, linnen of zijde dragen. Dit zijn namelijk lichte, ademende en verkoelende stoffen, waardoor ze perfect zijn voor warmere temperaturen. 

Kleding gemaakt van katoen, linnen en zijde is uitermate geschikt voor enorme hitte. Deze stoffen ademen en zijn lekker luchtig. Daarnaast is wijde kleding een goede optie tegen hitte. Het plakt minder aan je lichaam zodat je huid beter kan ademen.

Om je huid goed te beschermen tegen de zon en enorme hitte, is het verstandig om lange luchtige kleding te dragen. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf altijd goed insmeert met zonnebrand om de kans op huidschade te verkleinen.

Bij 30 graden Celcius is het in Nederland al snel benauwd. Kies daarom voor wijde kleding van katoen, polyester of linnen.