Kleding wassen is een cruciaal onderdeel van het onderhoud van je garderobe. Het zorgt ervoor dat je kleding schoon en fris blijft, maar het kan ook invloed hebben op de duurzaamheid en uitstraling van je kledingstukken. Met deze handige tips kan je ervoor zorgen dat je kleding langer meegaat en er altijd op zijn best uitziet, zonder het dagelijks terugkerende wassen een lastige taak te maken!

Sorteer je kleding

Voordat je begint met het wassen van je kleding, is het belangrijk om je kleding te sorteren op kleur en materiaal. Zo voorkom je dat kleuren doorlopen en materialen beschadigd raken. Was daarom donkere en lichte kleuren apart.

Lees het waslabel

Kijk op het waslabel voor het juiste advies over temperatuur en het geschikte programma. Dit advies is afgebeeld met een wastobbe. Dit wastobbe staat symbool voor de maximale temperatuur waarop je je kleding mag wassen. De strepen onder de tobbe adviseren over de mildheid van het wasprogramma. We nemen ze met je door:

Tobbe zonder streep: gebruik een normaal wasprogramma, bijvoorbeeld een katoenprogramma.

Tobbe met 1 horizontale streep: gebruik een mild wasprogramma. Bijvoorbeeld: een programma voor fijne was bij 30°C en 40°C.

Tobbe met 2 horizontale strepen: gebruik een zeer mild wasprogramma. Denk aan een wolwasprogramma, dit is een programma met minimale beweging.

Tobbe met een kruis: niet wassen. Dit kledingstuk mag je alleen stomen.

Tobbe met een hand: gebruik een handwasprogramma met een watertemperatuur van maximaal 40°C. Was je echt met de hand, los het wasmiddel dan op in veel water. Laat het kledingstuk een tijdje weken en roer gedurende het proces voorzichtig om. Spoel goed na en druk water uit het wasgoed. Laat het wasgoed in vorm drogen.

"Easycare": gebruik mild wasprogramma. Voorbeelden van dergelijke wasprogramma's kunnen zijn: EasyCare, synthetisch of kreukherstellend.


Als het waslabel niet meer leesbaar is, kun je het beste voorzichtig zijn en de kleding op een lage temperatuur wassen.

Kies de juiste temperatuur

De temperatuur speelt een belangrijke rol bij het wassen van je kleding. Een te hoge temperatuur kan je wasgoed beschadigen. Maar met een te lage temperatuur wordt wasgoed soms niet goed schoon. 

Tegenwoordig kiest men ervoor om steeds vaker zuinig te wassen. Dit betekent dat je je kleding op een lage temperatuur wast, namelijk op 30°C. Op deze temperatuur kun je kleding wassen dat niet erg vies is. Het volgende kun je wassen op 30°C:

  • Boven- en onderkleding die niet echt vies zijn;
  • Handdoeken of linnengoed dat niet echt vies is;
  • Tafellinnen;
  • Gordijnen.


Met een temperatuur van 40°C was je datgene dat te vies is om koud te wassen. Het volgende kun je wassen op 40°C:

  • Bovenkleding met vlekken en/of dat stinkt;
  • Vieze onderkleding en sokken;
  • Vieze handdoeken en linnengoed.


Op een hogere temperatuur van 60°C was je wasgoed waarbij het belangrijk is dat bacteriën worden gedood. Het volgende kun je wassen op 60°C:

  • Linnengoed voor iemand met een verhoogd risico of huismijtallergie;
  • Keukentextiel dat voor schoonmaken is gebruikt;
  • Wasbare luiers;
  • Wasgoed met braaksel, bloed of ontlasting.

Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Voor wit of licht katoen kun je het beste een wit wasmiddel gebruiken. Voor gekleurde en donkere kleding is er een wasmiddel voor ‘bonte was’. Ook bestaat er een speciaal wasmiddel voor fijne en/of wolwas. Voor zwarte was zijn er zwartwasmiddelen. Belangrijk om te vermelden is dat je niet te veel wasmiddel kunt gebruiken. Te veel wasmiddel kan leiden tot zeepresten die je kledingstuk kunnen beschadigen. Gebruik de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel en voeg eventueel wasverzachter toe voor een extra zachte geur en gevoel.


Kortom, door het opvolgen van deze tips en tricks voor het wassen van je kleding, kun je de levensduur van je kleding verlengen en er langer plezier van hebben. Vergeet niet om je kledingstukken met zorg te behandelen en op de juiste manier te wassen. Zo blijven ze er langer mooi en als nieuw uitzien!