Vrijwel iedereen heeft er in de wintermaanden weleens last van: koude voeten. Nu de temperaturen steeds verder dalen en het winterse weer in volle gang is zal het probleem van koude voeten alleen maar erger worden. Naar bed gaan met ijsklompjes is alles behalve comfortabel en je kan daardoor soms nachten lang wakker liggen. Ook je partner zal het niet op prijs stellen als je met je koude tenen tegen hem aan friemelt. Gelukkig is er een oplossing, want met deze 10 tips houd jij je voeten lekker warm. 

#1 Bewegen

Een goede doorbloeding van je lichaam is het geheim achter een paar warme voeten. Dat kan op meerdere manieren en één daarvan is voldoende bewegen. Als je regelmatig beweegt stimuleer je je bloedsomloop en zo kan het bloed makkelijk naar je voeten stromen. Dat betekent niet dat je je dagelijks in de sportschool hoeft uit te sloven. Pak gewoon wat vaker de trap, loop een extra rondje naar de koffieautomaat of laat de auto eens staan en ga op de fiets.

via GIPHY

#2 Voeten insmeren met vaseline

Vaseline is in de winter je beste vriend. Het voorkomt scheuren in je lippen, verzorgt je droge huid en het houdt dus ook je voeten warm. Smeer je voeten in met het goedje voordat je je sokken aantrekt en je kan er de hele dag tegenaan met een paar warme voeten. Het laagje vaseline werkt isolerend en zorgt dat de kou jouw voeten niet bereikt.

via GIPHY

#3 De juiste sokken

Waarschijnlijk pak je de dikste sokken uit je kast als je koude voeten hebt. Voor in huis is dat geen probleem, maar met dikke sokken in je schoenen kunnen koude voeten alleen maar verergeren. Door de dikke sokken knellen je schoenen en dat zorgt voor een belemmering in de bloed toevoer naar je voeten. Het gevolg: koude voeten! Ga liever voor een dunner paar gemaakt van katoen of wol, in ieder geval geen synthetische sokken. Katoen en wol nemen het vocht van je zweetvoeten goed op waardoor je geen natte voeten krijgt en ze dus warm blijven.

via GIPHY

#4 Gemberthee

Een kop gemberthee is de meest smaakvolle oplossing tegen je koude voeten. Gember verdunt als het ware je bloed waardoor het de bloedsomloop stimuleert. Het bloed stroomt makkelijker naar je voeten en dat maakt koude voeten verleden tijd. Mensen die bloedverdunners slikken moeten wel oppassen met gemberthee en liever eerst met hun arts overleggen.

via GIPHY

#5 Plastic zakjes in je schoenen

Plastic zakjes in je schoenen is wellicht niet de meest charmante oplossing tegen je koude voeten, maar het is wel een handige truc voor de echte koukleumen. Doe de zakjes om je sokken en dan in je schoenen. Je voeten verliezen hun warmte niet meer, en misschien nog wel belangrijker: het zorgt ervoor dat je sokken niet nat kunnen worden van de regen of sneeuw. Natte sokken zijn namelijk heel vervelend als het ijskoud is.

via GIPHY

#6 Sloffen zijn je beste vriend

Heb je vooral koude voeten in huis? Dan zijn een paar pantoffels de oplossing voor jou. Wanneer je op een paar sokken of zelfs op blote voeten in huis loopt raken je voeten de koude vloer. Een paar sloffen met een wat dikkere zool zorgen dat je niet  in verbinding staat met de koude grond. Ga je ook nog eens voor een paar pantoffels gevuld met fake fur, dan zal jij deze winter niet meer klagen over koude voeten. Wanneer je vloerverwarming in huis hebt, kan je deze tip weer snel vergeten.

via GIPHY

#7 Warmtedeken, kruik of kersenpitkussen

Sommige zullen het ouderwets noemen, maar een warmtedeken, kruik of kersenpitkussen zijn een handig hulpmiddeltje om jouw voeten weer warm te krijgen. Leg je voeten tegen het verwarmde element en ze zijn in no-time warm. Een warmtedeken is ook ideaal om je bed mee voor te verwarmen zodat je nooit meer last hebt van koude voeten in bed. Let bij een kruik altijd goed op of hij niet lekt, een paar verbrande voeten wil je liever niet!

via GIPHY

#8 Warme kleding

Als je koude voeten hebt, grijp je waarschijnlijk als eerst naar een paar warme dikke sokken. Dat is best logisch, maar zolang je lichaam niet wordt warm gehouden zal je ondanks de dikke sokken toch koude voeten houden. Het is daarom belangrijk om ook je lichaam warm te kleden om warme voeten te krijgen. Thermokleding is ideaal om onder je kleding te dragen en houdt je gehele lichaam lekker warm.

via GIPHY

#9 Niet met je benen over elkaar zitten

Met je benen over elkaar zitten gaat vaak onbewust en met een jurkje aan is het wel zo elegant. De zithouding lijkt heel onschuldig, maar helaas is dat niet het geval. Door met je benen over elkaar te zitten belemmer je namelijk de doorbloeding naar je benen en voeten toe. Je hebt vast weleens gehad dat je te lang met je benen over elkaar hebt gezeten en daarna een tinteling in je tenen voelde. Wanneer je regelmatig met je benen over elkaar zit kan het zelfs koude voeten veroorzaken. Probeer daarom zo min mogelijk met je benen over elkaar te zitten om de doorbloeding te optimaliseren.

via GIPHY

#10 Voldoende ijzer binnen krijgen

Wanneer je onvoldoende ijzer binnen krijgt via je voeding, kan je een ijzertekort opbouwen. Je kan je dan lusteloos voelen, constant vermoeid zijn en je haar kan uitvallen. IJzertekort zorgt ook voor een slechte bloedsomloop en dus voor koude voeten. In sommige voedingsmiddelen zit veel ijzer zoals vis, rood vlees, gedroogd fruit en groene groente. Probeer deze voedingsmiddelen regelmatig te eten om een ijzertekort te voorkomen. 

via GIPHY