Geen piepende banden, maar krakende schoenen; het is één van de grootste ergernissen op het gebied van schoeisel. Je kent het wel, van die schoenen die een enorm geluid produceren bij ongeveer iedere stap die je zet. Hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt? Met deze tips zijn krakende schoenen binnen no time verleden tijd! 

Hoe ontstaat het geluid van krakende schoenen?

Helaas is er geen eenzijdig antwoord op de vraag hoe krakende schoenen ontstaan. Het kan meerdere oorzaken hebben, hoewel het in de meeste gevallen komt door wrijving tussen twee delen van je schoen. Ook transpiratievocht, natte schoenen en het gebruik van teveel lijm tijdens de productie van een schoen kan invloed hebben op het krakende geluid. Soms ontstaat er schuring tussen de schoenzolen en een bepaalde ondergrond. 

Achterhalen waar je schoenen kraken

Hoe het krakende geluid precies ontstaat, kan meerdere oorzaken hebben. Één ding is zeker; je wilt er zo snel mogelijk van af. Om te bepalen wat je het beste tegen je krakende schoenen kan doen is het van groot belang om te bepalen waar het geluid vandaan komt. Je kan immers wel een paar nieuwe zolen laten plaatsen door de schoenmaker, als het geluid vanuit de binnenkant komt heeft dat natuurlijk weinig nut.

Maar hoe ontdek je waar je schoenen kraken? Simpel, het enige wat je hoeft te doen is een stukje lopen en goed luisteren. Je kan je voet op en neer, naar voor en achter en links naar rechts bewegen om meer zicht te krijgen op de specifieke kraakplek. Mocht het je zelf niet lukken kan je een hulplijn inschakelen. Laat iemand naast je op zijn hurken zitten en loop met je krakende schoen langs. Binnen de kortste keren heb je ontdekt waar het piepende geluid vandaan komt.

via GIPHY

Krakende schoenen; dit is wat je er zelf tegen kan doen

Tijd voor actie! Nu je precies weet waar je schoenen kraken, kan je er wat aan doen. En welteverstaan met behulp van talkpoeder, babypoeder, bakpoeder of maizena. Kies vooral voor een middeltje wat je nog in de kast hebt staan om het zo makkelijk mogelijk te maken.

Hoe werkt het? In de meeste gevallen wordt het gekraak veroorzaakt door wrijving van je schoen. Door wat poeder te strooien tussen de schurende delen wordt het vocht geabsorbeerd dat ontstaat door de wrijving. Komt het gekraak uit de binnenkant van je schoen? Strooi wat talkpoeder over je binnenzool en voila, het krakende geluid is verdwenen.

Maar ook als het gekraak vanuit je zool komt is talkpoeder je beste vriend. Til je inlegzool op en verspreid wat poeder op de middenzool. Vervolgens plaats je de inlegzool terug in de schoen en zijn krakende schoenen verleden tijd. Mocht je geen losse inlegzool in je schoen hebben, strooi dan wat poeder op de randen van je binnenzool. 

Piepende schoenen inspuiten met WD-40

Kom je er met talkpoeder niet uit en kraken je schoenen nog steeds? Een alternatief is WD-40, het smeermiddel voor auto’s, fietsen en sloten. En vanaf nu dus ook voor piepende schoenen. Spuit een klein beetje WD-40 op de krakende plek, wrijf het uit met een droge doek en je krakende zolen zijn weer volledig geluidloos. WD-40 is iets vlekgevoeliger dan talkpoeder, daarom raden we aan om WD-40 als alternatief te gebruiken wanneer talkpoeder niet voldoende werkt. 

Krakende Dr. Martens

Iedereen weet inmiddels dat een paar Dr. Martens vreselijke blaren kunnen veroorzaken, er is helaas nog een groot nadeel om je Docs letterlijk in de kast te laten staan. Krakende zolen komen namelijk redelijk vaak voor bij Dr. Martens.  Iedere Dr. Martens laars heeft een Air Wair zool, een met lucht gevulde zool waar het merk om bekend staat. Toch kan het soms voorkomen dat er iets teveel lucht in de zool zit, met als gevolg een piepend geluid als je loopt. Wanneer je een klein gaatje prikt met een dun naaldje aan de onderkant van de zool, kan de overtollige lucht makkelijk eruit. Zo heb je geen last meer dan krakende Dr. Martens!   

Wat kan de schoenmaker doen aan piepende schoenen?

Soms zijn DIY- trucjes niet voldoende om je krakende schoenen te herstellen en heb je hulp nodig van een professional. De lokale schoenmaker kan verschillende services bieden om je piepende zolen te verhelpen. Zo kan hij je hak vast zetten, je zool vervangen in het geval ze versleten zijn, nieuwe inlegzolen in lijmen of een holle hak vullen. Welke service het beste bij jouw schoenen past hangt natuurlijk ook weer af van waardoor het gekraak wordt veroorzaakt. 

Krakende schoenen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, grootmoeders gezegde komt vaker van pas dan je denkt en ook in het geval van krakende schoenen is het relevant. Met deze tips doe je er in ieder geval alles aan om je schoenen niet te laten piepen!

  1. Laat je schoenen altijd goed drogen als je ermee in de regen hebt gelopen. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, toch ben je soms geneigd om je schoenen te snel en een beetje vochtig weer aan te trekken. Om piepende schoenen te voorkomen kan je het beste wachten tot al het vocht uit je schoen verdwenen is. Zet je schoenen liever niet onder de verwarming of in de volle zon om te drogen; door de warmte kunnen materialen als leer en suède sneller uitdrogen en verkleuren.
  2. Verzorg je schoenen preventief met de juiste onderhoudsmiddelen. Door je schoenen te behandelen met de juiste producten zorg je ervoor dat je schoenen langer mooi blijven en ga je slijtage (en een krakend geluid) tegen.
  3. Sommige zolen schuren met een bepaalde ondergrond en dat kan een piepend geluid veroorzaken. Om schurende zolen te voorkomen kan je de onderkant van je buitenzool een klein beetje opschuren met een schuurpapiertje. Hierdoor wordt je zool wat stugger en heb je minder kans op een piepend geluid.