Iedere vrouw probeert met make-up een mooiere versie van zichzelf te maken. De een heeft een hele la vol, de ander houdt het bij slechts een paar producten. Hoeveel make-up je ook in de kast hebt liggen, het gaat er uiteindelijk om of je de juiste producten in huis hebt en hoe je ze gebruikt. Dat blijkt nog weleens lastiger dan het lijkt, want deze 10 make-up fouten heeft iedere vrouw weleens gemaakt. 

Make-up fout #1: Té donkere foundation

Een gezicht zo oranje als een sinaasappel, in de jaren ’90 leek het bijna een trend te zijn. Hoe bruiner je was, hoe beter. Foundation was daar een uitstekend middeltje voor, het enige dat men even vergat is dat de rest van je lichaam daar wel wat wit bij afstak. Gelukkig is de trend allang niet meer en beseffen we steeds meer dat een foundation qua teint altijd bij je eigen huidskleur moet liggen. Kijk bij het kopen van een foundation altijd goed of je een warme of koele ondertoon van je huid hebt en ga nooit voor een tint donkerder.

Make-up fout #2: Donkere lipliner

Donkere lipliner met een lichte kleur lippenstift, helaas zien we deze make-up fout nog regelmatig voorbij komen. Lipliner gebruik je eigenlijk alleen maar zodat je lippenstift beter blijft zitten en daarom hoor je de lipliner eigenlijk nooit te zien op je lippen. Gebruik het liefst een lippenstift en lipliner in één en dezelfde kleur. Kleur daarbij niet alleen de rand van je lippen met lipliner maar je gehele lippen zodat je het maximale effect uit je lippenstift haalt.

Make-up fout #3: Té veel contouren

Té veel is zelden goed, maar in het geval van contouren bega je een flinke make-up fout. Contouren kan delen van je gezicht accenturen en andere delen wat verdoezelen. Zo wordt je gezicht vaak wat slanker en komen je jukbeenderen beter tot hun recht. Contouren zelf is daarom niet de fout, maar als je bij het contouren té veel make-up gebruikt krijg je vaak te strakke lijnen. Ook kan je rekenen op een enorm opgemaakt hoofd, hou het liever zo natuurlijk mogelijk.

Make-up fout #4: Onnatuurlijke wenkbrauwlijn

De meeste wenkbrauwen zijn van nature niet perfect en hoewel je met epileren een heel eind komt, zijn er veel vrouwen die ook nog wat haartjes erbij tekenen. Inderdaad, hou het bij een paar haartjes in de natuurlijke wenkbrauwlijn. Het hoeven geen Bert (van Ernie) wenkbrauwen te worden en ook het ‘boogje’ in je wenkbrauw hoeft niet in een hoek van 90 graden te zijn. Volg tijdens het bijtekenen van je wenkbrauwen de vormen van jouw natuurlijke wenkbrauwvormen en het kan niet meer mislukken.

Make-up fout #5: Vieze make-up kwasten

We hebben vaak een kast vol met reinigingsmiddeltjes voor ons gezicht, het schoonmaken van make-up kwasten wordt vaak vergeten. Het is typisch klusje wat je uitstelt en nooit doet. Toch is het naast onhygiënisch ook een make-up fout; doordat de bacteriën in de haartjes van de kwasten blijven zitten vergroot je de kans op puistjes en oneffenheden. Reinig je kwasten eens in de twee weken met een speciaal reinigingsmiddel of met babyshampoo.

Make-up fout #6: Slapen met make-up

Moe, geen zin, laat thuis, allemaal smoesjes waardoor jij ’s avonds met make up op je gezicht naar bed gaat. Sommige dames hebben iedere avond wel een excuus om hun gezicht niet schoon te hoeven maken, maar ook wanneer het uitzonderlijk gebeurt kan dit al effect hebben op de conditie van je huid. Juist in de nacht werkt de huid herstellend en met make-up op je gezicht krijgt het de kans niet. Zorg dat je altijd, echt altijd, make-up van je gezicht afhaalt voor het slapen gaan.

Make-up fout #7: Verkeerde gelegenheid

Overdressed kan niet alleen gebeuren met kleding, ook met make-up kan je het voor sommige gelegenheden too much maken. Naar je werk hoef je immers geen dikke laag make-up en nepwimpers op. Stem je make-up af op de gelegenheid; hou het luchtig naar je werk en pak wat meer uit als je bijvoorbeeld een avondje op stap gaat. Neutrale tinten zijn ideaal voor overdag, terwijl donkere kleuren ook goed werken voor feestelijke gelegenheden.

Make-up fout #8: Oogschaduw niet uitblenden

Wanneer jij oogschaduw draagt maar deze niet goed genoeg uitblend, kan je in de loop van de dag wat oogschaduw verliezen. Aangezien de overtollige ogenschaduw naar beneden valt door de zwaartekracht, komen de restjes terecht in je wimpers en ooglijnen. Het ziet er behoorlijk klunzig uit en deze make-up fout is heel eenvoudig op te lossen. Neem net wat meer tijd voor het aanbrengen van je oogschaduw en blend het goed uit. Zo zorg je ervoor dat er geen overtollige losse poeder op je oogleden blijft zitten.

Make-up fout #9: Matte lippenstift bij droge lippen

Sinds een aantal jaar is matte lippenstift een grote trend en het brengt veel voordelen met zich mee. Een matte lippenstift blijft namelijk langer zitten en geeft minder af. Toch is er ook een nadeel, zeker als je last hebt van droge lippen. Een matte lippenstift hydrateert je lippen niet in tegenstelling tot een glossy lipstick. Als je al last hebt van droge lippen, zal een matte lippenstift dit alleen maar benadrukken. Naast dat de loshangende velletjes op je lippen meer zichtbaar worden zorgt een matte lippenstift ook dat je lippen nog meer uitdrogen.

Make-up fout #10: Lichte concealer onder je ogen

Een make-up fout die veel vrouwen maken is het gebruiken van een lichtere tint concealer om donkere kringen onder hun ogen te verbergen. Meestal wordt er aangeraden om je concealer een teint lichter te kopen, maar voor je donkere kringen kan je dat dus beter niet doen. Door de lichtere tint leg je namelijk het accent juist op de donkere kringen. Kies liever voor een concealer in de teint van je foundation zodat je als het ware de donkere kringen met een extra laagje bedekt.