Om je Nike Air Max netjes te houden, hebben ze zo af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Daarom is het handig om te weten of je Nike Air Max kan wassen in de wasmachine. Helaas is het antwoord nee. We raden het wassen van je Nike Air Max in de wasmachine sterk af. Gelukkig is het met een simpel stappenplan alsnog mogelijk om je Nike Air Max binnen no-time weer helemaal schoon te krijgen.


Waarom je Nike Air Max wassen in de wasmachine een no go is

We snappen heel goed dat je bij het schoonmaken van je Nike Air Max direct aan de wasmachine denkt. Je doet je schoenen in de wastrommel, gooit er wat wasmiddel bij en zet de machine aan. Een kind kan de was doen toch? Helaas zullen je Nike Air Max een ronde in de wasmachine niet overleven en dit is waarom:

Te veel water

Hoewel je Nike Air Max best tegen een regenbui kunnen, is de hoeveelheid water waarin ze worden gewassen in de wasmachine toch echt te veel. Je schoenen raken doorweekt, kunnen hun vorm verliezen en de lijmlaag tussen het bovenwerk en de zool van Nike Air Max kan beschadigen. 

Het centrifugeren

Naast een grote hoeveelheid water, kan ook het centrifugeren van de wastrommel ervoor zorgen dat je zool los laat. , De wastrommel draait wel meer dan honderd keer rond tijdens een wasbeurt, waardoor het opvulmateriaal van je Nike’s kan verschuiven. Met als resultaat: schone, maar kapotte sneakers. 

Te hoge temperatuur

De meeste wasprogramma’s staan ingesteld op een hogere temperatuur dan je Nike Air Max aankunnen. Een te hoge temperatuur kan het materiaal van je Nike Air Max beschadigen en de kleuren van je sneakers kunnen vervagen. Vermijd naast de wasmachine ook liever de droger bij het wassen van je Nike Air Max. Door de warmte van de droger, kunnen je sneakers namelijk ook beschadigen. 

Stappenplan Nike Air Max schoonmaken

Je weet nu dat je Nike schoenen wassen in de wasmachine geen goed idee is. Gelukkig zijn er voldoende andere mogelijkheden om je Nike Air Max weer helemaal blinkend schoon te krijgen. Volg onderstaand stappenplan en je sneakers zijn weer zo goed als nieuw!

#1 Haal de veters eruit

Haal je veters uit de schoen en leg ze in een bakje met lauw water. Laat de veters weken terwijl jij de rest van de schoen schoonmaakt. Spoel ze daarna goed uit en droog ze af met een zachte doek. Heb je witte veters? Voeg dan een klein scheutje bleek toe aan het water.

#2 Verwijder het grove vuil

Modder, bladeren en andere viezigheid verwijder je het beste door deze zelf van je Air Max af te peuteren. Gebruik een tandenborstel of wattenstaafje om de kieren, groeven en naden zo goed mogelijk schoon te maken. Wanneer je het grove vuil er niet af krijgt, kan je een zachte, droge schoenborstel gebruiken. Deze verwijdert met gemak de rest van het vuil van je schoen. Heb je geen schoenborstel? Geen paniek, ook hier kan je prima een tandenborstel voor gebruiken.

#3 Maak een sopje

Vul een bak, een pan of een emmer met warm water en voeg een klein beetje mild wasmiddel toe.. Wanneer je merkt dat het water vuil wordt, is het tijd om het sopje opnieuw te maken met schoon water.

#4 Was het bovenwerk

Het bovenwerk van je Nike Air Max reinig je met het sopje en een zachte doek of borstel. Dep met de natte zachte doek of de borstel het bovenwerk schoen. Hard schrobben is niet nodig en kan het leer of suède van je sneaker alleen maar beschadigen. Is je Air Max nog niet helemaal schoon? Herhaal deze stap net zo vaak als nodig.

#5 Was de zolen

Voor de zolen heb je een zachte (tanden)borstel nodig. Doop deze in het sopje en wrijf de buiten- en middenzool voorzichtig in met het sopje. Je hoeft niet hard te boenen! Droog de zolen vervolgens af met een droge, zachte doek. Ook deze stap herhaal je net zo vaak tot je zolen weer helemaal schoon zijn.

#6 Drogen

Zijn de sneakers helemaal schoon? Zet ze op een plekje in de kamer, maar niet in de volle zon. Dit kan je Nike Air Max doen verkleuren of krimpen en dat zou zonde zijn! Daarnaast kan je een klein wit handdoekje of een prop wit papier losjes in de schoenen stoppen tijdens het drogen. Zo wordt het overtollige water sneller opgenomen en blijft de vorm van de sneaker behouden. Tip: gebruik hiervoor geen kranten, want deze kunnen inktvlekken geven!

#7 Verzorgen

Behandel je Nike Air Max met de juiste onderhoudsproducten, zodat het leer of suède langer mooi blijft. Bovendien gaan je sneakers langer mee als je ze goed onderhoudt. Niet vergeten dus!

Toch je Nike Air Max in de wasmachine wassen?

Vind je het stappenplan toch te veel gedoe of wil je gewoon graag je Nike Air Max wassen in de wasmachine? Dan raden we je aan de volgende regels strikt op te volgen.

  • Verwijder al het grove vuil voordat je de sneakers in de wasmachine stopt
  • Haal de veters eruit en doe de schoenen in een kussensloop of een waszak
  • Gebruik het fijnwasprogramma
  • Stel de temperatuur in op maximaal 30 graden
  • Niet centrifugeren
  • Rustig laten drogen. Het kan wel een paar dagen duren voordat je schoenen goed droog zijn


Zijn je Nike Air Max echt niet meer schoon te krijgen? Koop dan een nieuw paar in de sale!


Bekijk direct alle Nike Air Max in de sale


-30%

Nike Air Max 90 Herenschoenen - Grijs

€111,99 €159,99
Beschikbaar bij 3 webshops
-30%

Nike Air Max Bolt (Tde) by

€38,50 €54,99
Beschikbaar bij 3 webshops
-10%

Nike Air Max Sc (Tdv) by

€40,50 €44,99
Beschikbaar bij 3 webshops
-14%

Nike Air Max 90 Futura- Sneakers Dames

€110,00 €128,00
Beschikbaar bij 2 webshops
-30%

Nike W Air Max Bella Tr 5 Prm by

€63,00 €89,99
Sarenza
€ 69,00
-17%

Nike Air Max 270 React

€75,00 €89,99
Bol Partners