De hardloopwereld staat onderste boven en dat allemaal vanwege een hardloopschoen; de Nike ZoomX Vaporfly welteverstaan. De schoen lijkt zowel persoonlijke als wereldrecords te breken en van professioneel loper tot amateur, de Vaporfly heeft inmiddels al aardig wat fans verzameld. Toch zijn er ook critici in dit bijna ongeloofwaardige verhaal; met de Nike ZoomX Vaporfly hardlopen, is dat niet een beetje vals spelen?

Wat belooft de Nike ZoomX Vaporfly?

Nike staat al jaren bekend om de kwaliteit van zijn hardloopschoenen, maar wat maakt de Nike ZoomX Vaporfly anders dan alle voorgangers? Waarom maakt deze schoen zoveel los in de sportwereld? Om dat uit te kunnen leggen is het handig om te kijken naar welke belofte Nike doet over de Vaporfly.

Voor de Nike ZoomX Vaporfly 4% werden in 2017 twee innovaties voor het eerst samengevoegd; de ZoomX foam zool en de Vaporweave. Waar de ZoomX een optimale demping geeft, zorgt het sterke Vaporweave materiaal voor een ademend effect en optimale absorptie van zweet en regen. De hardloopschoen biedt ultieme demping mede dankzij de carbon platen in de middenzool, een ongekende comfort en energieteruggave tot de max. Je kan met de Vaporfly tot wel 4% efficiënter lopen in vergelijking met een andere hardloopschoen.

Dat was nog niet alles, want met de Nike ZoomX Vaporfly Next% werd de snelste schoen ooit geboren. Op basis van de feedback van een aantal top atleten kreeg de 4% een opknapbeurt. De opvolger, de Vaporfly Next%, ontving een verbeterde upper, een re-tooled middenzool en een herontworpen tractiepatroon.

Nike ZoomX Vaporfly 4%
Nike ZoomX Vaporfly 4%
Nike ZoomX Vaporfly 4%
Nike ZoomX Vaporfly 4%

Afbeeldingen: Nike

Resultaten van de hardloopschoen Nike ZoomX Vaporfly

De woorden die Nike uitspreekt over de Nike ZoomX Vaporfly zijn op zijn minst mooi en wijs te noemen, maar soms heb je meer bewijs nodig dan een paar lovende woorden. Eén van die  bewijzen komt van de New York Times. Uit hun onderzoek blijkt dat 41% van de hardlopers die binnen 3 uur de finish van een marathon bereikte de Vaporfly aan hun voeten had. Om een duidelijk beeld te scheppen; met de gemiddelde hardloopsnelheid van 11 km/h zou je in drie uur slechts 33 km rennen.

Dat is niet het enige bewijs dat de Nike ZoomX Vaporfly de snelste schoen van de wereld is. De Keniaanse atleet Kipchoge rende tijdens de een niet-officiële marathon in Wenen een record tijd van 1 uur 59 minuten en 40 seconden. Drie keer raden welke schoenen hij op dat moment aan zijn voeten had…..

Dat je als amateur renner een marathon niet rent in minder dan 2 uur is vrij logisch, maar wat doet de Vaporfly op het gebied van de hobbyisten? AD- verslaggever Pim Bijl gaf eerlijk toe dat hij met de Nike ZoomX Vaporfly minder vermoeide benen had én liep ook nog eens een persoonlijk record tijdens de marathon van Maassluis. Of het daadwerkelijk door de Vaporfly komt twijfelt Bijl echter wel aan; een week eerder liep hij ook al een persoonlijk record, op zijn gewone ouderwetse hardloopschoenen.

Vals spelen met de Vaporfly aan je voeten

Naast alle positiviteit rondom de Nike ZoomX Vaporfly roept de hardloopschoen ook negatieve reacties op. Het lopen met de Vaporfly wordt onder andere gezien als een vies potje vals spelen. De innovatieve hardloopschoen wordt in extreme gevallen vergeleken met het gebruik van doping. Critici vragen zich af in hoeverre men nog aan het hardlopen is zonder dat dit beïnvloedt wordt door de features van de Vaporfly.

Meer dan alleen deze vraag circuleert rond in de sportwereld. Eerst vragen over de toelating van de Vaporfly op de Olympische spelen (waarvan onlangs bekend werd dat de innovatieve schoen gewoon welkom is),maar ook de toekomst van deze innovaties baart velen zorgen. Het blijft een lastige zaak; is het de hardloper zelf, de training, de voeding en de motivatie of is het simpelweg een schoen die het voor je doet? Vals spelen of terecht winnen, de Nike ZoomX Vaporfly lijkt in ieder geval een positieve invloed te hebben op de hardloopprestaties.