Als je zo om je heen kijkt, dan zie je dat de meeste mensen een horloge om hun pols dragen. Horloges zijn dan ook razend populair, of het nu nieuwste smartwatch is of juist een vintage klassieker. Toch komen er bij het dragen van een horloge wel wat onzekerheden kijken, zoals: om welke pols draag je een horloge? Links? Of juist rechts? Wij hebben het antwoord op de vraag: om welke pols draag je een horloge!

Horloge links of rechts dragen?

Eerst is het tijd voor een stukje geschiedenis. Het polshorloge werd aan het begin van de twintigste eeuw uitgevonden. Dit waren mechanische horloges die nog met de hand moesten worden opgewonden. Het opwindknopje, de kroon, zat altijd aan de rechterkant van een horloge. Het was namelijk tot in de jaren 60 van de vorige eeuw gebruikelijk dat je met rechts schreef, ook als je linkshandig was en eigenlijk niet zo goed met rechts kon schrijven. Je moest je horloge dus met je rechterhand op kunnen winden en daarom droeg iedereen zijn of haar horloge om de linker pols.

Een andere reden waarom de etiquette destijds voorschreef dat je je horloge links moest dragen, was omdat iedereen werkte met zijn rechterhand. Je horloge zou alleen maar eerder beschadigen als je het rechts droeg, dus daarom deed men het om de linker pols.

Na 1960 was het niet meer vreemd of raar om linkshandig te zijn. In deze periode verschenen ook de eerste quartz horloges die je helemaal niet meer op hoefde te winden om de juiste tijd te weten. Het werd steeds normaler om als linkshandige je horloge om je rechterpols te dragen.

Nu maakt het helemaal niet uit of je je horloge om je linker- of rechterpols draagt, zolang het maar je niet-dominante hand is. Je dominante hand is de hand waar je mee schrijft. Ben je rechtshandig? Dan draag je je horloge om je linker pols. Je draagt een horloge om je rechterpols als je linkshandig bent. Zo zit je horloge niet in de weg als je iets moet schrijven en kan je ook makkelijker op je klokje kijken als je wil weten hoe laat het is.

Hoe draag je een horloge

Je weet nu om welke pols je je horloge draagt en hebt waarschijnlijk ook ideeën over welk horloge bij je past. Of je nu een hybride, een klassiek ogend klokje of liever een smartwatch draagt: je kan het niet fout doen als je je aan deze regels houdt. Zo draag jij je horloge.

  • Draag je horloge niet te laag en niet te hoog. Het makkelijkst is om je horloge te dragen net boven de knobbel aan de buitenkant van je pols.
  • Draag je horloge niet te strak en niet te los. Een horloge dat te los zit, schuift heen en weer. Een te strak zittend horloge voelt heel onprettig aan de pols. Je horloge zit goed als je het twee centimeter heen en weer kunt schuiven. Dit moet je zelf kunnen doen! Het is niet de bedoeling dat je horloge vanzelf naar boven en beneden schuift. 



Ontdek de mooiste horloges voor de beste prijzen


-56%

Armani Emporio Diver Heren Horloge Zilverkleurig AR11360

€162,90 €369,00
Beschikbaar bij 4 webshops
-40%

Bering Dames Analoog Quarz Classic Collection Polshorloge

€89,40 €149,00
Beschikbaar bij 2 webshops
-37%

Garmin Fenix 7x solar black sporthorloge

€539,00 €849,99
Beschikbaar bij 5 webshops
-49%

Michael Kors Ritz dameshorloge MK6474

€152,10 €299,00
Beschikbaar bij 5 webshops