Tijdens het passen zaten ze nog zo lekker, eenmaal buiten blijken je schoenen te groot. Veel te groot. Een miskoop overkomt iedereen wel eens, maar in het geval van te grote schoenen brengt het vervelende gevolgen met zich mee. Naast dat het niet comfortabel loopt, heb je ook een grotere kans op eelt, likdoorns en doorgezakte voeten! Heb je schoenen te groot gekocht? Niet getreurd, in de zak voor max gooien hoeft niet direct; met deze 5 tips maak je je schoenen kleiner!

#1 Sokken in te grote schoenen

De meest makkelijke manier om te grote schoenen wat kleiner te maken is door het dragen van een paar sokken. Of twee. Draag zoveel (dikke) sokken over elkaar heen totdat de schoen goed past. Met sokken maak je je schoenen tot ongeveer halve maat kleiner zonder dat het vervelend gaat zitten. Deze truc is ideaal voor laarzen en sneakers, maar bij te grote pumps of ballerina’s is het dragen van sokken vaak niet mogelijk. 

#2 Te grote schoenen opvullen met watten

Zijn je schoenen te groot, vul ze dan eenvoudig op aan de voorkant. Opvullen is mogelijk met elk soort materiaal, maar het prettigste voor je voeten is om het te doen met watten. De zachte watten zijn comfortabel voor je tenen en vormen zich naar je voet. Vul je schoen wel aan de voorkant van de schoen; zo valt de opvulling het minste op. 

#3 Schoenen te groot? Gebruik inlegzooltjes!

Met een inlegzooltje maak je in een handomdraai iedere schoen een halve tot een hele maat kleiner. Daarnaast zorgt een paar zolen in je schoenen voor een extra comfortabel gevoel. Inlegzooltjes zijn in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Zo heb je onder andere schoenzooltjes die extra steun geven, voorvoetzolen, hielverstevigers en speciale zolen voor open schoenen als pumps en ballerina's. Het type inlegzool dat je kiest is afhankelijk van wat voor schoen je kleiner wilt maken en op welke plekken. Om te grote schoenen in het algemeen kleiner te maken raden we een gehele voetzool aan, om slippen tegen te gaan ben je het beste af met een hielkussen. 

#4 DIY om schoenen kleiner te maken

Laat je creativiteit erop los en maak zelf een paar DIY-zooltjes. Het is zo simpel dat ook jou het gaat lukken! Koop een paar platte foundation sponsje en dubbelzijdig tape. Vervolgens plak je de sponsjes met het dubbelzijdige tape vast in je schoenen. Plak zoveel sponsjes als nodig, totdat de schoenen niet meer te groot zijn.

Een andere favoriete DIY om je schoenen kleiner te maken en slippen tegen te gaan is het gebruik van inlegkruisjes. Ja echt, met deze lifehack heb je geen last meer van slippen in je schoenen. Dat is niet alleen handig bij een paar te grote schoenen, ook bij zweetvoeten zijn inlegkruisjes dé truc om het transpireren te verminderen.

#5 Breng te grote schoenen naar de schoenmaker

Zijn je schoenen te groot en lukt het je zelf niet om het op te lossen? Breng je schoenen naar de schoenmaker. Deze professionals kunnen veel voor je betekenen. Het plaatsen van een hielvoering is een optie om de schoen een paar centimeter kleiner te maken. Wanneer je schoen uitgerekt is of in de wijdte te breed is het mogelijk je schoeisel te bevochtigen en laten krimpen. Probeer dit liever niet zelf, wanneer het niet op de juiste manier gebeurt verpest deze methode je schoenen. 

Schoenen te groot kopen voorkomen

Schoenen te groot kopen overkomt iedereen weleens. Misschien werd je verleid door een goede aanbieding of heb je de schoenen op het verkeerde moment gepast. Om een miskoop te voorkomen in de toekomst is het handig om op deze punten letten bij het kopen van een paar schoenen.

  • Laat je voeten opmeten in een schoenenwinkel. Zo voorkom je dat je te grote of te kleine schoenen koopt.
  • Meet zelf je voeten op. Leg je voet op een papiertje en zet een streepje bij je grote teen en hiel. Meet vervolgens de centimeters op tussen de twee streepjes en reken het om naar de juiste maat.
  • Check de maatvoering van het merk. Ieder merk houdt er een andere maatvoering op na. Zo kan het best zijn dat je van een paar Nikes een andere maat hebt dan bij een vergelijkbaar model van Adidas.
  • Pas je schoenen aan het einde van de dag. Laat in de middag zijn je voeten opgezet. Zijn ze dan al te groot? Probeer dan eens een maatje kleiner. Aan het einde van de dag mogen de schoenen vrij strak zitten.
  • Houd maximaal 1 cm ruimte over. Meer ruimte betekent dat de schoen te groot is.