Iedereen heeft wel een favoriete jeans in de kast liggen die je het liefst iedere dag aan doet. Hoe meer je de spijkerbroek draagt, hoe vaker hij waarschijnlijk in de was zal belanden. Toch geldt er voor jeans maar één regel; een spijkerbroek kan je beter niet te vaak wassen om de kwaliteit en pasvorm goed te houden. Omdat je natuurlijk niet bekend wil staan als degene met de muffe broek aan, hebben we 5 tips voor je om nare geurtjes bij je ongewassen jeans te voorkomen

Laat je jeans buiten luchten

De frisse buitenlucht kan de nare luchtjes van je spijkerbroek veel goeds doen. Hang hem een dagje buiten aan een waslijn en je zal merken dat de stank van je jeans al een stuk minder is. Let erop dat je je jeans binnenste buiten keert voordat je hem ophangt. Het zonlicht kan namelijk de kleuren van je jeans verkleuren. Om in de toekomst nare geurtjes te voorkomen kan je je jeans het beste na iedere twee keer dragen buiten laten luchten.

Stoom je spijkerbroek in de badkamer

Regent het buiten en wil je toch de nare geurtjes uit je spijkerbroek verwijderen zonder hem te wassen? Neem dan een heerlijk warme douche met de douchedeur dicht en hang je jeans in diezelfde ruimte. Op die manier stoom je je spijkerbroek als het ware schoon. Met een beetje geluk ruikt je spijkerbroek na afloop ook nog een beetje naar de geur van jouw douchegel.

Vries je jeans in

Denimlovers zweren erbij; je jeans niet wassen maar een nachtje invriezen. De vrieskou doodt de meeste bacteriën en huidschilfers, net zoals een extreem hete was dat doet. Aangezien het laatste alles behalve jeansvriendelijk is, is de invries methode een goed alternatief.

Stop je opgevouwen jeans in een diepvrieszak of in een oud kussensloop en gooi hem een nachtje in de vriezer. De volgende dag is je spijkerbroek weer als nieuw, zonder dat je daarvoor de wasmachine hebt aangeraakt. Let wel op dat je je jeans niet tussen ingevroren voedingsmiddelen stopt die een sterke geur afgeven.

Gebruik een verfrissende kledingspray

Soms kom je er in de ochtend pas achter dat je jeans niet meer zo fris ruikt, maar wil je die broek hoe dan ook aan. Een verfrissende kledingspray is de oplossing om snel nare geurtjes te verwijderen. Spray je spijkerbroek in en laat het middeltje ongeveer een kwartiertje intrekken. In die tijd kan jij mooi je douchen, opmaken en ontbijten. Helaas is het gebruik van de kledingspray geen lange termijn oplossing; de spray verdoezelt alleen de nare geurtjes, het verwijdert geen bacteriën en huidschilfers.

Was je jeans met een handwas

Het niet wassen van je spijkerbroek kan een behoorlijke uitdaging zijn. Hoewel bovenstaande tips een prima oplossing zijn wil je soms toch het idee hebben dat je jeans ‘gewassen’ is. Voordat je direct naar de wasmachine loopt, bestaat er nog een alternatief. Was je jeans heel ouderwets met de hand. Zorg dat je lauwwarm water gebruikt en voeg eventueel een milde zeep aan het sopje toe. Vervolgens knijp je je jeans niet teveel uit en laat je hem liggend drogen. Daardoor behoudt je spijkerbroek zijn natuurlijke pasvorm en wordt de wassing minimaal beschadigd.


Als niets helpt en je je jeans WEL wil wassen

Als alle trucjes om de nare geurtjes te verwijderen niet hebben geholpen, is er maar één oplossing; in de wasmachine gooien. Hoewel het voor je jeans niet heel goed is om hem te vaak te wassen, kan het eens in de zoveel tijd echt nodig zijn. Heb je een gevalletje ‘spijkerbroek stinkt een uur in de wind’, dan kan je maar beter je jeans wassen met deze tips.

  • Maak de zakken van je jeans leeg en sluit alle ritsen
  • Keer de spijkerbroek binnenste buiten voordat je hem in de trommel gooit
  • Gebruik een mild wasmiddel voor spijkerbroeken
  • Gebruik geen wasverzachter bij het wassen van je jeans
  • Zorg dat de trommel niet te vol zit
  • Was je spijkerbroeken op maximaal 30 graden
  • Gooi je jeans NOOIT in de droger, laat hem liever liggend drogen