Als er een kledingstuk is dat in iedere kledingkast wel een plekje heeft bemachtigd is het met zekerheid de jeans. De één draagt het liefst een skinny, de ander gaat liever voor een mom jeans. Maar welk model ook bij jouw lichaamsvormen past, als je nieuw gekochte spijkerbroek al snel gebreken vertoont baal jij als een stekker! Toch is het helemaal niet zo moeilijk om langer plezier te hebben van je favoriete jeans. Maar hoe doe je dat? We onthullen het grote geheim achter het wassen van je spijkerbroek!

Je spijkerbroek wassen: alle tips & tricks

Je spijkerbroek wassen lijkt op het eerste gezicht nog zo makkelijk, dat is het op zich ook, maar daar heb je wel de juiste tips bij nodig. Na het lezen van dit blog gooi jij in ieder geval niet meer zomaar je jeans in de wasmachine. En dan kan jij nog langer genieten van je favoriete spijkerbroek!

#1 Was je spijkerbroek liever niet

De allereerste tip om je spijkerbroek te wassen is; was hem zo min mogelijk! Je hebt het vast al vaker gehoord, maar het wassen van je spijkerbroek is allesbehalve goed voor de stof. Zeker een rondje in de wasmachine kan je spijkerbroek niet zo waarderen. Het beschadigd de vezels en vervaagt de kleur een stuk sneller. Liever dus niet wassen, maar wil je toch een frisse broek? Nare geurtjes verwijderen uit je jeans kan ook zonder wasmachine!

#2 Nieuwe spijkerbroek wassen; voorkom kleurvervaging

Niet wassen, of in ieder geval zo min mogelijk is de gouden regel bij je spijkerbroek. Maar als je een nieuwe Raw Denim jeans hebt is het echt uit den boze om hem in de wasmachine te gooien. Raw Denim is tijdens het productieproces namelijk niet gewassen om het rauwe effect van de indigokleuring te behouden. Gooi je hem toch in de wasmachine dan kan de Raw Denim jeans flink afgeven op je andere was, en misschien nog wel erger; het verliest de intense tint.

Om kleurvervaging tegen te gaan kan je je nieuwe jeans voor het wassen in een bak met water en azijn leggen. Vul de bak voor de helft met water en voor de helft met azijn en laat je jeans minstens een half uur intrekken. Vervolgens kan je de nieuwe spijkerbroek wassen (het liefst met de hand!) zonder dat het al te veel kleur verliest of afgeeft.

#3 Spijkerbroeken binnenste buiten wassen

Het niet wassen van je jeans kan best een uitdaging zijn, en ook wij snappen dat je op termijn je nieuwe Levi’s jeans toch graag een wasbeurt wilt geven. Als je je spijkerbroek dan toch in de wasmachine gooit doe dit dan in ieder geval verstandig. Was daarom áltijd je jeans binnenstebuiten. De vezels en de kleur worden op deze manier het minst aangetast.

#4 Ritsen sluiten en zakken leeg

Ritsen, kleine haakjes of vergeten spullen in je broekzakken, ze zijn funest voor je jeans. Om je spijkerbroek langer mooi te houden is het belangrijk om voor iedere wasbeurt alle ritsen te sluiten en je broekzakken goed te legen. Doe dit overigens niet alleen bij het wassen van je spijkerbroek, ook bij de andere kleding die je tegelijkertijd in de was gooit kan je dit het beste doen. 

#5 Kies een mild wasmiddel

Voor wie dacht dat alle wasmiddelen hetzelfde waren, laten we je direct uit de droom helpen. Het ene wasmiddel is het andere niet en iedere kleur of materiaal heeft behoefte aan een ander middeltje. Voor het wassen van je spijkerbroek kan je het beste kiezen voor een mild wasmiddel of een kleurwasmiddel. De meeste van deze wasmiddelen bevatten geen bleek, waardoor de kleuren van je jeans langer mooi blijven. Vooral als je je nieuwe Only jeans met stretch wast zijn deze wasmiddelen een must!

#6 Gebruik nooit wasverzachter bij spijkerbroeken

Wasverzachter en je nieuwe spijkerbroek zijn geen beste vrienden. Sterker nog, wasverzachter tast de elasticiteit van je jeans aan! Hoe lekker het ook ruikt, het is voor je spijkerbroek echt een stuk beter om wasverzachter tijdens het wassen te laten staan. Voeg liever een klein scheutje azijn toe om je was toch lekker zacht te maken.

#7 Spijkerbroek wassen op maximaal 30 graden

Misschien ben jij al milieubewust bezig door een duurzame Denham jeans te kopen en door je spijkerbroek te wassen op maximaal 30 graden, maar als dat nog niet het geval is mag je deze tip niet missen. Een spijkerbroek blijft langer mooi als je hem nooit heter wast dan op 30 graden, liever zelfs nog kouder. Dit geldt voor als je je spijkerbroek wast in de wasmachine, maar ook met een handwas. Hoe kouder je spijkerbroek gewassen wordt, hoe steviger de vezels en hoe mooier je jeans blijven.

#8 Gooi je jeans nooit in de droger

Last but not least; gooi je spijkerbroek na het wassen never nooit in de droger! De warmte van de droger tast de vezels aan, met als gevolg dat je spijkerbroek sneller zal slijten. Laat je spijkerbroek altijd aan de lucht drogen, en het liefst liggend op een droge handdoek. Mocht dit niet lukken, probeer dan in ieder geval je spijkerbroek op zijn kop aan het wasrek te hangen. 

Gouden tip: prop je jeanszakken niet zo vol

Het mag dan niet echt met het wassen van je spijkerbroek te maken hebben, deze gouden tip wilde we je toch nog even meegeven. Je telefoon, portemonnee en huissleutels, in de zakken van je 5-pocket jeans past alles wat je nodig hebt. Al is het soms een beetje proppen. Hoewel ook wij de zakken één van de beste uitvingen van een jeans vinden, is het voor een langere levensduur van je spijkerbroek beter om niet té veel mee te nemen. Doe je dat wel, dan komen er op den duur slijtplekken bij de zakken, en ben je sneller toe aan een nieuwe jeans.


Toch toe aan een nieuwe jeans? Shop hier de beste deals!

Superdry Relaxte Frankie jeans -50%
€79,99 €40,00

Superdry
Relaxte Frankie jeans

Beschikbaar bij 2 winkels
Scotch & Soda Ralston regular slim fit jeans – Ride It Out -30%
€129,95 €90,97
REPLAY slim fit jeans Anbass black -30%
€159,00 €111,30

Replay
Slim fit jeans Anbass black

Beschikbaar bij 8 winkels
Scotch & Soda Ralston regular slim fit jeans – Dense Night -30%
€119,95 €83,97