Zon, zee, strand en sporten! Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt op vakantie, maar fit blijven tijdens je reis is niet geheel onbelangrijk. Iedereen weet dat er op vakantie net even iets meer lekkers genuttigd wordt. Ook liggen op een strandbedje werkt niet bepaald bevorderend voor je conditie. Om toch nog in ‘shape’ te blijven is het aan te raden op te sporten op vakantie. Hoe je dat doet? Zo blijf je fit tijdens je reis! 

Waarom sporten op vakantie?

Op vakantie gaan is een vorm van ontspanning en rust. Of dat nu een stedentrip, een zonvakantie of kamperen is, het liefst wil je optimaal genieten. Sporten valt voor velen niet in die categorie, maar het is wél belangrijk om fit te blijven. Zelfs tijdens je vakantie.

Wanneer je thuis altijd sport en tijdens de vakantie niet, zal je merken dat je uithoudingsvermogen en kracht sterk verminderd is bij thuiskomst. Nu zal dat bij een weekje vakantie wel meevallen, maar als je van plan bent om 3 weken niks uit te voeren zal je conditie opmerkelijk verslechteren. Het is bij thuiskomst dan weer extra lastig om op het niveau van voor je reis te komen.

Naast dat je conditie het kan waarderen, is er nog een reden waarom het goed is om te sporten op vakantie. Waarschijnlijk wil je tijdens je trip niet nadenken over wat je eet of drinkt, maar dat betekent wel dat de kilo’s er snel zullen aanvliegen. Door te sporten op vakantie compenseer je dit als het ware weer en kan jij optimaal genieten van alle lekkere gerechten en drankjes op plaats van bestemming. 

Sporten op vakantie

Sporten op vakantie is een stuk minder ingewikkeld dan je denkt. Je hoeft absoluut geen lading reisbagage mee te nemen om fit te blijven. Probeer juist een andere sport te kiezen dan dat je normaal thuis beoefend, dat houdt het leuk en zorgt voor een ontspannend effect. Welke sport je uiteindelijk kiest is volledig aan jou, maar dit zijn een aantal opties die goed te doen zijn op vakantie.

Hardlopen

Het grote voordeel van hardlopen is dat je dit vrijwel overal kan doen. Alleen je hardloopschoenen aan en gaan! Langs de boulevard, door de bossen, of midden door het centrum, je ziet ook nog eens veel meer van de omgeving tijdens het hardlopen. Stippel wel van te voren even een route uit, anders is de kans groot dat je verdwaald en je accommodatie niet meer terug kan vinden. 

Zwemmen

Wat is er nu lekkerder dan hangen bij het zwembad? Precies, baantjes trekken in het zwembad! Maak gebruik van de faciliteiten die je waarschijnlijk thuis niet hebt. Baantjes trekken, ofwel zwemmen, is goed voor heel je lichaam, kost weinig moeite en je hebt er geen uitrusting voor nodig. 

Fietsen

Ontdek de omgeving van je vakantieadres met de fiets. Ga op zoek naar mooie nieuwe plekjes waar je te voet niet zal komen. Ook mountainbiken in de bossen is een avontuur op zich. Niet iedere locatie is even geschikt om een fiets te huren, maar indien mogelijk is het zeker een aanrader. 

Fitness

Veel grote hotels hebben tegenwoordig een eigen gym in het complex. Hartstikke handig om een fit te blijven en om aan je workouts te werken. Je kan er wel er rekening mee houden dat de fitnessapparatuur bij de meeste hotelgyms niet van dezelfde kwaliteit zijn als dat je gewend bent. Des al niet te min is het voldoende om actief bezig te blijven. 

Youtube workout

Youtube is your best friend! Zelfs tijdens de vakantie zijn workout tutorials ideaal om fit te blijven. Je hebt er weinig tot niks voor nodig en je kan ze zelfs uitvoeren vanaf het strand, stadsplein, bos of waar je maar wilt.  

Wandelen

Wandelen doe je op vakantie al veel vaker dan je denkt; naar je favoriete restaurantje, naar mooie bezienswaardigheden of slenteren door de stad. Alleen doe je dat door de warmte vaak op je gemak. Probeer eens flink door te stappen tijdens een wandeling op vakantie. Maak er bijvoorbeeld een uitdaging van om in de ochtend zo snel mogelijk bij de plaatselijke bakker te zijn voor verse broodjes. 

Sport van de regio - ontdek de cultuur

Een regio ontdekken op vakantie kan je doen door een lokale sport te beoefenen. Je ontdekt een nieuwe cultuur én je blijft fit. Per vakantieadres kan de lokale sport anders zijn, verdiep je hierin voordat je op vakantie gaat. 

Beach volleybal

Op het strand kan je zoveel kanten op om te sporten, maar beach volleybal blijft wel één van de favorieten. Op sommige plaatsen staat er vaak al een speelveldje, maar mocht dat niet het geval zijn kan je gewoon een lijn in het zand maken dat dient als net. Voor deze sport heb je natuurlijk wel teamgenoten en tegenstanders nodig, niet alleen goed voor jezelf maar ook voor anderen! 

Yoga

Het is misschien niet de meest inspannende sport, maar het helpt je zeker om fit te blijven en jezelf in balans te houden. Yoga kan je zelf doen op een handdoekje op het strand, vanuit het bos, bij een meer of een plek waar jij zen van wordt. Ook kan je kijken of er op vakantie een yogales in de buurt wordt gegeven waar je aan kan deelnemen. Op die manier blijf je fit en kom je in contact met de locals.

Benodigdheden voor sporten op vakantie

Op vakantie wil je zo min mogelijk spullen meenemen en al zeker niet een hele koffer vullen met alleen sportbenodigdheden. Het is daarom slim om tijdens het inpakken van je koffer te kijken naar wat je echt gaat gebruiken. Je hele uitrusting meenemen is absoluut niet nodig. Voor de meeste sporten op vakantie heb je slechts wat kleding en een paar sportschoenen nodig. Mocht je toch een sport willen beoefenen waar je grote onderdelen voor nodig hebt? De meeste sportbenodigdheden kan je op vakantie gewoon huren. Bij een surfschool hebben ze altijd wel een surfplank te leen en bij de tennisbaan kan je vaak ook gebruik maken van tennisrackets

Sportmoment op vakantie

Het juiste moment zoeken om te sporten kan lastig zijn op vakantie. In de ochtend een beetje relaxen, in de middag naar het strand of de natuur ontdekken en in de avond gezellig op het terras. Wanneer heb je dan nog tijd om te sporten? Het beste sportmoment hangt een beetje af van jouw dagplanning, maar het is aan te raden om in de ochtend te sporten. Op dat moment is je motivatie nog het grootst en zit je vol energie. Zeker wanneer je op zonvakantie bent lopen de temperaturen in de middag hoog op en is sporten vaak te zwaar.

Voor zonsopgang sporten is wat betreft de warmte het beste idee, maar we snappen ook wel dat je op vakantie niet om 5 uur op wilt staan voor een rondje hardlopen. Draag in ieder geval dunne en luchtige sportkleding om je lichaam koel te houden. Het voordeel van in de ochtend sporten is dat je er niet tegen aan hoeft te hikken en de rest van de dag nog voor je hebt. Wees ook een beetje lief voor jezelf; je hoeft op vakantie echt geen persoonlijk record te behalen en te presteren. Het gaat erom dat je actief bezig blijft, maar dat kan gerust op een niveau lager dan normaal.

Motivatie op vakantie

De motivatie om te sporten op vakantie is voor velen ver te zoeken. De keuze tussen ontspanning en hard werken in de sportschool is dan ook vaak snel gemaakt. Hoe moeilijk het ook is, probeer je er toch toe te zetten om ook tijdens je vakantie te blijven sporten. Om het wat makkelijker te maken kan je er een beloning tegenover zetten. Heb jij in de ochtend gesport? Gun jezelf dan wat extra’s die dag. Op die manier maak je het iets makkelijker voor jezelf om je ertoe te zetten. 

Sportvakanties

Ben jij een sportieveling en ben jij niet van het relaxen op vakantie? Kijk dan ook eens naar een sportvakantie. Tijdens een sportvakantie ben je de hele dag bezig en blijf je zeker weten fit. Wintersport is een goed voorbeeld van een sportvakantie, maar ook kan je een wandelvakantie, klimvakantie of fietsvakantie boeken. Wat voor sportvakantie je ook kiest, zorg wel dat je enige ervaring hebt met de sport. Dat kan door te oefenen in eigen land, maar ook door lessen te nemen voor je vakantie.