Eerst een lus maken of toch doorslaan? Links over rechts of rechts over links? Een enkele knoop of juist een dubbele? Grote kans dat je kennis een beetje verwaterd is en je inmiddels je veters strikt op de automatische piloot. Ooit, het lijkt al eeuwen geleden, heb jij je veterstrikdiploma gehaald en leerde je stevige strikken in je veters te maken. Niks is vervelender dan een paar veters die continue losgaan en daarom geven we je 3x veterstrik tips waarmee je veters niet meer los raken.

1. Veters omgekeerd strikken

Nu zal je vast denken, wat bedoelen ze met de verkeerde kant op strikken? Het komt erop neer dat vrijwel iedereen dezelfde kant op knoopt en dat schijnt de zwakke manier te zijn. Door andersom te knopen gebruik je de sterke variant en blijft je veter langer zitten. 

Maar hoe doe je dat? Begin met een simpele knoop in de veters en vervolgens maak je in één veter een lus. Tot hier is het eigenlijk hetzelfde als hoe je het gewend bent. Daarna ga je met de andere schoenveter niet boven de lus langs, maar ga je onderlangs. Als laatst trek je de knoop op de gebruikelijke manier aan. Om het makkelijk te maken voor je, kan onderstaand filmpje je helpen. 


2. Veters ruw maken

Ronde veters zijn vaak glad en staan erom bekend snel los te raken. De veters iets opruwen kan al een wereld van verschil maken. Gebruik hiervoor een scherm mes, of een schaar. Wrijf voorzichtig met het scherpe gedeelte over de veters, maar let wel op dat je niet te ver gaat. Doe het met beleid, want wanneer je de veter te veel beschadigt met het opruwen, kan de veter breken. Als je dit teveel gedoe vindt, kan je ook gewoon een paar platte veters kopen. Deze zijn stroever en raken minder snel los. 

3. Veters strikken om voetproblemen te ontlasten

Dat je veter snel losgaat, heeft alles te maken met de druk die je voeten uitoefenen tijdens het lopen. Als er te veel spanning op je veters staat, zal de strik sneller los raken. Zeker voor mensen met bepaalde voetproblemen is dit probleem herkenbaar. Het kan helpen om je veters op een bepaalde manier te knopen zodat jij je voet ontlast. Voor elke voetklacht is er een andere veterstrik manier om je veters steviger te strikken.