We love suède! Suède schoenen stralen één en al luxe uit en maken je outfit helemaal af. Tot je ze tijdens een onverwachte regenbui draagt. Hoe mooi suède ook is, het is kwetsbaar leer en je prachtige schoenen zien er ineens afgetrapt uit. Help! Suède schoonmaken kan een pittig klusje zijn, maar geen paniek. Met deze tips maak jij je suède schoenen in een handomdraai schoon én hou je ze mooi.

Suède schoenen schoonmaken

Je favoriete suède schoenen hebben het niet gemakkelijk met het Nederlandse klimaat. Hoe voorzichtig je ook bent, vroeg of laat worden je schoenen vies en zit er een vlek op. Je kan balen als een stekker, je schoenen in de kast gooien en ze nooit meer dragen, maar je kan ook de uitdaging aangaan. Schoenen schoonmaken is één ding, maar suède schoenen weer fris krijgen is een ander verhaal. Toch?! Suède schoonmaken, of het nu suède sneakers of suède laarzen zijn, is lang niet zo lastig als het lijkt. Met deze do’s & dont’s en handige tips wordt suède schoenen schoonmaken een eitje!

Do’s

  • Het lijkt een open deur, maar wij trappen hem graag in. Vóórdat je je nieuwe suède schoenen draagt is het verstandig om ze in te spuiten met een beschermende spray. Het inspuiten is een fluitje van een cent én het voorkomt vieze vlekken.
  • Laat je net gesprayde suède schoenen een paar uur drogen. Zo zijn je schoenen beter beschermd tegen vuil.

Don’ts

  • Maak suède nooit schoon met water en zeep! Echt, nooit! Water en zeep veroorzaken alleen maar meer vlekken en de kans dat je je schoenen ruïneert is erg groot. Suède schoenen wassen in de wasmachine is dan ook een erg slecht idee.
  • Heb je je suède schoenen gedragen tijdens een flinke regenbui? Laat ze niet drogen bij de verwarming! De warmte zorgt dat het suède hard wordt en dan is er nog maar één oplossing: een enkeltje vuilnisbak. Het beste kan je je schoenen aan de lucht laten drogen. Het duurt wel even voordat ze goed droog zijn, maar je schoenen zullen je dankbaar zijn.
  • Reinig je suède schoenen niet met azijn! Vlekken in suède verwijderen met azijn is een oude oma-weet-raad-tip, maar het risico op verkleuren is erg groot. 

Suède schoenen schoonmaken stappenplan

Suède is mooi, maar kwetsbaar leer. Zijn je schoenen erg vies en zit je met je handen in het haar? No worries, met dit praktische stappenplan zijn je suède schoenen binnen no-time weer zo goed als nieuw.

Stap 1: Zorg dat je schoenen droog zijn

Suède schoenen die nat zijn kan je het beste aan de lucht laten drogen. Als ze nat of vochtig zijn, maak je de vlekken alleen maar erger en ben je verder van huis. Waar je je schoenen laat drogen maakt niet uit, maar vermijd ten allen tijde de verwarming!

Stap 2: Verwijder het vuil

Borstel voorzichtig het vuil van je schoenen, het liefst met een speciale suèdeborstel. Een suèdeborsteltje heeft twee kanten: een met stalen haren en eentje met rubberen haren. De rubberen kant gebruik je voor het verwijderen van vuil en de stalen kant heb je nodig als je suède wil opruwen.

Borstel voorzichtig met de rubberen kant in één richting om het suède zo min mogelijk te beschadigen. Is de vlek echt hardnekkig? Borstel dan heel voorzichtig ietsje harder, net zolang tot de vlek verdwenen is.

Stap 3: Vlekken verwijderen

Mocht de vlek zichtbaar blijven, dan kan je klein beetje lauw water voorzichtig de vlek weg boenen. Gebruik echt heel weinig water, want water en suède zijn geen goede match. Maak de stalen kant van de suèdeborstel licht vochtig en breng voorzichtig water aan over de hele schoen om kleurverschil te voorkomen. Wrijf het water zachtjes in het leer en dep de schoen vervolgens droog met een droge doek.

Zit er een kale plek in het leer? Borstel dan met de rubberen kant stevig op en neer. Zo komen de haartjes van het suède weer omhoog, waardoor de kale plek minder zichtbaar wordt.

Heb je geen suèdeborstel in huis? Gebruik dan droog brood! Ja echt, droog brood. Droog brood neemt vet op, waardoor vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dep een stukje droog brood op de vlek et voilà, de vlek is foetsie.

Stap 4: Gebruik een gummetje

Vlekken kan je ook weghalen met een speciale suèdegum. Sommige suèdeborstels hebben zo’n gum op de achterkant, maar ze zijn ook los verkrijgbaar. Ga voorzichtig met de gum over vlek, net zoals je een potloodstreep weggumt. Mocht je geen speciale suèdegum hebben, dan werkt een gewone witte potloodgum net zo goed.

Stap 5: Zeer hardnekkige vlekken wegstomen

Mocht je nog vlekken zien nadat je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, dan is het tijd voor grof geschut. Een suède jas breng je naar de stomerij, maar suède schoenen kan je makkelijk zelf stomen.

Vul een pannetje met water of zet een fluitketel op het fornuis. Een Quooker volstaat ook, als je deze luxe in de keuken hebt. Wacht tot het water kookt en hou je schoenen in de stoom. Borstel voorzichtig met je suèdeborstel -of een schoon nagelborsteltje- in één richting tot je schoenen er weer uitzien als nieuw.

Stap 6: Laat je schoenen goed drogen

Om je schoenen mooi egaal te laten drogen, stop je een of een paar proppen papier in je schoenen. Papier neemt het overtollige vocht op, maar gebruik liever geen krantenpapier. De inkt kan lelijke vlekken veroorzaken die je met de beste wil van de wereld niet meer weg krijgt. Laat je schoenen aan de lucht drogen en zorg dat ze door-en-door droog zijn voordat je ze aantrekt.

Stap 7: Ruw het suède op

Als je schoenen eenmaal droog zijn, dan is het tijd voor de laatste stap. Gebruik de metalen kant van het suèdeborsteltje om de vezels op te ruwen, zodat alle haartjes dezelfde kant op gaan. En tadaa! Je suède schoenen zijn weer zo goed als nieuw! Spray je schoenen goed in met een beschermende spray, zodat ze langer mooi blijven. 


Zijn je suède schoenen niet meer schoon te krijgen? Shop een nieuw paar in de sale! 


-20%

Bibi Lou Suède loafers met gesp lichtblauw

€124,00 €155,00
Beschikbaar bij 4 webshops
-43%

Veja Venturi lage sneakers unisex

€99,00 €174,95
Beschikbaar bij 4 webshops
-20%

Gabor Dames Sneakers 46.445.64 Multi

€116,00 €145,00
Beschikbaar bij 8 webshops
-16%

New Balance Sneakers laag '2002'

€125,00 €149,00
Beschikbaar bij 6 webshops