Nederlanders worden bewuster als het gaat om het milieu en we maken steeds vaker weloverwogen keuzes . Gelukkig maar, want van de aarde bestaat er slechts één en daar moeten we zuinig op zijn. De kledingindustrie is, na olie, nog steeds de grootste vervuiler van de wereld en het is shocking om te weten hoe milieuvervuilend één kledingstuk is. Omdat sustainable living steeds belangrijker wordt in onze samenleving geven we je 8 tips om duurzame kleding te kopen en te blijven dragen. 

1. Minder kopen

Eigenlijk is er maar één oplossing om als land milieuvriendelijker te worden en dat is minder kopen. We kopen gemiddeld 20 kledingstukken en 6 paar schoenen per jaar volgens Milieu Centraal, maar heb je die kleding echt nodig? Zeker als je weet dat we ieder kledingstuk gemiddeld maar zeven keer dragen. Als heel Nederland drie kleding stukken minder zou kopen, heeft dat nog meer impact op het milieu dan wanneer 2,1 miljoen mensen vegetarisch zouden eten. Bedenk de volgende keer als je iets wil kopen of je het echt daadwerkelijk nodig hebt. Je zal tot de ontdekking komen dat je regelmatig spullen koopt die overbodig zijn.

2. Koop biologisch katoen

Steeds meer merken komen met een lijn gemaakt van biologisch katoen, en het is de moeite waard om daar bewuster naar te kijken tijdens het kopen van kleding. Het scheelt vaak maar een paar euro met gewoon katoen, alleen de invloed op het milieu is reuze. Bij biologisch katoen wordt 76% minder water vervuild en chemische middelen worden vervangen door een natuurlijke variant. Een kledingstuk gemaakt van biologisch katoen is te herkennen aan het GOTS-logo, dat vaak ergens op het label staat weergegeven. 

3. Koop kwaliteit

Dat we een kledingstuk gemiddeld maar 7x dragen is een ernstige zaak. Dat is namelijk slechts één week in een heel mensenleven. Er kunnen twee redenen zijn waarom dit het geval is. Bij het eerste scenario ben je snel op de kleding uitgekeken (zie tip 1 en 4), terwijl je bij scenario twee zulke slechte kwaliteit koopt dat het kledingstuk na 7x wassen niet meer draagbaar is. In het laatste geval kan je voortaan goed letten op de kwaliteit wanneer je iets koopt. Bij de meeste fast fashion ketens is de prijs laag, maar koop je ook geen kwaliteitsproducten. Kleding kopen bij een slow fashion merk is een betere optie, maar meestal betaal je daar ook meer voor. Wil je toch duurzame kwaliteitskleding dragen, maar heb je een klein budget? Kijk dan eens in de sale! Je scoort vaak leuke en hippe items van hoge kwaliteit tegen een redelijke prijs.  

4. Kies voor basics

Een felgekleurd oranje jasje met bloemenprint, hartstikke leuk, maar waarschijnlijk ben je er volgend jaar op uit gekeken. Na 7x dragen verdwijnt het in de kast en kijk je er niet meer naar om. Zonde, want met een basic jasje had je jaren kunnen doen. Tijdens het shoppen kan je het beste voor basics kiezen. Deze kan je eindeloos met elkaar combineren, waardoor het lijkt alsof je altijd een nieuwe outfit aan hebt. Een basic van een duurzaam merk gaat lang mee en is verantwoord geproduceerd. 

5. Duurzame merken

Voor duurzame merken kiezen wanneer je duurzame kleding wil kopen klinkt vanzelf sprekend, maar het kan lastig zijn om te vinden of een merk verantwoord bezig is. De meeste merken geven inmiddels transparantie over hun duurzame beleid, al vergt dat wel wat research om dit uit te zoeken. Om het jou makkelijk te maken hebben we alvast een aantal duurzame merken voor je op een rij gezet:

·        Armedangels

·        Flippa K

·        Nudie Jeans

·        Toms

·        Fjällräven

·        People Tree

·        Kings of Indigo

·        Matt & Nat

6. DIY met bestaande kledingstukken

Een spijkerbroek met een gat erin, of een T-shirt die zijn vorm is verloren, het verdwijnt allemaal in de vuilnisbak. Maar dat hoeft helemaal niet. Met een beetje creativiteit vermaak jij je oude kledingstukken in een spectaculair nieuw item. Knip bijvoorbeeld je spijkerbroek af tot een short, en je kan er nog jaren plezier van hebben. Via social media kanalen zijn er tegenwoordig genoeg DIY filmpjes te vinden en om je alvast te inspireren delen wij één van onze favorieten. 

7. Breng oude kleding naar de kringloop

Gebruikte kleding blijft het beste voor het milieu, maar we begrijpen dat je zo af en toe wel behoefte hebt aan iets nieuws. Dat is ook geen crime, maar wat doe je dan met de kleding die je niet meer draagt? In de prullenbak gooien is zonde, dus breng het liever aan de kringloop. Hier krijgt jouw kleding nog een tweede kans, en kan iemand anders er nog jaren plezier van hebben. De enige voorwaarden die kringlopen vaak hebben is dat je kleding inlevert die niet beschadigt en schoon is. En als je daar dan toch al bent om je kleding weg te brengen, kijk zelf ook even rond, en wie weet scoor je nog wel een vintage goedje.

8. Was kleding minder vaak

Het liefst trekken we dagelijks schone kleding aan, en verdwijnt je outfit aan het einde van de dag rechtstreeks in de wasmand. Na een flinke sportsessie is dat natuurlijk begrijpelijk. Maar als je de hele dag op kantoor achter je computer hebt gezeten, is je kleding dan echt vies? Door je kleding minder vaak te wassen, blijft het langer mooi en heeft het dus een langere levensduur. Wanneer je je kleding wilt opfrissen, kan je het inspuiten met een textielverfrisser en vervolgens laten luchten. Door de wasmachine wat minder vaak te gebruiken, bespaar je ook nog eens op de CO2 uitstoot van je wasmachine en droger. Niet alleen goed voor je kleding, maar ook voor het milieu.