Tijdens de Golden Globes was er één item waar we zo ongeveer heel Hollywood in zagen; de pofmouw. Dit seizoen staat volledig in het teken van de pofmouw en ze mogen zelfs groter en heftiger zijn dan ooit tevoren. Trui, jurk, blouse of jumpsuit, zolang jouw kledingstuk maar pofmouwen heeft is je outfit helemaal on trend. Hoewel Nederlanders bekend staan om ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’, maken we voor de pofmouw graag een uitzondering.

De pofmouw, kennen we die niet al?

Klopt, het is wat jaren stil geweest rondom de pofmouw, maar zoals de meeste trends komt ook de pofmouw weer terug. In de jaren ’70 en ’80 heeft de pofmouw een populaire periode gekend, maar de geschiedenis gaat verder dan dat. Denk aan de prachtige outfits uit de Renaissance. Het contrast tussen het smalle ingesnoerde lijfje en de grote gevulde pofmouwen is een kenmerkend detail van de mode uit de 16e eeuw. De kleding uit die tijd staat niet bekend om comfort, wel om luxe, rijkdom en elegantie.

Verschil pofmouw en ballonmouw

De pofmouw wordt vaak verward met de ballonmouw, maar de twee soorten mouwen zijn wel degelijk verschillend. Bij een pofmouw begint de opbolling bij de schouder terwijl de ballonmouw de bolling onderaan de mouw heeft, vaak samengebonden door middel van een manchet. Bij de trend van de pofmouw draait het voornamelijk om de opbolling bij de schouder, al dan niet gecombineerd met de ballonmouw.  

Ready, steady, pofmouw

Na jaren van minimalistische mode, soepele vormen en veilige kleuren lijkt nu het tij te keren. Uit de 10x grote modetrends van 2019 bleek al dat die tijd nu voorbij is en geldt in 2020 de regel hoe groter hoe beter. Waar we een aantal jaren geleden niet aan de pofmouw wilden denken (té heftig, té groot en vooral té extravagant) werden al meerdere influencers met de pofmouw gespot. En waar de influencer voorop gaat, volgt in veel gevallen de menigte.

Is het grote publiek er klaar voor, voor de extreem grote en opvallende pofmouw? Het vraagt wellicht wat lef, maar met een dosis zelfvertrouwen en een beetje attitude durf je de trend met gemak aan. Vind je de extreem grote pofmouw nog iets te gewaagd, dan kan je uiteraard beginnen met een kleine en subtiele variant!