Happy new year, happy new hair! Om het jaar stralend te beginnen mag een frisse nieuwe coupe natuurlijk niet ontbreken. Misschien ben je een type dat veilig kiest voor een klein puntje, maar voor de echte waaghalzen staat er wellicht een funky kleur op het verlanglijstje. Ga je voor extreem blond, hazelnoot bruin of rosegold? Het maakt niet uit welke kleur je uiteindelijk kiest, het gaat erom dat je haar ondanks het verven in een goede conditie blijft. Droog en beschadigd haar is het laatste wat je wil en daarom hebben we 6 tips voor je hoe jij je haar kan verven zonder het te beschadigen!

#1 Ga naar de kapper

Hoewel de verf uit pakjes van de drogist steeds beter wordt, blijft het advies om naar de kapper te gaan als je van haarkleur wil veranderen. Een kapper heeft niet voor niets jarenlang op school gezeten om de beste (verf)technieken te leren. Wat een kapper voor elkaar krijgt in de salon, lukt jou thuis zelf nooit. Daarbij is de kwaliteit van de verf bij de kapper een stuk beter en hoef je het dus minder vaak te verven.

via GIPHY

#2 Verzorging

Ben jij iemand die veel aandacht aan je haar besteed of doe je er het liefst zo min mogelijk aan? Deze vraag is van groot belang wanneer je je haar gaat verven. Hoe beter jij bent in het verzorgen van je haar hoe heftiger de kleur mag zijn. Wanneer je weinig doet aan haarverzorging is het niet slim om als brunette de stap naar blond te maken. Hoe lichter je gaat, hoe meer schade het aanricht aan je haar. Verzorging is daarbij belangrijk, anders eindigt je haar flink beschadigt.

via GIPHY

#3 Demi-permanente kleuring

Een demi-permanente kleuring is de beste optie om je haar zo min mogelijk te beschadigen. Het is een kleurspoeling zonder ammonia en waterstofperoxide die tot ongeveer 28 wasbeurten zichtbaar blijft. Met een demi-permanente kleuring kan je maximaal 2 tinten donkerder.

Wil je liever eerst iets uitproberen voordat je een definitieve keuze maakt? Dan is een semi-permanente kleuring wellicht wat voor jou. De spoeling blijft maar 3 tot 6 wasbeurten zichtbaar, maar je kan er slechts 0,5 tot 1 tint donkerder mee.

Voor iedereen die juist een tint lichter wil, veel donkerder of volledig grijs haar wil kleuren; er zit niets anders op dan een permanente kleuring te gebruiken. Let extra goed op dat je je haar goed verzorgd, want een permanente kleuring is een stuk schadelijker voor je haren.

via GIPHY

#4 Blondeer nooit zelf

Blondeer is een chemisch product wat, indien niet goed wordt gebruikt, een enorme schade kan aanrichten aan je haar. Als je je haar blond wil verven ontkom je er niet aan om dit chemische product te gebruiken, maar experimenteer hier nooit zelf mee! Het blonderen van je haar moet je echt aan professionals over laten, aangezien zij precies weten welke samenstelling van de blondeer geschikt is voor jouw haartype. Besluit je toch zelf blondeer te gebruiken, dan loop je een groot risico op beschadigd haar en in het ergste geval zelfs haaruitval.

via GIPHY

#5 Kies een kleur die bij je past

Hoe je het ook wendt of keert, je haar verven is niet bepaald een gezonde bezigheid. Denk daarom goed na over de kleur voordat je het daadwerkelijk gaat verven. Maak je een overhaaste beslissing en kies je een kleur die niet bij je past, dan ben je geneigd om het binnen no-time weer opnieuw te verven in een andere kleur. Hoe vaker je verft hoe schadelijker dit is, dus probeer dit soort misstanden te voorkomen.

Voordat je een kleur kiest is het handig om naar de tint van je gezicht te kijken. Afhankelijk daarvan kan je het beste kiezen voor een warme kleur of een koele kleur. Kijk bijvoorbeeld naar je aders op je pols. Zijn deze blauw van kleur? Dan ben je een koel persoon. Bij groen kleurige aders ben je juist een warm persoon. Voorbeelden van warme haarkleuren zijn honingbruin en goudblond terwijl koele types beter kunnen gaan voor astinten.

via GIPHY

#6 Begin met highlights

Wanneer je een donkerdere haarkleur wenst is het geen probleem om je haar in één keer te verven, maar als je liever naar een lichtere tint gaat is het verstandig om te beginnen met highlights. Zoals je al kon lezen is voor het krijgen van een lichtere tint een permanente kleuring nodig en is dat alles behalve gezond voor je haar. Door te starten met een aantal highlights en dit langzaam uit te bereiden tot je gewenste haarkleur, beperk je de schade zoveel mogelijk.  Voor de DIY’ers onder ons; zelf highlights verven is niet verstandig, laat dit, best ingewikkelde, werkje over aan de kapper. 

via GIPHY