Ouder worden, het hoort bij het leven, maar de meeste kijken er niet bepaald naar uit. Vooral de grijze haren zien de meeste vrouwen (en mannen ook) als een groot ongemak Bij sommige geluksvogels begint grijs worden pas rond het vijftigste levensjaar, bij andere al ergens in de twintig. Hoe oud je ook bent, als je je eerste grijze haren ontdekt is er waarschijnlijk maar één ding waar je aan denkt: hoe kom er zo snel mogelijk van af? Daarom vertellen we wat je kan doen tegen grijze haren.

Waarom word je grijs?

Grijs worden heeft alles te maken met het verlies van melanine. Melamine is het pigment dat ons haar kleur geeft. Zodra de concentratie melanine in het haar verminderd, zal de kleur verdwijnen. Dit gebeurt meestal nooit bij alle haren tegelijk, het is een langdurig proces. Wanneer alle melanine in de loop der tijd verdwenen is, zal je haar volledig kleurloos zijn en heb je dus een grijze coupe.

Kan je grijze haren voorkomen?

Helaas kan je niet zoveel doen om grijze haren te voorkomen. Wanneer je precies grijs wordt hangt af van je leeftijd en erfelijkheid, daar kan je niks aan veranderen. Wel is bekend dat sommige aandoening het proces van ontkleuring versneld. Een schildklieraandoening, een tumor en stress hebben invloed op het krijgen van grijs haar. Ook een vitamine B12 tekort kan een rol spelen. Het enige wat je zelf kan doen is zorgen dat je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt, echter voorkomt dat grijze haren niet. Vroeg grijs worden is iets dat je overkomt en heb je helaas niet zelf in de hand.

Dit kan je doen tegen grijze haren

Omdat je grijze haren niet kan voorkomen, zal je moeten kijken naar behandelingen om je grijze haren te bedekken en te camoufleren. Afhankelijk van hoe grijs je bent en wat je natuurlijke haarkleur is, zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Highlights tegen grijze haren

Highlights doen wonderen als je slechts een paar grijze haren hebt. Door je haar in kleine plukjes lichter te maken vallen de grijze haren minder op. Een soort optisch bedrog eigenlijk. Je verft slechts enkele delen van je haar en daardoor blijven je lokken in een betere conditie. Ook hoef je bij highlights minder vaak je uitgroei bij te werken. Bij highlights wordt je haar lichter, wat ideaal is voor een blondine, maar als je een donkere coupe hebt, wil je dit wellicht niet. Ga voor highlights altijd naar de kapper, een DIY is een zeer slecht plan.

Je haar verven tegen grijze haren

Voor degene met al wat meer grijze haren en/of een donkere haarkleur zit er niks anders op dan het volledige haar te verven. Over het algemeen pakken donkere kleuren beter dan kleuren die je haar lichter maken. Het nadeel hiervan is dat je sneller een uitgroei hebt en dus vaker een bezoekje aan de kapper moet brengen.

Is het overgrote deel van je haar grijs, dan kan je het beste een permanente haarverf gebruiken. Met slechts een paar grijze haren kom je ook wel weg met een semi-permanente kleuring. Je haar verven zonder het te beschadigen is altijd al een hele kunst, maar met grijs haar is het helemaal lastig. Laat het daarom het liefst door een professional kleuren. Mocht je toch gebruik willen maken van haarverf van de drogist, kies dan altijd voor een verf die 100% dekkend is op grijs haar. Dit staat vaak op de verpakking aangegeven.

Herpigmentatie behandeling tegen grijze haren

Met een herpigmentatie behandeling herstel je als het ware de natuurlijke haarkleur zonder je haar te verven. Bij de behandeling worden kunstmatige pigmenten, die identiek zijn aan de natuurlijke haarpigmenten, op de grijze haren aangebracht waardoor de kleur zich hersteld. Voor een optimaal resultaat kan je het beste de behandeling meerdere keren herhalen. Klinkt als muziek in de oren, toch? Helaas zit er wel een addertje onder het gras. De behandeling is alleen geschikt voor middelblond en bruin haar, en werken enkel bij regelmatig gebruik. Voor blondines, rood,- en zwartharige zal herpigmentatie helemaal geen resultaat geven.

Grijze haren camoufleren met haar make up

Of je nu een kappersbezoek nog even wilt uitstellen, je uitgroei wilt bedekken of je eerste grijze haren wilt camoufleren, met wat haar make up werk je de grijze haren binnen een oogwenk weg. Het grootste voordeel? Het is gemakkelijk, goedkoop en snel. Het nadeel is dat je het na elke wasbeurt weer opnieuw moet aanbrengen. Haar make up is verkrijgbaar in sprays, mascara’s en poeders. Om een uitgroei bij te werken zijn de spray’s en poeders heel fijn, voor enkele haren kan je beter de mascara gebruiken.

Je grijze haar accepteren

Hoe hard we ook ons best doen om onze grijze coupe te verbergen, er is natuurlijk ook nog een andere optie; accepteren dat je grijze haren hebt. Veel vrouwen vinden dit lastig, het is voor hen een teken dat ze ouder worden. Toch is grijs haar hotter dan ooit! Jonge meiden verven hun haar bewust in grijstinten en ook het imago van grijs haar is een stuk positiever dan 20 jaar geleden (je bent tegenwoordig echt geen oude oma meer met grijs haar;).

via GIPHY

Mocht je besluiten om je haar natuurlijk grijs te laten worden, dan wordt een goede verzorging geadviseerd. Grijs haar is een stuk stugger en droger, en vraagt daarom om meer voeding. Gebruik bij elke wasbeurt een zilvershampoo en conditioner om de gele gloed uit je haar te krijgen. Om het haar extra te voeden kan je eens in de week een masker aanbrengen. Spray je haar ook altijd in met een hair protector vóór het föhnen, stijlen of krullen om beschadigingen te voorkomen.

Nog een laatste tip tegen grijze haren……

Laat grijze haren altijd zitten en trek ze er niet uit. Het is een fabel dat je voor iedere grijze haar die je trekt er 10 terug krijgt, maar het epileren van grijze haren kan wel vervelende gevolgen hebben. Hoe vaker jij een grijze haar eruit trekt, hoe meer het haarzakje beschadigd. Uiteindelijk zal het haarzakje niet meer in staat zijn om een nieuwe haar te laten groeien. Op lange termijn zullen er dan kale plekken ontstaan, en dat is misschien nog wel erger dan die paar grijze haren!