Je wordt ’s ochtends wakker en weet direct hoe laat het is: er zit een grote, rode puist in je gezicht! Je handen jeuken om deze jongen uit te knijpen, maar dat is het slechtste wat je kunt doen. Puisten, of acne, kunnen je flink onzeker maken en je leven terroriseren. Je wil maar één ding:er asap vanaf komen en je grijpt met de snelheid van het licht naar je gezichtsverzorging. Voordat je heel de dag aan deze ontsierende knoeperds zit om ze zo snel mogelijk weg te bonjouren, vertellen wij je wat acne is en wat je tegen die puistjes kan doen.

Wat is acne?

Acne betekent letterlijk jeugdpuistjes, maar het is een hardnekkig fabeltje dat alleen pubers puistjes kunnen krijgen. Sterker nog: hordes volwassenen hebben regelmatig last van puisten! Acne is vaak het gevolg van hormonale veranderingen, die zowel tieners als volwassenen doormaken. De puistjes zitten vaak in het gezicht, maar het kan ook gebeuren dat je rug, borst of schouders onder zitten.

Hoe ontstaat acne?

Je huid zit tjokvol met talgklieren. Dit zijn klieren die een vettige stof, talg, aanmaken. Je huid heeft talg nodig, want het is een natuurlijke beschermer die zorgt dat je huid zacht en soepel blijft. So far, so good. Het wordt pas een probleem als je huid te veel talg aanmaakt. Je talgklieren raken ontstoken door de overproductie van talg. Te veel talg zorgt namelijk voor ophopingen, waardoor er onderhuidse bobbeltjes verschijnen. En die onderhuidse bobbels zijn, je raadt het al, puisten.

Andere oorzaken van acne zijn:

  • Je gebruikt de verkeerde huidverzorgingsmiddelen voor je huidtype. Producten die té agressief zijn voor je huid of die alcohol of parfum bevatten kunnen juist acne veroorzaken.
  • Medicijnen. Je krijgt echt niet direct een uitbraak als je een keer paracetamol neemt, maar sommige medicijnen staan erom bekend dat ze puistjes kunnen veroorzaken. Met name antidepressiva worden direct gelinkt aan acne.
  • Erfelijkheid. Als je ouders of grootouders last hadden (of hebben) van acne, dan is de kans groot dat jij het ook krijgt. Helaas.

Verschillende soorten puistjes

Puistjes komen in verschillende soorten en maten. De een is de ander niet, zeg maar. Wij vertellen je alles over de verschillende soorten puistjes, zodat jij voortaan direct weet waar je mee te maken hebt.

Witte mee-eter

De witte mee-eter is de welbekende rode pukkel met witte kop waar je handen van gaan jeuken. Het lijkt bijna onmogelijk, maar het is beter om hem te laten zitten waar hij zit. De witte mee-eter ontstaat wanneer je poriën en talgklieren verstopt raken. Je huid gaat nog meer talg produceren, met een whitehead als ontsierend gevolg.

Zwarte mee-eter

Zwarte mee-eters vallen niet zo snel op als hun witte tegenhanger, maar dat houdt niet in dat je op deze jongens zit te wachten. Blackheads, zoals ze ook worden genoemd, zijn zwart door oxidatie. Het talg in de verstopte porie heeft gereageerd op het zuurstof in de lucht, waardoor het talg een zwarte kleur krijgt.

Onderhuidse of rode puist

Rode, of onderhuidse, puisten liggen zo diep onder je huid, dat het überhaupt geen zin heeft om een poging tot uitknijpen te wagen. Het werkt net als bij ‘gewone’ acne: je talgklieren produceren te veel talg, waardoor de huid ontstoken raakt. Onderhuidse puisten zijn pijnlijk en je kan er flink onzeker van raken. Natuurlijk wil je asap af van die vervelende dingen, maar het beste is om te wachten tot ze rijp zijn. Anders loop je het risico op het beschadigen van je huid en dat is erger dan een flinke puist.

Steenpuist

Steenpuisten hebben een pijnlijke, rode zwelling op de huid waar een lelijke gele puskop op komt. Bij een steenpuist is niet alleen het talgkliertje, maar ook het haarzakje dieper in je huid ontstoken. Het kost een hoop doorzettingsvermogen, maar het beste is echt om van deze knoeperds af te blijven. You can do it! Vaak breken steenpuisten binnen een week open en ben je er van af. 

Hoe kom je van acne af? 9x tips om van puistjes af te komen

Het is lastig om op te boksen tegen hormonen en nog lastiger om zonder medicijnen van acne af te komen. Toch zijn er een aantal dingen die je kan doen om puistjes zo min mogelijk de kans te geven. Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet.

#1 Reinig je gezicht goed

Puistjes houden niet van een schone huid. Je hoeft echt niet als een gek te gaan schrobben! Door iedere ochtend en avond je huid goed te reinigen met een speciale gezichtsreiniger zorg je dat je poriën schoon blijven. Zo verminder je de kans op ontstekingen en loop je minder risico op het krijgen van een puist. En natuurlijk is het ook belangrijk dat je je make-up ’s avonds goed verwijdert. Zo loop je niet alleen minder kans op vroegtijdige huidveroudering, ook puistjes krijgen minder kans. Het beste is om je gezicht te reinigen met milde en voedende producten en te zorgen dat je ’s avonds alle make-up goed verwijdert. 

-45%

Lancôme Tonique Confort (400ml)

€23,00 €42,00
Beschikbaar bij 10 webshops
-40%

Cerave Schuimende Reinigingsgel Normale tot Vette Huid 473ml

€10,77 €17,95
Beschikbaar bij 8 webshops
-15%

The Ordinary The Clear Set

€13,95 €16,45
Beschikbaar bij 4 webshops
-43%

Shiseido Essentials Clarifying Cleansing Foam 125 ml

€28,49 €50,00
Beschikbaar bij 13 webshops
-22%

Shiseido Men Reiniging

€24,79 €31,59
Beschikbaar bij 6 webshops
-48%

Lancaster Skin Softening Toner 400ml

€17,24 €33,00
Beschikbaar bij 7 webshops
-20%

Eneomey Purify Cleanser 150 ml

€53,20 €66,50
Beschikbaar bij 2 webshops
-28%

Sisley Eau Efficace make-up remover 300 ml

€68,49 €95,00
Beschikbaar bij 9 webshops
-37%

Collistar Two-Phase Make-up Removing Solution Eyes-Lips 200 ml

€16,89 €27,00
Beschikbaar bij 7 webshops
-35%

Shiseido Refreshing Cleansing Water

€21,99 €34,00
Beschikbaar bij 11 webshops
-25%

Sisley Grapefruit Toning Lotion 250 ml

€60,89 €81,00
Beschikbaar bij 10 webshops
-29%

Lancôme Lancome Bi Facil Non-Oily Instant Cleanser 125ml

€24,71 €34,59
Beschikbaar bij 14 webshops
-33%

Cerave Micellair Water 296ml

€8,96 €13,45
Beschikbaar bij 8 webshops

#2 Hydrateer je huid

Een gehydrateerde huid zorgt dat je minder kans loopt op een puist of twee. Een goed gehydrateerde huid hoeft namelijk zelf minder talg aan te maken om de huid soepel te houden, wat het risico op puistjes vermindert. Let er wel op dat je geen producten gebruikt die zeep, alcohol of parfum bevatten! Deze stoffen drogen je huid uit, waardoor je huid meer talg gaat aanmaken. Meer talg betekent verstopte poriën en voor je het weet ben je weer terug bij af.

#3 Drink genoeg water

Two liters of water a day keeps the acne away! Om al je afvalstoffen af te voeren, heeft je lichaam dagelijks 2 liter water nodig.  Als je genoeg water drinkt, worden de afvalstoffen van je huid ook afgevoerd en dit zorgt dat je poriën schoon blijven. En hoe schoner je poriën zijn, hoe minder jij het risico loopt op puistjes. Het is handig om een bidon bij je te dragen als je het lastig vindt om elke dag voldoende water te drinken. Voor je het weet is je bidon leeg en kan je hem weer bijvullen! Doe dit een paar keer per dag en je hebt genoeg water binnen gekregen. Als je water niet zo lekker vindt, dan kan een schijfje citroen of sinaasappel een wereld van verschil maken.

#4 Zorg dat je voldoende slaapt

Het lijkt een open deur, maar een goede nachtrust doet wonderen voor je huid en je humeur. Slapen is niet alleen goed voor je gemoedstoestand, het is ook ontzettend goed voor je huid. Je huid herstelt zichzelf terwijl jij in dromenland bent, zodat jij ’s ochtends opstaat met een perzikzacht velletje.

#5 Eet zo gezond mogelijk

Net als je lichaam heeft je huid voedingsstoffen nodig om zo gezond mogelijk te blijven. Als je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, zal je huid meer talg moeten aanmaken om soepel en zacht te blijven. En het gevolg moge duidelijk zijn: verstopte poriën en daardoor puistjes. Zorg dat je elke dag voldoende groenten, fruit en andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zodat pukkels minder kans maken.

#6 Draai regelmatig een wasje

Om van acne af te komen is het niet alleen belangrijk om je huid goed te reinigen. Regelmatig je beddengoed wassen en schone kleding aantrekken is net zo belangrijk. Elke dag worden je huid en kleding vuil van omgevingsfactoren zoals uitlaatgassen. Als je te lang dezelfde kleding draagt zonder deze te wassen, zorg je dat je poriën verstopt raken met puistjes als gevolg. Daarnaast is het regelmatig wassen van je beddengoed een aanrader als je je puistjes te lijf wil gaan. Een vies hoofdkussen zorgt dat, daar is ie weer, je poriën verstoppen en je huid meer talg aan gaat maken. En we weten wat een overschot aan talg veroorzaakt…

#7 Ga naar de sauna

Naar de sauna gaan is niet alleen ontspannend, een partijtje zweten is ook nog eens goed voor je huid! Het maakt niet uit of je in een droge sauna of in een hete stoomcabine gaat zitten; van beide ga je behoorlijk transpireren, waardoor je poriën open gaan. Je zweet ‘spoelt’ als het ware je poriën schoon, waardoor je minder snel last van puistjes krijgt.

#8 Ga sporten

Van sporten raak je strakker in je vel én een betere doorbloeding. Een goede doorbloeding zorgt dat je huid minder snel extra veel talg aanmaakt, waardoor je minder risico loopt op het ontwikkelen van puisten. Wel is het belangrijk om na het sporten even te douchen. Opgedroogd zweet ruikt niet lekker en verstopt je poriën, waardoor je alleen maar meer puistjes krijgt.

#9 Blijf van je huid af!

Het is heel verleidelijk om lekker te gaan frunniken als je een puistje ontdekt. Een beetje pulken of uitknijpen lijkt een goed idee om zo snel mogelijk van die irritante pukkel af te komen. Toch is dit niet zo handig. Door aan je puistjes te zitten, verspreid je de bacteriën en dit veroorzaakt nog meer puisten. Daarnaast zorgt gepulk aan puisten ook voor ontsierende littekens. Deze tip is makkelijker geschreven gezegd dan gedaan, maar je huid zal je er dankbaar voor zijn.

Bedenk dat iedereen wel eens een puistje of meer heeft. Er zijn maar weinigen gezegend met een flawless huidje van nature, en dat hoeft ook helemaal niet. Goed, er zit een pukkel op je kin. So what? Je bent hartstikke mooi en dikke kans dat niemand, behalve jij, ziet dat er een ontsteking in je gezicht zit. Ease down met smeren, want er iets opsmeren kan er voor zorgen dat je poriën nog meer verstopt raken. Je puist laten helen aan de open lucht is het beste, maar zeker niet het makkelijkste. Mocht je je toch onzeker voelen door die vervelende puist en hem willen camoufleren, dan hebben wij een aantal tips voor je.

  • Een rode puist camoufleer je met groene concealer. Groen en rood staan tegenover elkaar in het kleurenwiel (remember de basisschool?) en het groen neutraliseert het rode van de puist.
  • Nu kan je foundation gebruiken. Een dikke laag make-up is echt niet nodig en verstopt je porien juist. Breng een dun laagje foundation aan en ga voorzichtig over de puist heen.
  • Poeder je gezicht af met een losse poeder en niemand ziet dat jij een ontsierende puist in je gezicht hebt. Vergeet niet om ’s avonds je make-up te verwijderen en je gezicht goed te reinigen!