Gisteravond zat je haar in één woord ge-wel-dig en een wasbeurt kon je prima (nog) een keer overslaan. Totdat je de volgende ochtend in de spiegel kijkt: je hebt vet haar. Aangezien jij met deze vette lokken niet de deur uit gaat, trek je last-minute nog álles uit de kast om het te verdoezelen. Maar wat kan je eigenlijk het beste doen tegen vet haar? Met deze 10x tips voorkom je vet haar en daarmee ook een hoop ochtendstress!

Wat is vet haar?

Allereerst: wat is vet haar eigenlijk? Als je vet haar hebt gaat je haar vaak extreem glimmen en voelt het plakkerig aan. Soms kan het ook een beetje muffig gaan ruiken. Iedereen heeft wel eens last van vet haar en het wassen van je haar wordt als ideale oplossing gezien om er van af te komen.

Hoewel er vaak gedacht wordt dat je haar vies is als het vet is, klopt dit niet. Vet haar ontstaat doordat je hoofdhuid te veel talg afscheidt. Het aanmaken van talg is een natuurlijk proces van het lichaam om je te beschermen tegen infecties en bacteriën. Talg is dus zeker niet slecht, maar wanneer je hoofdhuid te veel talg aanmaakt, kun je last krijgen van een vette hoofdhuid en vet haar.

Oorzaken vet haar

Te veel talg aanmaken gebeurt vaak niet zomaar. Er kan zelfs een achterliggende reden zijn waarom jij zo snel vet haar hebt. Van deze oorzaken weten we in ieder geval zeker dat het invloed kan hebben op je talgproductie:

  • Erfelijkheid. Een overmatige talgproductie is erfelijk belast en kan over worden gegeven van generatie op generatie.
  • Stress. Doorga jij een stressvolle periode? Grote kans dat dit de oorzaak is van je vette haar.
  • Menstruatie. Tijdens je menstruatie kan je meer last hebben van vet haar dan tijdens de rest van je cyclus.
  • Pubertijd. Er verandert veel tijdens de pubertijd en ook vet haar kan helaas een vervelend bijverschijnsel zijn.
  • Zwangerschap. Ben je zwanger en heb je vaker last van vet haar dan voorheen? Gelukkig is het vaak na je zwangerschap weer (snel) over.
  • Overgang. Tijdens de overgang kan de hoofdhuid meer talg aan gaan maken met snel vet haar tot gevolg.
  • Hogere temperatuur. In de zomermaanden heb je sneller vet haar dan in de wintermaanden.
  • Veel vet eten. Krijg je dagelijks een hoge dosis vet binnen, dan kan dit ook vet haar veroorzaken. Geen zorgen, zo af en toe een frietje kan echt geen kwaad!

Is één van bovenstaande de oorzaak van jouw vette haren? Probeer er wat aan te doen! Nu gaat dat natuurlijk niet altijd bijvoorbeeld bij een zwangerschap of de pubertijd. Maar andere oorzaken als stress en te veel vet eten kan je natuurlijk wel aanpakken!

Wat de doen tegen vet haar?

Als je haar maar goed zit! En dat is helaas vaak niet het geval met een vette coupe ;). Wil je liever vet haar voorkomen? Met deze tips tegen vet haar voorkom je extreem glanzende en kleverige lokken!

#1 Gebruik minder shampoo

Het liefst was je je haar met zoveel mogelijk shampoo, omdat het dan voor jouw idee lekker schoon wordt. Toch geldt bij shampoo less=more. Eigenlijk heb je maar heel weinig nodig en hoeft shampoo helemaal niet te schuimen om het haar goed schoon te krijgen. Om vet haar te voorkomen kan minder shampoo gebruiken dan ook een echte aanrader zijn. Nog beter: je haar wassen met alleen water!  

via GIPHY

#2 Gebruik een shampoo voor vet haar

Heb jij vaak last van vet haar? Dan is een shampoo voor vet haar een echte musthave! Alle shampoos lijken voor jou misschien hetzelfde, want ze maken allemaal je haar schoon, right? Toch zorgt een shampoo voor vet haar ervoor dat er minder talg geproduceerd wordt. Gebruik je deze shampoo langere tijd, dan zal je dus steeds minder snel last hebben van vet haar.

#3 Was je haar niet te vaak

Iedere dag je haar wassen is uit den boze als je vet haar wil voorkomen. Was je je haar te vaak, dan stimuleer je de talgproductie met vet haar tot gevolg. Was je haar juist liever niet vaker dan drie keer per week.

#4 Was je haar op minder hoge temperatuur

Douche met de kraan een tikkeltje minder warm kan al de oplossing zijn om vet haar te voorkomen. Nu hoef je echt geen ijskoude douche te nemen, maar zorg in ieder geval dat je je haar niet wast met water dat warmer is dan 35 graden. Net zoals dat je in de zomer vaker last hebt van vet haar, zorgt ook douchen met warm water sneller voor vette lokken.

via GIPHY

#5 Spoel shampoo goed uit

Een snelle wasbeurt lijkt vaak de oplossing om je haar minder vet te laten ogen, maar op de lange termijn kan dit juist averechts werken. Zeker als je je haar na het wassen niet goed uitspoelt en er shampoo-resten achterblijven. Doe in dit geval liever een paar minuten langer over het wassen van je haar en zorg dat je je haar goed uitspoelt.

#6  Gebruik alleen conditioner in de punten van je haar

Nat maken, shampoo, uitspoelen, conditioner, uitspoelen, drogen: it’s all about the routine! Conditioner is nu eenmaal onderdeel van je haar wassen, maar gebruik het liever alleen in de punten van je haar. Breng je conditioner ook aan op de hoofdhuid, dan kan het laagje talg worden aangetast en snel vet haar veroorzaken.

#7 Vermijd een föhn, stijltang en krultang

Breng jij na het wassen je haar in model met een föhn, stijltang of krultang? Dan ziet je coupe er vast prachtig uit, maar grote kans dat je het een dag later alwéér vet haar hebt. Door de warmte van deze stylings apparaten al je haar sneller vet ogen. Laat je haar daarom liever drogen aan de lucht of droog het met de föhn op een hele lage temperatuur.

via GIPHY

#8 Verschoon regelmatig je kussensloop

Nachtenlang lig jij met je haar op je kussensloop te woelen. Best logisch dat na een paar dagen alle vetten van je huid en haar hierin trekken. Door je kussensloop regelmatig (minimaal één keer per week) te verschonen, voorkom je dat deze ingetrokken vetten de weg naar jouw schone haar vinden! Daarnaast is een zijden kussensloop aan te raden: niet zozeer omdat het vet haar voorkomt, maar wel omdat het je haar in een mooiere conditie houdt!

#9 Draag je haar vast in een staart of knot

Door de dag (en nacht) heen komt je haar regelmatig in aanraking met wrijvingen, waardoor je haar wat talg oppikt van je hoofdhuid. Door je haar vast te dragen in een staart of een knot verminder je het aantal wrijvingen. Draag daarom je haar het liefst vast, zowel overdag als in de nacht!

#10 Raak je haar zo min mogelijk aan

Last, but not least: raak je haar zo min mogelijk aan. Door de hele dag aan je haar te friemelen wordt het sneller vet. Blijf daarom zo veel mogelijk van haar af, hoe lastig dit ook is! Draag het vast en vermijd kapsels die je steeds uit je gezicht moet verwijderen.

via GIPHY

Vet haar verbergen

Geen tijd om op de langere termijn vet haar te voorkomen? Dan kan je altijd nog je vette haar verbergen! Je haar wassen is absoluut niet altijd nodig! Werk je vette haar in no-time weg met deze simpele trucs!

  • Gebruik droogshampoo
    Geloof ons, droogshampoo is je beste vriend als je eenmaal ontdekt hebt hoe fijn dit spul is. Spuit wat droogshampoo op de aanzet van je vette haar en wrijf het zachtjes uit. Dag vette coupe, hallo volume en schoon haar! Geen droogshampoo in huis? Met babypoeder krijg je ook alle vettigheid uit je haar (en kleding!).
  • Draag je haar in een staart of knot
    Binnen een minuut verberg je je vette haren door een staart of een knot te maken. Niet alleen heel praktisch, ook helemaal fashionable!
  • Draag een muts, hoed of pet
    Steel de show met jouw nieuwe hoofddeksel! Iedereen denkt dat jij je helemaal hebt verdiept in de laatste trends en jij hebt de ideale manier gevonden om je vette haar te verbergen.
  • Maak een schuine scheiding
    Vergeet de midden scheiding als je haar vet is, draag je haar eens in een schuine scheiding! Je vette haar is hierdoor een stuk minder opvallend.