Een feestje dat nét iets later werd dan gepland of de hele nacht je favoriete serie gebingwatched. Hoe gezellig de avond ook was, de ochtend beginnen met flinke wallen onder je ogen is alles behalve fijn. Jezelf in de spiegel aankijken met van die vochtzakjes is al ingewikkeld, laat staan dat je ermee over straat moet. Geen denken aan. Er is maar één ding waar jij op dat moment behoefte aan hebt: de beste tips om van je wallen af te komen!

Hoe ontstaan wallen?

Voordat we je tips geven over wat te doen tegen wallen, is het eerst handig om te weten hoe wallen ontstaan. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Bij wallen denk je vaak als eerste aan een gebrek aan slaap, maar er zijn meer oorzaken die voor wallen kunnen zorgen.

  • (Over)vermoeidheid
    Onvoldoende slaap is volgens RTLnieuws de grootste boosdoener bij het krijgen van wallen. Wanneer jij in dromeland bent, voert je lymfesysteem vocht en afvalstoffen af. Om al het vocht en de afvalstoffen af te voeren is een normale nachtrust, tussen de zeven en acht uur, wenselijk. Slaap je korter? Dan is de kans aanwezig dat achtergebleven vocht en afvalstoffen zich ophopen onder je ogen.
  • Roken en (overmatig) gebruik van alcohol, drugs en cafeïne
    Het drinken van veel alcohol,- en cafeïne houdende dranken kan leiden tot een uitgedroogde huid, met wallen als eventueel gevolg. Anderzijds hebben alcohol en cafeïne een nadelig effect op je slaapritme. Ook het roken van sigaretten zorgt dat je huid minder goed doorbloed. Je maakt bovendien minder collageen aan, welke noodzakelijk is voor een soepele en stevige huid.
  • Onvoldoende drinken
    Het drinken van minimaal anderhalf liter water per dag is essentieel als je wallen wil voorkomen. Voldoende water drinken zorgt ervoor dat je lichaam het vocht goed kan afvoeren. Drink je minder dan de aanbevolen anderhalve liter, dan kan je lichaam juist vocht vasthouden. Ook onder je ogen.
  • Verkeerd voedingspatroon
    Vergeet die zak patat, of baggervette pizza, ga voor een banaan of groene smoothie! Een verkeerd voedingspatroon kan namelijk wallen veroorzaken. Zo af en toe een vette hap kan natuurlijk geen kwaad, maar zorg ook dat je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt voor een sprankelende huid. Zo heeft vitamine A effect op het herstellende vermogen van de huid en draagt vitamine C bij aan de aanmaak van collageen. Ook zout of zoute voedingsmiddelen kan je maar beter met mate eten; deze zorgen dat je meer vocht vasthoudt.
  • Stress
    Stress kan één van de veroorzakers van wallen zijn. Spanningen binnen je gezin of op werk kunnen leiden tot nachten lang wakker liggen, piekeren en ongezonde voedingskeuzes. Zeker als je langdurig last hebt van stress kan ook de conditie van je huid verslechteren en krijg je bijvoorbeeld wallen onder je ogen. Om de wallen te verminderen, zal je uiteindelijk het oorspronkelijke probleem moeten aanpakken. Het is daarom aan te raden om bij langdurige stress contact op te nemen met je huisarts.
  • Genetische bepaling 
    Soms heb je gewoon pech en ligt het ontstaan van jouw wallen aan je genetische aanleg. Helaas is hier weinig aan te veranderen, en de meeste trucjes om je wallen te laten verdwijnen werken dan ook niet. Wel kan je je wallen weg werken met make-up. Heb je erg veel last van wallen en belemmerd dit je in het dagelijks leven? Dan kan je een cosmetische ingreep overwegen.

Wat is het verschil tussen wallen en donkere kringen?

Wallen, donkere kringen, is dat niet één pot nat? Dat denkt vrijwel iedereen, maar er is toch echt een verschil. Bij wallen heb je het namelijk over de zakjes die ontstaan als vocht zich ophoopt onder de ogen. Donkere kringen herken je aan de blauwpaars kleurige waas onder je ogen, veroorzaakt door kleine bloedvaatjes die door de huid heen schijnen. De meeste mensen verwarren deze termen, en bedoelen vaak donkere kringen als ze het over wallen hebben. 

via GIPHY

Wat te doen tegen wallen?

Word je wakker met enorme wallen onder je ogen en wil je zo écht niet over straat? Geen probleem, want we hebben alle tips en tricks voor je verzameld om je wallen te verminderen en weg te werken. Zo kan jij toch gewoon fris en fruitig de deur uit!

Wallen verminderen

Om je wallen te verminderen is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Je wil uiteindelijk zo min mogelijk wallen ontwikkelen, dan hoef je namelijk ook niet alles uit de kast te halen om ze te camoufleren. Je hebt net gelezen hoe wallen ontstaan. De beste tip die we je kunnen geven om wallen te verminderen is om zo gezond mogelijk te leven. Slaap je slecht? Heb je stress? Eet je ongezond? Rook of drink te veel ? De beste manier om je wallen te verminderen is door je probleem aan te pakken. Zorg dat je voldoende nachtrust krijgt, gemiddeld tussen de 7 en 9 uur per nacht. Eet gezond volgens de schijf van 5, stop met roken en drink met mate. Heb je hier hulp bij nodig? Stoppen met roken hulpmiddelen kunnen helpen, maar ook je huisarts kan je begeleiden op weg naar een gezonde levensstijl.

Wallen wegwerken

Als die wallen er eenmaal zitten, wil je maar één ding; dat ze zo snel mogelijk weer weg gaan. De wallen helemaal laten verdwijnen kan alleen door een ooglidcorrectie door een plastisch chirurg, maar met wat handige trucs en de juiste make-up kom je een heel eind!

#1 Koelen van je huid

 De wallen onder je ogen wegwerken en minder laten opvallen kan goed door je huid te koelen. De kou maakt de zwelling kleiner en de wallen minder zichtbaar. Koelen kan met een icepack (met theedoek erom!), zoals je dat ook doet als je je enkel hebt verstuikt. Heb je geen icepack in huis? Gelukkig zijn er genoeg huis,-tuin en keukenmiddeltjes om mee te koelen. Gebruik bijvoorbeeld een bevroren lepel om op de wallen te leggen, plaats een schijfje komkommer of aardappel op de oogleden of behandel de zakjes onder je ogen met een afgekoeld (kamille)theezakje. Vervolgens relax je 10 minuutjes en tadá; de wallen zijn een stuk minder!

#2 Hydrateer van binnenuit

Dat het drinken van voldoende water goed is voor geest en lichaam weten we eigenlijk al lang en ook je huid zal er flink van profiteren. Een goede hydratie van binnenuit is belangrijk bij het werkwerken van wallen. Voorkom vochtophopingen en drink minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag. Zorg dat je altijd een bidon of waterfles bij de hand hebt. Zo voorkom je dat je aan het einde van de dag te weinig gedronken hebt!

#3 Anti-wallen crème

Smeren, smeren en nog eens smeren, met een anti-wallen crème kunnen de zakjes onder je ogen flink verminderen. De werking van dit soort crèmes worden door velen in twijfel getrokken en een direct resultaat zal je in de meeste gevallen ook niet zien. Maar een anti-wallen crème speciaal voor de ogen kan wel de tere huid soepeler maken en fijne lijntjes tegengaan. Smeer je dagelijks een speciale oogcrème tegen wallen, dan zal je na een tijdje merken dat je minder vaak wakker wordt met zakjes onder de ogen. Nog een laatste tip: bewaar je anti-wallen crème in de koelkast, dan heeft het ook nog eens een verkoelend effect.

-18%

Clinique Behandeling voor Ogen

€28,72 €35,00
Beschikbaar bij 6 webshops
-38%

Estée Lauder Re-Nutriv Ultimate Lift Regenerating Youth Eye Creme 15 ml

€120,99 €195,00
Beschikbaar bij 6 webshops
-16%

Estée Lauder ESTÉE LAUDER Advanced Night Repair Eye Supercharged

€41,99 €49,98
Beschikbaar bij 11 webshops
-29%

Peter Thomas Roth Instant Firmx Eye (30ml)

€30,00 €42,00
Beschikbaar bij 4 webshops
-13%

Dior Hydra Life Cooling Hydration Sorbet eye gel 15 ml

€43,49 €49,79
Beschikbaar bij 5 webshops
-20%

Vichy Liftactiv Supreme Oogverzorging tegen Rimpels 15 ml

€20,32 €25,40
Beschikbaar bij 7 webshops
-49%

Filorga NCEF-Reverse Eyes Dames 15 ml

€44,10 €87,29
Beschikbaar bij 7 webshops
Scherp geprijsd

Shiseido Vital Perfection Uplifting & Firming Eye Cream 15 ml

€53,90
Beschikbaar bij 10 webshops
-23%

Estée Lauder Advanced Night Repair Eye Set

€55,99 €73,00
Beschikbaar bij 3 webshops
-20%

Biotherm Force Supreme Homme Eye Care 15 ml

€44,00 €55,00
Beschikbaar bij 10 webshops
-50%

L'Oréal Paris L’Oréal Paris Revitalift Laser X3 Verbeterende Oog

€17,99 €35,99
Beschikbaar bij 3 webshops
-32%

Vichy Mineral 89 Ogen 15ml

€15,01 €21,95
Beschikbaar bij 6 webshops
-16%

Remescar Wallen&donkere Kringen Tensor Tube 8ml Nf

€31,78 €37,99
Beschikbaar bij 3 webshops
Scherp geprijsd

Lancôme Rénergie Oogcrème 15 ml

€49,99
Beschikbaar bij 8 webshops
Scherp geprijsd

Biotherm Aquasource Total Eye Revitalizer 15 ml

€23,50
Beschikbaar bij 15 webshops

#4 Concealer om wallen te camoufleren

Direct resultaat zien bij het wegwerken van je wallen? Dan is een concealer je beste vriend! Een concealer is ideaal voor het camoufleren van oneffenheden op de huid. Niet alleen vallen door een concealer je wallen minder op, ook worden eventuele donkere kringen onder je ogen vrijwel onzichtbaar. Breng de concealer aan over je foundation voor het beste resultaat en kies een teint die goed bij je eigen huidskleur past. Wil je ook de blauwpaarse waas onder je ogen wegwerken? Een concealer met een roze of oranje ondertoon dekt dan het beste.

-16%

Bareminerals Original Liquid Mineral Concealer Very Fair 0.5C 6 ml

€22,99 €27,50
Beschikbaar bij 4 webshops
-20%

It Cosmetics Bye Bye Under Eye Concealer 25.0 Medium Natural

€22,00 €27,50
Beschikbaar bij 5 webshops
-9%

Maybelline Instant Anti Age Eraser Concealer 07 Sand 6,80 ml

€9,09 €10,00
Beschikbaar bij 10 webshops
-40%

Maybelline New York - Instant Anti-Age Perfector 4-in-1

€9,49 €15,69
Beschikbaar bij 9 webshops
-21%

Lancôme Lancome Effacernes Longue Tenue Softening Concealer SPF30

€29,33 €36,97
Beschikbaar bij 11 webshops
-29%

Lancôme Effacernes Concealer 02 Beige Sable

€29,00 €41,00
Beschikbaar bij 10 webshops
-5%

Maybelline Instant Anti Age Eraser Concealer 01 Light 6,80 ml

€9,49 €10,00
Beschikbaar bij 11 webshops
-40%

Maybelline New York - Instant Anti-Age Perfector 4-in-1

€9,49 €15,69
Beschikbaar bij 7 webshops
Scherp geprijsd

Sisley Phyto Cernes Eclat Nr. 3 15 ml

€54,90
Beschikbaar bij 9 webshops
-22%

Babor 605304 MAKE UP 3D Firming Concealer

€19,30 €24,90
Beschikbaar bij 3 webshops
-21%

Sisley Eye Concealer With Botanical Extracts 001 15 ml

€58,99 €74,50
Beschikbaar bij 11 webshops
-26%

Sisley Phyto CernesÉclat Eye Concealer 1.5 15 ml

€65,79 €88,50
Beschikbaar bij 6 webshops
-30%

Sisley Stylo Correct Concealer N°0 1,7 gram

€36,89 €53,00
Beschikbaar bij 6 webshops
-30%

Sisley Stylo Correct Concealer N°2 1,7 gram

€36,99 €53,00
Beschikbaar bij 6 webshops
-28%

Sisley Stylo Correct Concealer N°4 1,7 gram

€37,99 €53,00
Beschikbaar bij 6 webshops

#5 Wallen masseren

Op een simpele en rustgevende manier het overtollige vocht onder je ogen afvoeren kan door de wallen te masseren. Leg twee vingers op de wallen met je vingertoppen richting je neus. Sluit je ogen en wrijf in een soort strijkende beweging richting de jukbeenderen. Voor het beste resultaat herhaal je deze beweging een paar keer. Doe het wel met beleid en ga niet als een gek heen en weer wrijven, dat kan de wallen juist verergeren. Het vocht wrijf je als het ware uit de zakjes, waardoor de zwelling afneemt. Je kan tijdens het masseren van je wallen eventueel een oogcrème gebruiken als je dat prettig vindt.

Helpt vaseline tegen wallen?

Er wordt vaak gezegd dat het smeren van vaseline helpt tegen wallen, maar is dat wel echt zo? Vaseline staat bekend om het hydraterende effect op de huid en ook bij wallen zou het volgens velen de vochtzakjes onder de ogen verminderen. Er zijn alleen ook een aantal nadelen: het smeren van vaseline op je wallen kan leiden tot eczeem en vervelende oogirritaties.

Ook zou volgens menig Hollywood -ster aambeienzalf helpen tegen wallen. De wallen worden tijdelijk weg gewerkt doordat de zwelling onder de ogen vermindert. Maar ook aambeienzalf heeft vervelende bijwerkingen; het kan de huid onder de ogen irriteren, laten opzwellen en je kan problemen krijgen met je zicht. Experts waarschuwen hiervoor; gebruik liever geen middelen tegen wallen die niet geschikt zijn voor je ogen!