Een foundation in een verkeerde kleur of met een verkeerde finish, het is als mascara op je lippen smeren. Met andere woorden: doe het niet! Maar ook een foundation gebruiken om je gezicht meer kleur te geven is een echte no-go. Een foundation maakt je gezicht egaler en camoufleert donkere plekjes en oneffenheden. Mits je de juiste foundation gebruikt. Een foundation kiezen die het beste bij jou past is dan ook essentieel. Het is de basis van je make-up en iedere visagiste weet dat als de basis goed is, je make-up niet meer kan mislukken. Met deze handige foundation guide krijg jij antwoord op je ultieme make-up vraag: welke foundation past bij mij?

Welke soorten foundation bestaan er?

Bij foundation bestaat er helaas geen one size fits all. Welke foundation bij jou past is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder je huidtype en huidskleur. In de foundation guide leggen we je eerst uit welke soorten foundation er allemaal bestaan, zodat jij straks precies weet waar je op moet letten.

Foundation varianten

Foundation is verkrijgbaar in verschillende varianten, waarvan vloeibare foundation waarschijnlijk de bekendste is. Vloeibare foundation is geschikt voor vrijwel ieder huidtype, maar er zijn ook alternatieven. Andere varianten foundation zijn bijvoorbeeld makkelijker aan te brengen of handig mee te nemen in je handtas. De meest voorkomende varianten zijn:

  • Vloeibare (liquid) foundation 
  • Mousse foundation
  • Stick foundation
  • Losse poeder foundation
  • Compacte poeder foundation
  • Crème foundation

Hoewel BB cream geen foundation is, hebben beide producten wel dezelfde werking. BB cream geeft een lichte dekking en werkt extra hydraterend.

Foundation op waterbasis of op oliebasis

Afhankelijk van je huidtype kies je een foundation op waterbasis of op oliebasis. Foundation op waterbasis laat de huid beter ademen, maar het voedt de huid minder. Een foundation op oliebasis zorgt daarentegen dat je huid niet uitdroogt en smeert makkelijk uit. Het nadeel van foundation op oliebasis is dat het voor sommige huidtype te vet kan zijn.

via GIPHY

Dekking van foundation

Foundation is verkrijgbaar met verschillende soorten dekkingen. Welke dekking bij jou past is een smaakkwestie, maar heeft ook te maken met je huidtype. Je hebt de keuze uit een:

  • Transparante dekking
    Een foundation met een transparante dekking wordt meestal gebruikt als je van jezelf al een egale huid hebt. Deze dekking verhult kleine oneffenheden, maar zorgt vooral voor een natuurlijke look, waarbij je nauwelijks ziet dat je foundation draagt.
  • Semi- dekking
    Een semi-dekkende foundation camoufleert wat kleine oneffenheden, maar laat sproeten en moedervlekken wel zichtbaar. Deze dekking is ideaal als je wat kleine puistjes, rode vlekjes of andere oneffenheden wil wegwerken en nog steeds wil genieten van een natural look.
  • Volledige dekking
    Een foundation met een volledige dekking camoufleert al je oneffenheden en vlekjes. Deze dekking geeft je een egale look, waarbij ook sproetjes en moedervlekken worden weggewerkt. Daarentegen geeft een full-coverage foundation vaak geen natuurlijke look.

Finish van foundation

De finish van je foundation is minstens net zo belangrijk als de dekking en de kleur. Toch wordt de finish vaak vergeten tijdens het kopen van een foundation. Je hebt keuze uit een natuurlijke, matte of glanzende finish.

  • Natuurlijk finish
    Een foundation met een natuurlijke finish past het beste bij jouw eigen textuur van de huid. Het geeft een frisse look en voorkomt een maskereffect.
  • Matte finish
    Een foundation met een matte finish is ideaal om de glanzende zones in je gezicht te camoufleren. Het geeft een egale teint met een natuurlijke look en feel.
  • Glanzende finish
    Een foundation met een glanzende finish laat je huid shinen en geeft je een mooie zomerse glow. Lange tijd waren glanzende foundation not done, maar sinds een aantal jaar beleeft deze variant een comeback.

Niet-comedogene foundation

Zie je op de verpakking van je foundation niet-comedogeen staan? Dan kan je de foundation met een gerust hart kopen, ongeacht je huidtype. Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat de foundation je poriën niet (of minder) verstoppen. Hierdoor kan de huid gewoon ademen en voorkom je vervelende mee-eters. Vaak zitten er in niet-comedogene foundations ook minder chemische stoffen, zodat make-up niet slecht voor je is

Welke foundation past bij mij?

Het is je inmiddels wel duidelijk dat een foundation kiezen die bij je past niet even snel gepiept is. Willekeurig een foundation uit het rek pakken omdat het flesje er zo leuk uit ziet zit er niet bij. De perfecte match tussen jouw huid en een foundation is noodzakelijk. We leggen je uit welke foundation het beste bij jouw huidtype past.

Foundation voor de droge huid

Een droge huid kan vaak wat extra hydratatie gebruiken, kies daarom een foundation op oliebasis. Een vloeibare of mousse foundation met een natuurlijke of glanzende finish staat jou fantastisch. Kies vooral geen stick- of poederfoundation met een matte finish, deze zijn moeilijk uit te smeren en benadrukken de droge zones van je gezicht. Om je huid extra te hydrateren kan je je foundation ook mengen met een dagcrème of een BB cream gebruiken. Bij een droge huid breng je je foundation het beste aan met een vochtig make-up sponsje of een beautyblender.

Foundation voor de vette of gemengde huid

Heb jij een vette of gemengde huid? Dan is een foundation op waterbasis de perfecte match voor jou. Een vloeibare foundation of een poederfoundation werkt goed bij jouw huidtype. Daarnaast kan je ook voor een stickfoundation kiezen, hoewel deze een stuk lastiger uit te smeren is. Gebruik de stickfoundation liever alleen op de vette zones van je gezicht om deze extra te camoufleren. Een foundation met een matte finish is een must bij jouw huidtype, een glanzende finish benadrukt de vette huid juist.

Foundation voor de onzuivere huid

Last van puistjes, acne en mee-eters? De belangrijkste tip die we je bij dit huidtype kunnen geven is less=more. Een dun laagje van een foundation op waterbasis is al meer dan voldoende. Hoewel je met een onzuivere huid al snel geneigd bent om veel make-up te gebruiken, is het beter om de huid niet dicht te smeren. Gebruik een lichte vloeibare foundation als basis en stip de ergste puistjes aan met een concealer om deze te camoufleren. Een niet-comedogene foundation is wenselijk bij een onzuivere huid.

De reiniging van je gezicht is bij een onzuivere huid extreem belangrijk. Maak iedere dag je gezicht goed schoon als je make-up gebruikt.  

Foundation voor de oudere huid

Een rijpere huid hoort bij het ouder worden, daar is niks mis mee, maar je wil lijntjes en rimpels niet benadrukken met je make-up. Een mousse foundation of een licht dekkende vloeibare foundation  met een natuurlijke finish zijn een goede optie. Kies in ieder geval niet voor een poederfoundation met een matte finish, deze blijft in de lijntjes hangen. Een foundation bij een oudere huid hoef je in principe niet af te poederen. Mocht je de foundation toch willen fixeren, gebruik dan een transparante poeder.

Foundation voor de gevoelige huid

Wil je een foundation die past bij jouw gevoelige huid? Ga voor een lichte en niet-comedogene foundation. Net als bij de onzuivere huid is het ook bij de gevoelige huid van belang dat de huid kan blijven ademen. Een dun laagje met een lichte foundation of een BB cream is daarom het meest geschikt. Vermijd hoge concentraties alcohol: hoe hoger de alcohol op de ingrediëntenlijst, hoe meer er in de foundation verwerkt is. Ook kan je beter kiezen voor een foundation zonder parfum, propyleenglycol en lanoline. Daarnaast is hygiëne topprioriteit bij een gevoelige huid. Kies bijvoorbeeld liever een potje dan een flesje met een pompje en maak kwasten en sponsjes altijd goed schoon.

Ben je gevoelig voor allergieën? Probeer dan eens een hypoallergene foundation. Hypoallergeen is geen beschermde term en fabrikanten staat het vrij om deze term te gebruiken. Let daarom altijd goed op de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat de foundation bij jou past. 

Welke kleur foundation past bij mij?

Eenmaal de juiste soort foundation gevonden, heb je nog maar één vraag: welke kleur past bij mij? De meeste merken bieden hun foundation aan in allerlei huidskleuren, van heel licht tot heel donker en alles daar tussenin. Om te voorkomen dat je straks met een oranje gezicht rondloopt is het goed om eerst naar de ondertoon van je huid te kijken.

Om de ondertoon van je huid te ontdekken kan je naar de aderen in de pols kijken. Zijn ze groenig van kleur? Dan ben je een warm kleur type en heeft je huid een gele ondertoon. Kies een foundation met een gele ondertoon. Deze herken je vaak aan de letter W achter het kleurnummer.

Zijn je aderen eerder paars/blauw van kleur? Dan behoor je tot de koele kleurtypes. Je hebt een roze ondertoon van de huid en een foundation met een roze ondergrond past jou het beste. Deze foundations worden gekenmerkt door de letter C achter het kleurnummer.

Heb jij geen uitgesproken roze of gele ondertoon en zijn je aders zowel paars/blauw als groen? Dan ben je een neutraal kleurtype. Wat betreft een foundation past een kleurnummer met de letter N jou het beste.

De beste plek om de juiste kleur foundation te testen is op de kaaklijn. Breng een drupje foundation aan en blend het goed. Is de foundation verdwenen? Dan heb je de juiste kleur te pakken! 

Foundation in de sale kopen

Aan een goede foundation hangt meestal ook een aardig prijskaartje. Merken als Rimmel, L'oréal en Maybelline bieden foundation aan tegen een gunstige prijs, maar wil je jezelf verwennen met een foundation van een Chanel, Dior of Lancôme? Dan is het handig om je foundation in de sale te shoppen! Maar misschien nog wel de belangrijkste tip die we voor je hebben: shop geen foundation omdat het goedkoop is, maar echt omdat het product goed bij je past!