Zodra het zonnetje schijnt trekken we massaal naar buiten om te gaan hardlopen. Dat is niet zo gek, want hardlopen is hartstikke goed voor je. Maar daarbij is het wel belangrijk dat je hardloopschoenen goed zitten en fijn lopen. Let er tijdens het kopen van je nieuwe hardloopschoenen op dat je ongeveer een duim speling hebt tussen je hiel en de schoen. Als je op zoek bent naar hardloopschoenen van een specifiek merk, dan is het handig om te weten of het merk groot of juist klein valt. Bekijk daarom de tab hoe hardloopschoenen per merk vallen.   

Hoe moeten hardloopschoenen zitten?

Hardlopen op verkeerd passende schoenen is hét recept voor blessures. Om er zeker van te zijn dat je op de juiste hardloopschoenen gaat hardlopen, moet je ervoor zorgen dat de schoen goed past. Wij vertellen je hoe hardloopschoenen moeten zitten.

  • Je hiel moet niet muurvast, maar ook niet te los zitten. Je hiel zit goed in de schoen, wanneer je je voet vrij gemakkelijk uit een niet strak geveterde schoen kan halen.
  • De bovenkant van de schoen moet precies passen en stevig aanvoelen rond je voet. Als je druk rond je voet voelt, dan zit de schoen te strak en heb je meer ruimte nodig.
  • Het breedste deel van je voet moet ongeveer een halve centimeter speling hebben. Je voorvoet moet dus beide kanten op kunnen bewegen zonder dat je over de rand van de binnenzool gaat.
  • Schuif tijdens het passen je voet helemaal naar voren, zodat je tenen de voorkant raken. Past je duim precies tussen je hiel en de schoen? Dan is de maat goed. Past hij niet, dan moet je een maatje groter. Passen er meer vingers bij? Dan moet je juist een maatje kleiner.


Let op: het is belangrijk om je hardloopschoenen regelmatig te vervangen. Hoelang je hardloopschoenen meegaan hangt van verschillende factoren af. Hardlopen op versleten hardloopschoenen is vragen om nare blessures en andere ongemakken!

Hardloopschoenen een maat groter?

Tijdens je training zwellen je voeten op vanwege een betere doorbloeding en vochtophoping. Hierdoor is het in de meeste gevallen beter om een halve tot een hele maat groter te bestellen dan je gebruikelijke maat. Maar schaf niet zomaar klakkeloos een maatje groter aan. Schoenmaten van verschillende merken komen namelijk niet overeen en binnen een merk kan de maat zelfs per model verschillen. Kijk dus altijd goed naar de bijhorende maattabel of pas de schoenen in de winkel.

Welke maat hardloopschoenen?

De maat van hardloopschoenen kan per merk verschillen: het ene merk valt groot, het andere juist klein. In ieder geval raden we je af om je reguliere schoenmaat te kopen! Als je al hardloopschoenen hebt van een bepaald merk, dan kan je ervan uitgaan dat je maat bij een volgend paar hetzelfde blijft. Wil je van merk switchen of ben je een beginnende hardloper? Gebruik dan onderstaande maattabel, zodat je precies weet welke merken groot of klein vallen en welke maat hardloopschoenen je nodig hebt.

Merk Advies Uitleg advies
Adidas +1,5 Valt klein. Neem anderhalve maat groter dan je reguliere schoenmaat.
Asics +1,5 Valt klein. Neem anderhalve maat groter dan je reguliere schoenmaat.
Brooks +1,5 Valt klein. Neem anderhalve maat groter dan je reguliere schoenmaat.
Hoka One One 0 Valt normaal. Kies je reguliere schoenmaat.
Mizuno +1 Valt klein. Neem één maat groter dan je reguliere schoenmaat.
New Balance +1,5 Valt klein. Neem anderhalve maat groter dan je reguliere schoenmaat.
Nike +1 Valt klein. Neem één maat groter dan je reguliere schoenmaat.
Puma +1 Valt klein. Neem één maat groter dan je reguliere schoenmaat.
Saucony +2 Valt klein. Neem twee maten groter dan je reguliere schoenmaat.
Under Armour +1 Valt klein. Neem één maat groter dan je reguliere schoenmaat.


Ontdek de beste deals voor hardloopschoenen

-40%

ASICS GEL-CONTEND 8

€45,00 €75,00
Beschikbaar bij 2 webshops
-40%

On Cloudventure Heren

€95,95 €159,95
Beschikbaar bij 3 webshops
-21%

Nike Metcon 9 grey black cross training shoes

€110,99 €140,00
Beschikbaar bij 4 webshops
-50%

ASICS GEL-GLYDE 3 MX

€65,00 €130,00
Beschikbaar bij 2 webshops
-36%

ASICS Gel Cumulus 24 Heren

€101,95 €159,95
Beschikbaar bij 2 webshops
-60%

ASICS GEL-Kayano 29 Heren

€79,00 €199,95
Beschikbaar bij 6 webshops
-30%

Puma Pwrframe Tr 3 Trainingsschoenen Voor Dames

€62,95 €89,95
Beschikbaar bij 3 webshops
Scherp geprijsd

ASICS Nimbus 24 Hardloopschoen voor op de weg voor Mannen

€102,40
Beschikbaar bij 4 webshops