Ik ga op vakantie en ik neem mee….. een koffer! Misschien is een koffer wel het allerbelangrijkste als je op vakantie gaat. Zonder koffer wordt het immers behoorlijk lastig om je al je spullen mee te vervoeren naar plaats van bestemming. Alleen welke maat koffer kan je het beste kopen? De keuze welk formaat koffer voor jou reis geschikt is, is minstens net zo lastig als wat je allemaal meeneemt op vakantie. En daarom helpen we je graag met deze handige guide zodat jij de juiste maat koffer kiest!

Welke maat koffer moet ik kiezen?

Je kan je voorstellen dat je bij een korte stedentrip een stuk minder spullen nodig hebt dan bij een 3-weekse zonvakantie. Welke maat koffer je kiest hangt dan ook vooral af van hoelang en waar je op vakantie gaat.

Handbagage koffer

Een hangbagage koffer is het kleinste formaat koffer. Hij is geschikt voor korte reizen van maximaal één week. Aangezien een handbagage koffer meestal mee gaat aan boord van het vliegtuig is dit formaat koffer ook goed te gebruiken voor extra opbergruimte tijdens je reis

  • Tot 10 kg
  • Tussen de 25 en 45 liter
  • Maximale hoogte is 56 cm
  • Geschikt voor een stedentrip of korte zakenreis
  • Gaat (gratis) mee aan boord van het vliegtuig
  • De precieze afmeting van een handbagage koffer kan verschillen per vliegtuigmaatschappij

Kleine/middelgroot koffer

Kleine tot middelgrote koffers zijn net een maatje groter dan een handbagage koffer en zijn geschikt voor een vakantie van 1 tot 2 weken. Let wel op dat deze koffer mee gaat in het ruim en je dit bij de meeste vliegmaatschappijen moet bijboeken.

  • 10 tot 15 kg
  • Tussen de 45 en 70 liter
  • Hoogte rond de 60 cm
  • Geschikt voor 1 tot 2 weken vakantie
  • Gaat mee in het ruim
  • Vaak betaald bij te boeken bij een vlucht

Middelgrote koffers

Ga jij 2 tot 3 weken op vakantie? Dan is een middelgrote geschikt om mee te nemen als bagage. Ook voor wintersport adviseren we een middelgrote koffer.

  • 15 tot 20 kg
  • Tussen de 70 en 95 liter
  • Hoogte rond de 75 cm
  • Geschikt voor 2 tot 3 weken vakantie of wintersport
  • Gaat mee in het ruim
  • Vaak betaald bij te boeken bij een vlucht

Grote koffers

Voor lange vakanties, verre reizen of als je gewoon graag alles meeneemt of vakantie raden we een grote koffer aan. Let bij het aanschaffen van een grote koffer wel op de maximale afmeting die de vliegtuigmaatschappij aanhoudt.

  • Meer dan 20 kg
  • 95 liter of meer
  • Hoogte rond de 81 cm
  • Geschikt voor 3 weken of meer vakantie
  • Gaat mee in het ruim
  • Vaak betaald bij te boeken bij een vlucht


Maximale formaat handbagage per airline

Airline Afmeting handbagage koffer in cm Maximale gewicht Extra informatie
Corendon 55 x 40 x 25 + één accessoire van 40 x 30 x 15 8 kg Per persoon is één handbagage koffer toegestaan en één accessoire zoals een handtas, luiertas of laptoptas
Easyjet 45 x 36 x 20 15 kg De handbagage moet onder de stoel worden geplaatst. Bij een stoel met extra beenruimte is een koffer van 56 x 45 x 25 toegestaan
KLM 55 x 35 x 25 + één accessoire van 40 x 30 x15 12 kg incl. accessoire Bij een business class ticket zijn er 2 handbagage koffers + 1 accessoire toegestaan met een maixmaal gewicht van 18 kg
Ryanair 40 x 20 x 25 Geen maximaal gewicht De handbagage moet onder de stoel worden geplaatst. Met een prioriteit & 2 handbagage ticket van €8 is een extra handbagage item van 55 x 40 x 20 van maximaal 10 kg toegestaan
Transavia 55 x 35 x 25 + één accessoire van 40 x 30 x20 10 kg incl. accessoire Bij een drukke vlucht kan de handbagage koffer worden ingecheckt. Een accessoire mag altijd mee aan boord
TUI fly 55 x 40 x 20 + één accessoire van 30 x 30 x15 10 kg incl. accessoire Bij een drukke vlucht kan de handbagage koffer worden ingecheckt. Een accessoire mag altijd mee aan boord

Hoeveel een koffer weegt, hangt af van de maat, het materiaal en het merk. Houd bij het kopen van een koffer altijd rekening met het gewicht van de koffer.Hoe zwaarder het gewicht van de koffer is, hoe minder gewicht er over blijft om aan spullen mee te nemen.

Lichtgewicht koffers zijn meestal zachte koffers, maar ook harde koffers zijn soms lichtgewicht.

Hoeveel kilo koffer je nodig hebt, hangt af van hoelang je weggaat en wat je allemaal mee wil nemen. Boek liever iets te veel kilo’s bij als te weinig, want op de luchthaven zijn de kosten voor overgewicht vaak erg hoog.

Een handbagage koffer heeft over het algemeen een inhoud van 25 tot 45 liter. Houd er wel rekening mee dat veel vliegmaatschappijen niet alleen eisen stellen aan het aantal liters/het gewicht van de koffer, maar ook aan de afmetingen.

Het verschilt per vliegmaatschappij hoeveel je moet bijbetalen wanneer je koffer te zwaar is. Ga daarom goed voorbereid op reis en boek liever te veel als te weinig kilo’s bij.

Maten handbagage verschillen vaak per reisorganisatie. Een handbagage koffer mag in de meeste gevallen in maximaal 56 cm hoog, 40 cm breed en 25 cm diep zijn. Check voordat je op reis gaat goed welke maten handbagage jouw reisorganisatie hanteert.  

In een koffer waar 25 kg in past, past 95 liter of meer. Een 25 kg koffer is geschikt voor lange vakanties vanaf 3 weken of meer.

Een koffer met maat m staat in de meeste gevallen gelijk aan een kleine/middelgrote koffer. Een koffer maat m is meestal rond de 60 cm hoog, heeft een inhoud tussen 45 en 70 liter en een draagkracht van 10 tot 15kg. Let op: niet alle koffermerken hanteren dezelfde eigenschappen voor een koffer maat m.

Een koffer met maat l staat in de meeste gevallen gelijk aan een middelgrote koffer. Een koffer maat is meestal rond de 81 cm, heeft een inhoud van 95 liter of meer en een draagkracht van meer dan 20 kg. Let op: niet alle koffermerken hanteren dezelfde eigenschappen voor een koffer maat l.

In een 20 kg koffer past tussen de 70 en 95 liter. Een 20 kg koffer is geschikt voor 2 tot 3 weken vakantie of wintersport.

In een 10 kg koffer past tussen de 25 en 45 liter. Een 10 kg koffer is geschikt voor kortere reizen zoals een stedentrip of een korte zakenreis.

In een koffer waar 100 liter in past, past 20 kg of meer. Een 100 liter koffer is geschikt voor lange vakanties vanaf 3 weken of meer.

Ja, in de meeste gevallen is een middelgrote koffer genoeg voor 2 weken. Ga je voor 2 weken naar een winterbestemming of neem je gewoon graag alles mee in je koffer? Dan is het handig om een grote koffer te overwegen. Zo voorkom je dat je bij je terugreis een extra koffer moet bijboeken.