Na twee maanden binnen blijven en weinig sociale contanten kwam het bericht van gisteravond als een opluchting. Stapje voor stapje gaan we terug naar een ‘normale’ samenleving. Ook het openbaar vervoer zal binnenkort volgens de normale dienstregeling gaan rijden, met de voorwaarde dat iedereen verplicht een mondkapje draagt. Over dat laatste was premier Rutte duidelijk; een mondkapje moet je toch echt zelf maken. Maar hoe doe je dat als je geen naaimachine in huis hebt? Of als je totaal niet overweg kan met naald en draad? Het resulteerde aan het begin van de coronacrisis al tot de meest bizarre mondkapjes, maar daar wil je absoluut niet mee over straat. Daarom zijn dit de makkelijkste en beste manieren om zelf een mondkapje te maken. En geloof ons, jij kan het ook!

Zelf mondkapje maken van een sok

Een mondkapje maken van een sok is de allersimpelste en snelste manier. Voor deze DIY zelf heb je namelijk geen naald en draad nodig, alleen een schaar en een sok. Een schone sok, dat wel. Voor de beste bescherming kan je kiezen voor een katoenen sok en hem later vullen met een filter.

Een mondkapje maken van een sok, hoe doe je dat? Knip als eerste het voetje van de sok, vervolgens knip je aan de kant van de wreef de sok open. Vouw de sok open en vouw hem dan dubbel aan de andere zijde. De hiel maakt daardoor een klein hobbeltje aan de bovenkant. Als laatste geef je een verticale knip aan de gesloten kant en knip je de hoeken van de open kant rond weg. Voilá, je mondmaker is klaar. Kind kan de was doen, toch? 

Zelf mondkapje maken van een servet of zakdoek

Ken je nog de servetkunsten die je weleens in restaurants tegen kwam? Jij kan nu ook een pro worden door er gewoon een mondkapje van te maken! Een zakdoek of servet is namelijk heel makkelijk om te vouwen tot mondbescherming. Het enige wat je nog nodig hebt is een stevige grote zakdoek of servet en twee elastiekjes. Er is wel één kanttekening bij dit soort mondkapjes; je kan ze slechts eenmalig gebruiken. Je kan het eigenlijk zien als het filter dat normaal gesproken in een stoffen mondkapje wordt gebruikt, maar voor degene die opzoek zijn naar een makkelijk alternatief is deze DIY zeer geschikt.

Een mondkapje maken van een servet of zakdoek, hoe doe je dat? Leg een servet of zakdoek helemaal uit en vouw hem vervolgens twee maal dubbel. Plaats de elastiekjes over beide zijkanten op ongeveer 8 tot 10 centimeter van de rand, afhankelijk van de grootte. Vouw de zijkanten naar binnen en stop de ene zijkant in de andere. Zet het mondkapje op en trek in het midden aan het onderste en bovenste deel van je servet of zakdoek. Binnen nog geen minuut heb jij zelf een mondkapje gemaakt zonder naald en draad te gebruiken! 

Zelf mondkapje maken van een bandana

Klonk bovenstaande tutorial als muziek in de oren, maar vind je het een groot nadeel dat je hem slechts eenmalig kan gebruiken? Dan is een zelfgemaakt mondkapje van een bandana wat voor jou! De handelingen om het mondkapje te maken zijn namelijk vrijwel identiek aan die van een servet of zakdoek, maar het grote voordeel is dat je bij een bandana ook een filter kan plaatsen. Zo kan je het mondkapje meerdere keren gebruiken. Heb jij geen bandana in huis, maar wel een klein vierkant sjaaltje? Ook dit is geschikt om een mondkapje van te maken, mits het van katoen is gemaakt.

Een mondkapje maken van een bandana, hoe doe je dat? Leg de bandana uitgevouwen neer en vouw hem vervolgens in drieën. Leg het filter in het midden en vouw de bovenranden naar binnen op het filter. Plaats de elastieken om beide zijkanten ongeveer 8 tot 10 centimeter van de rand en vouw de zijranden in elkaar naar binnen. Eventueel kan je bij het opzetten het mondkapje nog iets groter maken door in het midden aan de boven en onder kant te trekken. Nu kan jij veilig met het openbaar vervoer reizen zonder een boete te riskeren.